Teszt: egészséges nasik gumicukor helyett

Nagyon nehéz megállni, hogy az ember ne egyen édességet, és még nehezebb találni olyan alternatívát, ami kiváltja a cukrokat és a csokoládét. És ha ugyanebből olyat keresünk, ami a gyereknek is tetszik - az végképp nem egyszerű.

Ezért is örültünk, amikor felfigyeltünk arra, hogy több helyen is kapni olyan nasikat, amelyben gyümölcsön kívül semmi más nincs.

Találtunk ilyet a Tescóban és a Culinarisban, egyik kolléganőnk eljuttatott a szerkesztőségbe a Csupa Gyümölcs elnevezésű gyümölcstekercsekből is egy rakattal, így már meg tudtuk kezdeni a préselt gyümölcsök tesztelését - hiszen meglett az elegendő alapanyag.

A vásárlásnál arra figyeltünk, hogy ne szárított gyümölcs legyen a csomagolásban, hanem leginkább préselt gyümölcs, vagy gyümölcspaszta és persze 100 százalék gyümölcsből álljon (ami nem koncentrátumból nyert) és ne legyenek benne ízfokozók, mesterséges anyagok és színezők. 

A termékeket nem tudományos alapon vizsgáltuk és ugye már az is kiderült, hogy mesterséges anyagtól mentesek, így komoly öröm volt kóstolni őket. Mivel arról már írtunk, hogy mennyi cukor van az ártalmatlannak hitt élelmiszerekben, azért itt is fontosnak tartom megemlíteni, hogy ezekben is van cukor (gyümölcscukor), ami ugye hizlal, viszont legalább hozzáadott cukor nélküliek és még mindig egészségesebb egy ilyet elrágni, mint például egy marék gumicukrot.

A maximális pontszám amit el lehetett érni a teszten 25 volt, a legjobb 23, az utána következő pedig 20 pontot kapott, igen, ez egy jó kis teszt volt. Nehezen is hittük el, hogy tényleg csak természetes összetevők vannak ezekben az édességekben:

„Összességében nem hiszem el, hogy ezekben csak gyümölcs van. Valami még kell, hogy legyen bennük, persze ennek ellentmond, hogy akkor már jobban is kinézhetne. Egyébként ránézésre olyan mint valami molekuláris gasztronómiai kísérlet, amikor semmi sem az, aminek látszik. Mindegyik úgy nézett ki, mintha egy Nébih-videó elrettentő kajái lennének.” - írta egyik kolléganőm.

Utolsó helyezett: Urban fruit, mangó 6 pont

Összetétel: „az Urban Fruit gyümölcsöket a legérettebb állapotukban szüretelik, majd kíméletesen szárítják őket, hogy a jótékony dolgok ne vesszenek el. Sem cukor, sem pedig tartósítószer nem kerülhet a csomagokba, csakis mangó és semmi más.”

Egészen bizarr kis szárított cafatkák tárultak elénk az Urban fruit csomagolásából, sajnos már kinézetre sem volt valami megnyerő. Egyébként van ebből a fajtából más gyümölcs is, azok lehet, hogy sokkal finomabbak, érdemes kísérletezni.

„Borzasztó nyers hal ízű förmedvény, ami állagát tekintve is olyan undorító, mint a melegvizes medencében ücsörgő nyuggerek körül lebegő, leázott bőrdarabkák!” „Ennél undorítóbb dolgot régen láttam. Mintha szárított sertésbőr lenne. Inkább arra gondolok, hogy gomba, akkor kevésbé hányom el magam, de akkor is undorító. Az ízét is kikérem magamnak.” „Csúnya szegény, mint az állott tepertő, és dohos íze van. Gondolom nem ez volt a cél, de sajnos tippem sincs, milyen gyümölcs lehet ennyire megalázva.” „Nagyon fura illata van, az íze viszont teljesen ananász, meg mintha valami parfüm is lenne benne - ami nekem nem nagyon jön be. Elsőre nekem ízlik, de aztán ott az a parfüm íz.” „Úgy néz ki, mintha pacal lenne, az íze meg döglött halra emlékeztet.

Negyedik helyezett: Sunvita gyümölcsszeletek 15,5 pont

Összetétel: 100% gyümölcstartalom, hozzáadott cukrot nem tartalmaz, nem tartalmaz: mesterséges aromát, édesítőszereket és színezéket. Datolyapaszta, Aszalt körte (tartósítószer:  kén-dioxid ), asztalt szilva (tartósítószer: kálium-szorbát), almatöret, mazsola, banánpor, mangópor (mangó, kukoricakeményítő), citrom sűrítmény, természetes aroma.

Nagyon érdekesen néz ki a Sunvita gyümölcsrúdja és az állaga is kicsit fura, na de ez kit érdekel, ha egyébként finomak a rudak?! A csomagban több íz is van: trópusi, almás, piros gyümölcsös, epres és szedres. Ezt a teszt után gyerekekkel is megkóstoltattuk, ők pontozni nem pontoztak, a véleményüket külön, vastagon kiemeltük. A mezőny többi tagjához képest roppant olcsó!

„Ez kis kolbászka, vagy sportszelet, de közben ízre gyümölcs.” „Elsőre Bogoly Berti hányás- és fülzsírízű cukorkáira emlékeztetett, amit a Harry Potter-láz idején lehetett venni, második próbálkozásra viszont nem is volt olyan szörnyű. De azért olyan nagyon jónak sem mondanám az édességet eluraló szederízt.” „Fura állag, de nem rossz az íze, az egyik szerintem körtés, a többinél ötletem sincs.” „Úgy néz ki, mint a rumos Sport szelet, egyébként finom és az íze nem olyan, persze.” „Brutál jó gyümölcsillat, az íze rohadt édes és talán csipkebogyó. Kicsit olyan, mintha egy nagyon sűrű lekvárt ennék, amiben sűrítő is van, vagy zselésítő. Íze nem sok van, de legalább édes.” „A kis tubusosokból a lila (és a többi is) tetszett, máskor is szívesen ennénk.”

Bronzérmes: Bear természetes gyümölcs tekercsek 19,5 pont

Összetétel: ezek a gyümölcsös tekercsek kizárólag természetes hozzávalókból állnak. Nem tartalmaznak hozzáadott cukrot, sem tartósítószert és nem sűrítményből készülnek. 

Négy ízben vettük meg, minden csomagban két-két kis tekercs lapul. Alig fél ponttal maradt le az ezüstéremről, mondjuk az ízek felismerésében nem teljesítettünk túl jól, többen is felismertük például a szilvásat - csak sajnos olyan nem is volt az ízek között.

 
„Állagra abszolút hozza a régi idők szép emlékű, utazó vidámparkban és falusi búcsúkban árult bocskorszíját. Az íze viszont szerencsére nem az a szörnyű ánizsos-mentolos medvecukoríz, hanem pont olyan kellemesen gyümölcsös, mint a nagyi baracklekvárja!” „Ez olyan, mintha kihűlt, megszilárdult olcsó pad thai tészta lenne. Ehhez képest cseresznyés meg málnás meg talán epres. A többihez képest kicsit rugalmasabb, mint a gumicukor.” „Érdekes, ezekben benne van az a megszokott gumicukoríz, amit mostanáig nem is azonosítottam önálló ízként, pedig. Az ízek? Passz. Az egyik talán valami trópusi izé, a másik meg szilvás? A többit passzolom.” „Jaj, de finom, imádom! Ananász szerintem, ami nagyon finom, mondjuk lehetne savanyúbb, de így is jó.”„Az egyik szilva, a többiről fogalmam sincs. Jól érezni benne, ahogyan a kis rostok ropognak a fogam alatt, nagyon tetszik és finom is.”

Ezüstérmes: Csupa gyümölcs (Csinta), szárított gyümölcstekercsek 20 pont

Összetevők: gyümölcs, némelyikben van méz és természetes fűszer is (pl.: citromfű, menta). 

A Csupa gyümölcsre nehezen találtunk rá, sajnos fogalmunk sem volt róla, hogy létezik, amíg kolléganőnk meg nem jelent a kezében többfajta Csintával. Annak ellenére, hogy egetverően drága (ez a hazai termék a legdrágább a teszten), nagyon szimpatikus portéka. Remek lenne, ha valamelyik hiperbe vagy szuperbe sikerülne benyomni a Csupa gyümölcs termékeit. A teszteléshez három tekercset aprítottunk fel, az epreset, a meggyeset és a birsalmásat. A gyerekek véleménye itt is vastagon, a végén.

 
„Kellemesen gyümölcsös, főleg a kolbász kinézetű volt nagyon finom!” „Feltekert paprikás szaláminak néz ki, remélem csípős, azt most megenném. Ehelyett savanyú gyümölcs ízt kaptam, ami egyébként nem rossz, egész ízletes.” „Atyaúristen, ez annyira finom, hogy örökké ilyet szeretnék enni, és még szép is!. Az egyik szerintem epres, a másik meggyes, az első zseniális a második szupermegazseniális, a harmadikat viszont nem ismerem fel.” „A legerősebb íze a meggynek van, a cseresznye is jó, a többi nem elég karakteres.” „Ez csipkebogyó? Vagy valami savanyú bogyós gyümölcs? És van egy meggy is, na, ez valami mesés, komolyan!! Tökre úgy néz ki, mint valami szárított kolbász, de a meggyesért bármit megadnék!” „Nem is tudom, az tuti, hogy egy meggy van köztük, de a többit nem tudom megmondani sajnos.” „A szilvásat és az almásat imádták a gyerekek, felismerték, milyen gyümölcs vakon. A gyömbéres enyhén csípős, az alma chutney-s meg erősen, a két csípős nekik értelemszerűen nem jött be.”

Aranyérmes: Farmer's snack, 23 pont

Összetevők: szárított ananász, antioxidáns: kén-dioxid. 

Ez a Farmer's snack valami elképesztően ütős - ez a pontszámából is látszik. Ami még mellette szól, hogy a méregdrágák között ez volt a legolcsóbb, de meg sem közelíti a Sunvita nagyon alacsony árát.

 „Atomsárga préselt dolog, döbbenetesen erős ananászízzel, és tök jó, hogy még a rostossága is megvan!” „Kinézetre romlott ananásznak tűnik, ízre viszont meglepően jó - ananászos!” „Jó hát ez ananász. Kinézetre valami tepertőcafat, de egyébként ananász egyértelműen.” „Ez aszalt ananász, szuperfinom!” „Nagyon ragadós, puha, de közben meg egyben van, brutál finom, a friss ananászra emlékeztet."

 
Termék neve Ár (forint) Fajlagos ár (Ft/kg) Pont (max. 25) Itt vettük
Farmer's snack (150 g) 1490 11175 23 Culinaris
Csupa gyümölcs, szárított gyümölcstekercsek (10 g) 250 25000 20   
Bear természetes gyümölcs tekercsek (20 g) 399 19950 19,5 Culinaris
Sunvita gyümölcsszeletek (150 g) 569 3793 15,5 Tesco
Urban fruit, mangó  (100 g) 1290 12900 6 Culinaris
  
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra