Szezonja van: ajvár télire

Az ajvár készítés valójában nem is konyhai művelet, hanem élmény. Úgy kezdődik, hogy az ember egy kora őszi reggelen kimegy a piacra, és az utolsó cseppig kiélvezi, hogy még van mit élvezni a piacozáson.

Az ajvár készítéssel összefüggő második élmény a társasági, hiszen úgy jó ezt csinálni, ha sokan vagyunk, és szabad tűzön grillezzük hozzá a zöldségeket. Így kapja meg az ajvár azt a különleges, füstös bukét, amitől annyira finom lesz.

Fotó: Primilla. És ezt én most mindjárt meg is eszem.
Fotó: Primilla. És ezt én most mindjárt meg is eszem.

Na most erre azért nem mindig vállalkozom, van úgy, hogy inkább a konyhában, a sütőben készítem el a zöldséges finomságot. Az sem lesz rossz, és nyilván klasszisokkal idő- és fáradság takarékosabb megoldás.

Hasonló, de mégis picit más ajvár receptünk már volt itt is eredeti szerb forrásból, azt is jó szívvel ajánljuk, nagyon finom.

Az elkészítése nagyon könnyű, a hozzávalókat betolom a sütőbe, amikor készre sülnek, lehúzom a zöldségek héját, majd rusztikusra töröm, nagyjából ennyi. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy lelki alkata válogatja, szerkesztőnkből például rögtön kitört, hogy hiába imádja a sült paprika minden formáját, a hámozásával a világból ki lehet kergetni.

Hozzávalók (ennyi fér egy tepsire)

50 dkg padlizsán
ugyanennyi vastag piros húsú, édes paprika (például kaliforniai, vagy kápia)
1 db paradicsom
1 fej fokhagyma
ízesítéshez só, bors, olívaolaj

Ha légkeveréses a sütőnk, egymás alá 2 tepsit is betehetünk, ekkor értelemszerűen duplázzuk a mennyiséget.

1. A zöldségeket sütőpapírral kibélelt tepsire teszem, a padlizsánt megszurkálom, a fokhagymát pedig egészben, olajjal kikent alufóliába csomagolom. Maximális fokozaton jól megsütöm. Nem kell megijedni, ha feketedik a zöldség héja, sőt, az a jó.

2. Ha minden jól megsült/megpuhult, hagyom kihűlni, majd lehúzom a héját, a paprikának kidobom a csumáját is, a krémes állagúra sült fokhagymát pedig kinyomom a burkából. A paprika hámozását megkönnyíti, ha sütés után egy tálban lefóliázzuk, és egy negyedórát pihentetjük, hogy a gőzben felpuhuljon a héja.

3. Sózom, borsozom, kutterben vagy botmixerrel összezúzom, majd üvegekbe kanalazom, a tetejére pedig olívaolajat öntök vékony rétegben.

Tulajdonképpen innentől kezdve már fogyasztható is az ajvár, hűtőben 2-3 hétig is eláll. Ha azonban tartósítani szeretnénk, akkor dunsztolni kell.

Így kell kidunsztolni

A lezárt üvegeket beleállítjuk egy konyharuhával kibélelt fazékba, praktikusan akkorába, amibe az összes belefér. Feltöltjük vízzel úgy, hogy az üvegek kétharmadáig érjen. Ez után feltesszük főni. Gyöngyözéstől számítva fél órán át még főzzük, majd forrón kivesszük az üvegeket, újságpapírba csomagoljuk és száraz dunsztban, paplanok-párnák közt hagyjuk kihűlni. Minél többet készítettünk, ez annál tovább fog tartani, de a 3. napon már biztosan kész a télálló ajvár.

Az ajvár úgy viselkedik, mint a pesztó, tésztára, húsokhoz, pirítósra kenve egyaránt nagyon finom. 

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra