Őszi habzsidőzsi: dióhabos-szilvás pite

Biztosra vesszük, hogy a szilvaszezon egyik kedvence lesz ez a pite: omlós vajas tésztában habos diós töltelék, rajta pedig lédús szilvaszemek. Dió helyett akár mandulával vagy mogyoróval is érdemes tenni egy próbát! 

Ötvös Zsuzsanna

Ha nem erőssége az omlós tészta készítése, böngéssze át pitesütés előtt a sütiiskola-sorozatunk omlós tésztákról szóló részét!

Hozzávalók egy nagy vagy négy kicsi pitéhez:

Omlós tészta:

180 g liszt (egyharmad részben teljes kiőrlésű tönkölylisztet használtam)
120 g hideg vaj kis kockákra vágva
40 g átszitált porcukor
1 tojás

Töltelék: 

120 g darált dió 
80 g nádcukor 
1 kk. őrölt fahéj 
egy csipet tengeri só 
2 tojás 
kb. 2-3 marék szilva

1. Az omlós tésztához a lisztet, a hideg vajat és a porcukrot kézzel összemorzsoljuk vagy S-késes aprítógépben morzsásra aprítjuk. Hozzáadjuk a tojást, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát. Ha még nem áll össze, egy kevés (egy-két evőkanál) hideg vizet adunk hozzá, ha túlságosan ragad, egy kevés lisztet gyúrunk hozzá. Alufóliába csomagoljuk, és egy órára hűtőbe tesszük.

2. Az omlós tésztát lisztezett felületen kb. 3-5 mm vastagra nyújtjuk, és kibélelünk vele egy nagy vagy négy kicsi (12 cm átmérőjű) piteformát.

3. A dióhabhoz a darált diót összekeverjük a nádcukorral, a fahéjjal, a sóval és a tojások sárgáival. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, majd két részletben a diós masszához forgatjuk.

4. A diós tölteléket egyenletesen elosztjuk az omlós tésztával kibélelt piteformá(k)ban. A szilvákat kimagozzuk, és a fél szilvaszemekkel kirakjuk a pite/piték tetejét.  

5. 180°C-ra előmelegített sütőbe tesszük, ha kicsi pitéket készítünk, kb. 20-25 percre, ha egy nagy pitét készítünk, akkor azt 25-30 percig sütjük

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra