Pénteki süti: kókuszos-epres piskóta

Igaz, hogy itt úgy néz ki, mintha csak díszítenénk az eperrel, valójában fontos hozzávaló, a az édes, sűrű kókuszos krémmel tökéletes párost alkotnak. A sütinek stabil alapot ad a gyors, a szokásosnál kissé sűrűbb, forró tejes piskóta.

Ha nem pénteki sütinek szánjuk, akkor a piskótát két lapra vágva, a krémet duplázva tökéletes tortát is készíthetünk, ekkor a két tésztalap közé az egyébként lágyabb típusú krémbe is rakjunk fél epreket, hogy biztosan megtartsa a felső emeletet.

DSC 0071(2)
Piszke

Még nem elég az eperből? Rengeteg epres desszert és süti receptje itt és itt található, sőt, hamarosan jelentkezünk egy epres gigaválogatással is!

Hozzávalók:(20-22 cm-es formához)

a tésztához:

1,5 dl tej
5 dkg vaj
3 tojás
10 dkg cukor
7 dkg liszt
10 dkg kókuszreszelék
1 púpozott tk. sütőpor
fél kk. só

a krémhez:

25 dkg mascarpone
2 ek. porcukor
6 dkg kókuszreszelék
0,7 dl tej

  1. A sütőt 175 fokra előmelegítjük, a tejet és a vajat addig melegítjük, míg a vaj megolvadt, majd kis lángon felforrósítjuk, de nem forraljuk fel.
  2. A krémhez való 6 dekányi kókuszreszeléket a krémhez való 0,7 dl tejbe áztatjuk, félrerakjuk.
  3. Egy mély tálban a kézi mixer legnagyobb fokozatán felverjük tojásokat, majd fokozatosan belekeverjük a kristálycukrot, és további 5 percig verjük, amíg az egész magas és habos nem lesz.
  4. Hozzáadjuk a sütőporral és sóval elkevert lisztet, majd 3 részletben a 10 dkg kókuszreszeléket is beleforgatjuk óvatosan egy lapáttal. Ugyanilyen óvatosan forgatva keverjük hozzá a forró, vajas tejet, és az egészet alján sütőpapírral bélelt kapcsos formába öntjük
  5. Középső rácson kb. 25-30 percig – tűpróbáig – sütjük
  6. Ha kissé kihűlt, kivesszük a formából, lehúzzuk a sütőpapírt is a tészta aljáról, és rácson hűtjük ki – ha a közepe kissé jobban megemelkedik, ez vágjuk egyenesre.
  7. A mascarponét elkeverjük a cukorral, hozzáadjuk a tejjel elkevert kókuszreszeléket, a piskóta tetején egyenletesen elosztjuk, eperrel díszítjük.
DSC 0065
Piszke
Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek