Tonhalkonzervek: akadt a Rio Marénak vetélytársa!

Nyáron leginkább az olyan kajákra bukunk, amik könnyűek és nem kell velük a tűzhely mellett izzadni. Sokan részesítik előnyben a salátákat is csirkével vagy hallal, úgyhogy most a konzerves tonhalakat céloztuk meg, hogy kiderüljön, tényleg a legdrágább termék-e a legjobb. Olyan tonhalkonzerveket vettünk, amelyekben a tonhal natúr sós vízben van, hiszen ha valakinek esetleg hiányzik róla az olaj, akkor utólag bármilyet rálöttyinthet.

Amellett, hogy az ízt pontoztuk, az állag is nagyon számított. Habár az értékelésbe nem számítottuk bele, azért arra is kíváncsiak voltunk, hogy delfinbarát módszerrel halászták-e a tonhalakat. 

„Dolphin Safe” módszer

A Dolphin Safe logóval ellátott tonhalkonzervek olyan halászatokból származnak, amelyek a delfinbarát kontrollprogramjának tagjai. Az ezzel a címkével ellátott üzemek vállalják, hogy csak olyan tonhalat kínálnak, amelyeket nem vonóhálóval fogtak ki, vagy nem delfinélőhely mellett fogtak ki. Az Earth Island Institute felügyeli világszerte az összes tonhal-vállalatot és határozza meg a tonhal fogásának előírásait. Még több nagyon hasznos infót talál a Wikipédián, de az Aldi és a Lidl honlapján is böngészhet. Persze nem eszik olyan forrón a kását,  a Greenpeace korábban azt állította, hogy ez a címke bizony megtévesztő.

Összesen 10 különböző márkájú konzervet próbáltunk, akik bírták magában kóstolták a tonhalakat, a többiek kenyeret toltak mellé. A maximálisan elérhető pontszám 35 volt, a mezőny fele elég deprimáló volt, a másik fele meg ugyan meg sem közelítette a maximális határértéket. A legkevesebb pont amit kiosztottunk 5, a legtöbb meg 22 volt és a szöveges értékelésből kiderül, hogy miért alakul így. Bónusz: nézze meg kibontott állapotukban is a konzerveket a képgalériában! Csak klikkeljen az egyik fotóra és azonnal látni fogja.

Utolsó helyezett: Eva tonhal natúr lében, 5 pont

Ez a tonhal egyáltalán nem hasonlított a többihez, viszont pontosan úgy nézett ki, mintha halpástétom vagy valamilyen régóta állott konzerves májkrém lenne. Íze nem sok volt, cserébe nem is egy drága termék. 

„Ez egy trutyi, belül rózsaszín, kívül fáradt barna, ráadásul nincs íze. Olyan mint egy mozzarella.” „Ez mintha kutyakaja lenne.” „Abszolút víz ízű és a színe is fura.”

Kilencedik helyezett: Tonhaldarabok (Tesco), 9 pont

Szerencsére ezen már észre lehet venni, hogy haldarabokat is tartalmaz, ez azonban nem volt elég ahhoz, hogy az íze is rendben legyen. Sajnos nagyon fura állagú volt a hús, és mellékíze is volt a halnak. Ami jó benne, hogy delfinbarát módszerrel halászták a tonhalakat. 
 
„Szétesős, oxidálódott.” „Pfúj, nem finom. Nem tudom megfogalmazni, miért, de nem az.” „Pontyokra jellemző, pocsolya mellékíze van.”

Nyolcadik helyezett: Calvo, 12 pont

Óriási meglepetés lett, hogy a Calvo csak az ötödik helyre tudott becsúszni. Oké, feleannyiba kerül, mint a vetélytárs, a Rio Mare, de akkor is. Ennél igazán előkelőbb helyet vártunk volna tőle, de legalább delfinbarát módszerrel fogják ki a tonhalakat, ami azért jó.
 
 
„Véresebb és haloványabb részek váltják egymást, semmi izgalom ipari tonhal.” „Ennek is fura az íze - pont olyan, ami miatt nem eszek saját leves tonhalat.”

Hetedik helyezett: DESPAR tonno al naturale (SPAR), 14 pont

Azt hittük, hogy az Ausztriából vagy Németországból ideszállított tonhal konzerv jó lesz, de erre sikerült rácáfolnia a terméknek, ugyanis a tonhaltól elég messze van amit tud. Kár. Ami viszont jó benne, hogy„friend of the sea” logó van rajta, vagyis ők is próbálnak ügyelni az óceánok/tengerek élővilágára.
 
 
„Jobb présgépen préselt, sós, mellékízes, zavaros lé.” „Nagyon fura íze/szaga van, mintha a Balaton-parton ülnék. Tiszta gyerekkorom.”

Hatodik helyezett: Thon albacore au naturel (Auchan), 17 pont

Eléggé megosztotta a tesztelőket az auchanos tonhal, ami biztos: ez volt a harmadik legdrágább konzerv a kóstolón. A második legdrágább is Auchan-termék, csak az fehér tonhalból van és tulajdonképpen a két tonhal fajlagos ára között összesen három forint a különbség, ami semmi. Állagra jobban hasonlít egy gombóchoz a töltött káposztában, mint a tonhalhoz, és az íze is inkább csirkére hajaz. (Érdekes, hogy ezt mind a két auchanos halra el lehet mondani.) A dobozán annyit találtunk, hogy a Seychelle-szigetekről jöttek a halak, arról viszont semmilyen utalást nem találtunk, hogy delfinbarát módszerrel halásznák-e őket, de lehet, hogy csak mi vagyunk figyelmetlenek, ezért megkérdeztük az Auchant, hogy mi a metódus, de eddig nem válaszoltak megkeresésünkre.
 
 
„Májkrém sok lével, barna színben. Rostokra bomlik, inkább hús mint hal, annak viszont jellegtelen. Balatoni szakácsoknak nem ajánljuk, sok a meló vele.” „Látszik, hogy szép a húsa, biztos drága, de az íze nem annyira jön be, semmi különös.” „Lazább szerkezetű párizsi.”

Bronzérmes: Thon blanc entier (Auchan), 20 pont

Leginkább paszírozott főtt csirkemellre vagy a kenyeres töltelékhez hasonlított, de semmiképpen sem halhoz. Borzalmas látvány volt az a fehér lötty is, amiben úszkált. Amint azonban szétbontottuk a préselt, a doboz alakját felvevő tonhal kupacot, egészen szép látvány tárult elénk: hófehér húsdarabkák tűntek ki a halmazból. Így már egészen bizalomgerjesztő volt, csak sokkal inkább volt csirke, mint hal. Nem mellékesen az íze is csirkés-halas volt, mint amikor a csirkehúson érezni, hogy a csirkét halliszttel etették. Mindenesetre még így is jobbnak bizonyult, mint az előzők, ha nem annyira szereti a halízt, ezt bírni fogja, csak ne nézzen oda miközben eszi. A dobozon sajnos nem láttuk, hogy hol fogták a halakat.
 
 
„Pont olyan, mint amikor a konzerv alján kiválik egy zsírréteg. Lehet, hogy ez szuperbió, én meg már elszoktam tőle, de a fehér zavaros lé sokkoló. Ráadásul kilúgozott, sótlan, rágós, de legalább bele lehet harapni.” „Úgy néz ki, mintha pangasius lenne és sajnos olyan íze is van :(.” „Ez valószínű főtt csirkemell.”

Bronzérmes: Twist tonhal, 20 pont

Egy helyen végzett az auchanos fehér tonhallal, ez mégis sokkal jobb kritikákat kapott. A termék nagyon sós, csak akkor ajánljuk a fogyasztását vízparton, ha jó sok behűtött sör is társul mellé. Egyébként eszik valaki halkonzervet vízparton?! A Twist is vigyáz a delfinekre szerencsére. 

„Kis darabokra esett szét és kevés a lé. Enyhén sós, citromos felhangok, fogon maradós, de ez a legjobb - mint kiderült a végén.” „Én imádom a sót, de ez túlzás.” „Jó sós, és jó a hal is.”

Ezüstérmes: Thunfisch filets (Aldi), 21 pont

Nincs mellékíze, de kicsit száraz. Az aldis tonhalakat is delfinbarát módszerrel halásszák, emiatt is ajánljuk ezt a terméket. Plusz, mi sem akartunk hinni a szemünknek, de annyira elképesztően olcsó, hogy erre már tényleg nem is találunk szavakat.  
 
 
„Ez kicsit száraz, de még mindig a felső harmadba került nálam.” „Kilúgozott tonhal íz nélkül.” „Ezt utoljára kóstoltam. Igaz, hogy jobb, mint a többi, de azért elenyésző a különbség tonhal és tonhal között.”

Aranyérmes: Nixe tuna filet (Lidl), 22 pont 

És íme, holtverseny alakult ki a Lidl terméke a Rio Mare remeke között. Hasonlítsa ön is össze a kettőt, és írja meg nekünk tapasztalatait levélben! Még valami, természetesen Lidl is odafigyel delfinekre, na, meg az árra is, pontosan annyit kóstál, mint az aldis tonhal Hogy csinálják vajon?!

„Ez annyira száraz, hogy egy fitneszmodell sírva könyörögne zsírért hozzá, de legalább nem sós.” „Ahhoz képest, hogy saját leves (azokat nem szeretem, ha eszek, akkor olajosat), egész finom. Ez a kedvenc.” „Ha még citromos is lenne, biztosan ez lenne a kedvencem, de azért így is finom, persze.”

Aranyérmes: Rio Mare tonno al naturale, 22 pont

Végre egy kóstoló, ahol bizonyíthatott egy drága termék. Gratulálunk! Természetesen delfinbarát a legdrágább halkonzerv is.

„Kerekszerkezetű, reklámfotó kinézetű termék, közepes ízvilág.” „Ennek olyan Vegeta/levespor íze van.” „Markánsabb ízű, mint a többi, de nagyon finom.”
 
Termék neve Ár (forint) Fajlagos ár (Ft/kg) Pont (max. 30) Itt vettük
Rio mare tonno al naturale 1999 11899 22 Tesco
Nixe tuna filet (LIdl) 449 2993 22 Lidl
Thunfisch filets (Aldi) 449 2993 21 Aldi
Twist tonhal 1432 6393 20 Tesco
Thon blanc entier (Auchan) 1199 7493 20 Auchan
Thon albacore au naturel (Auchan) 749 7490 17 Auchan
DESPAR tonno al naturale (SPAR) 1099 6488 14 SPAR
Calvo 1099 6542 12 Tesco
Tonhaldarabok (Tesco) 499 3838 9 Tesco
Eva, tuna natúr lében 779 (akciós ár) 4636 5 Auchan
 
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra