Gyönyörű és veszélyesen jó mogyorós csokitorta

A csoki és a mogyoró párosa minden fogyókúrát meg tud ingatni, de ennél a tortánál legalább azzal nyugtathatjuk meg magunkat, hogy liszt egyáltalán nincs benne. Belülről szaftos, brownie-jellegű, ezért nem szabad túlsütni, és teljesen kiszárítani. Sok munka nincs vele, akár rohanós hétköznapokon is bevethetjük instant hangulatjavítónak.

Ötvös Zsuzsanna

A tortához darált törökmogyorót használunk. Német hiperekben lehet kapni, ezt a legegyszerűbb használni. Ha csak egész törökmogyorónk van, akkor először 170°C-os sütőben pirítsuk meg pár perc alatt – tényleg csak pár perc, mert gyorsan megég! Még forrón csomagoljuk konyharuhába a mogyorószemeket, és így dörzsöljük le a barna héjukat. Ezután aprítógépben aprítsuk finomra. Mogyoró helyett természetesen dióval vagy mandulával is finom lesz!

Hozzávalók egy 18 cm-es tortakarikához (26-oshoz duplázzanak):

120 g étcsokoládé (70% körüli kakaótartalommal) 
100 g pörkölt, darált törökmogyoró
100 g nádcukor
100 g vaj
4 tojás
egy nagy csipet tengeri só

A tetejére:

40 g étcsokoládé
40 g Nutella
pár szem törökmogyoró 

1. A tésztához a csokoládét a cukorral és a vajjal megolvasztjuk vízgőz fölött vagy mikrohullámú sütőben. Mikor szobahőmérsékletűre hűlt, egyenként hozzákeverjük a tojássárgákat. Belekeverjük a sót és a darált törökmogyorót is.

2. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük. Két részletben óvatosan hozzáforgatjuk a csokis masszához.

3. Egy 18 cm-es tortakarika aljára sütőpapírt teszünk, a forma oldalát kivajazzuk. Ebbe öntjük a mogyorós-csokis masszát, majd 175°C-ra előmelegített sütőben kb. 35-40 percig sütjük. Kihűtjük.

4. A torta tetejére az étcsokoládét a Nutellával összeolvasztjuk, majd ezzel kenjük meg a torta tetejét. Végül pár szem törökmogyoróval díszítjük. A torta tetején az étcsokis-Nutellás krém lágy, szinte folyós állagú frissen elkészítve – így látható a fotókon is. Idővel meg fog szilárdulni, ahogy köt az étcsokoládé, de ekkor is szeletelhető marad a torta. Ha azt szeretnénk, hogy fogyasztáskor folyós állagú legyen a krém, akkor csak közvetlenül tálalás előtt kenjük meg vele a torta tetejét!

Ötvös Zsuzsanna
Oszd meg másokkal is!
Mustra