Házicuki: vaníliafagylalt eperörvénnyel

A nyári hőségben, amikor a sütőt már nincs kedvünk bekapcsolni, érdemes inkább házi fagyikkal kísérletezni. Most egy igazi alapreceptet hoztunk, méghozzá a vaníliafagyi receptjét, amelyet számtalan módon lehet variálni.

Márványozhatjuk különböző lekvárokkal vagy akár karamellszósszal, keverhetünk bele durvára vágott, pirított magokat (pl. diót, mogyorót, pisztáciát), kekszdarabokat a kedvenc kekszünkből, felturbózhatjuk egy kis tojáslikőrrel, vagy tálalhatjuk akár sütemények (pl. karamellizált almatorta, morzsasüti) mellé is.

DSC 0159 01
Ötvös Zsuzsanna

Ha pedig olvasztott csokoládét csurgatunk bele, sztracsatella fagyit kapunk. Most eperlekvárral márványoztuk, így ízében a népszerű gyorsétterem-lánc eperöntetes fagyijára hajaz.

Hozzávalók:

3 tojássárgája 
80 g finomítatlan nádcukor 
1 rúd vanília (ezt most nem ér lespórolni, vagy vaníliás cukorral cserélni!) 
300 ml teljes tej 
150 ml hideg habtejszín  
kb. 5-6 ek. eperlekvár

1. A fagyialaphoz a tojássárgákat a cukorral és a vaníliarúd kikapart magjaival habosra keverjük. Hozzákeverjük a tejet is, majd lassú tűzön, folyamatos kevergetés mellett besűrítjük: akkor jó, amikor a krém már bevonja a fakanál hátát, és ha végighúzzuk rajta az ujjunkat, akkor határozottan megmarad a nyoma. (nem szabad forralni, mert kicsapódik!!!)

2. A tojásos krémhez hozzákeverjük a habtejszínt, majd teljesen kihűtjük.

3. Ha van fagylaltgépünk, akkor abban készre fagyasztjuk. A gép által kikevert fagylalt felét egy műanyag mikródobozba kanalazzuk. Erre eperlekvárt adagolunk, majd villával márványozzuk. A lekvárra terítjük a maradék fagyit, majd a fagyi tetejére ismét eperlekvárt kanalazunk, és villával kicsit márványozzuk.

4. Ha nincs fagylaltgépünk, egy lapos mikródobozban a fagyasztóba tesszük a fagyialapot, és botmixerrel jó félóránként átkeverjük. Így széttörjük a keletkező jégkristályokat, hogy ne jegesedjen a fagyi. Az utolsó átkeverésnél lazán belekeverjük a fagyiba az eperlekvárt is a botmixer segítségével.

5. Tálalás előtt negyed órára érdemes kivenni a mélyhűtőből, és hagyni szobahőmérsékleten, így szépen lehet majd adagolni. 

Tipp!

Akár jégkrémformában is kifagyaszthatjuk, és bevonhatjuk csokival – erről a technikáról bővebben a házi Magnum receptünknél olvashatnak. Akkor ilyen lesz, mint ami a képen látható:

Ugyanezt az alapreceptet csinálhatjuk jégkrémformában is, és bevonhatjuk csokival
Ugyanezt az alapreceptet csinálhatjuk jégkrémformában is, és bevonhatjuk csokivalÖtvös Zsuzsanna
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra