Jogásztorta, azaz kávékrémes diótorta

Ameddig még tart a nyári tél, neki lehet megint állni az izmosabb desszerteknek, úgyis jó egy kicsit bekapcsolni a sütőt. Ez egy igazi békebeli nagyisüti: a receptjét még az édesanyám tanulta az ő nagymamájától, és mind a mai napig gyakran süti különféle nagy családi ünnepekre.

Jogász torta1
Ötvös Zsuzsanna

Nem bonyolult elkészíteni, cserébe jó kiadós torta lesz a végeredmény: egy nagyon diós piskótát sütünk, amihez főzött kávés-vajas krémet készítünk. Dió- és kávérajongóknak telitalálat!

Hozzávalók egy 26 cm-es tortakarikához:

Piskóta:

6 tojás 
350 g porcukor 
10 ek. víz 
150 g darált dió 
300 g liszt 
2 tk. sütőpor

Krém:

6 nagy egész tojás 
200 g cukor 
3 ek. eszpresszó
225 g szobahőmérsékletű vaj

A tetejére:

dió díszíteni

1. A piskótához a tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjéket a porcukorral habbá verjük. Óvatosan hozzákeverjük a tojássárgákat és a vizet. A sütőport, a lisztet és a darált diót összekeverjük, majd ezt a keveréket két-három részletben a tojáshabba forgatjuk óvatosan.

2. A tésztát egy 26 cm átmérőjű tortaformába öntjük (ha szükséges, előtte kizsírozzuk és kilisztezzük a formát). 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 50 percig sütjük, majd tűpróbával ellenőrizzük, átsült-e a piskóta. A kész piskótát hagyjuk kihűlni.

3. A krémhez a tojásokat fehéredésig keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk az eszpresszót. Nagyon alacsony lángon vagy vízgőz felett, folyamatos keverés mellett besűrítjük a krémet. Pár percig hagyjuk hűlni, majd hozzákeverjük a vajat. Teljesen kihűtjük.

4. A kihűlt krémet egy elektromos mixer segítségével kihabosítjuk.

5. A piskótát keresztben három egyforma lapra vágjuk, érdemes úgy manőverezni, hogy ami sülés közben az alja volt, az legyen majd a teteje - általában az a legsimább.

6. Az alsó és a második piskótalapot is megkenjük a krémmel, rátesszük a harmadik lapot, majd a maradék krémmel körbekenjük a torta tetejét és az oldalát is. Végül dióval díszítjük.

Jogász torta2
Ötvös Zsuzsanna
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek