Csapjon BBQ partit otthon is, receptek profiktól

Nyilván ön is számtalanszor látta már filmekben, hogy egy gyönyörű ház gyönyörű kertjében, egy még gyönyörűbb család (természetesen kutyával) barbecuezik. Nekünk meg itt kis hazánkban a grillezés marad, leginkább az is a teraszon, vagy szabadtéren, mondjuk a Duna parton.

És, hogy mi a különbség a kettő között? Ha az amerikai terminológiát nézzük (az angolok például máshogy hívják ugyanezt): előbbi technikával lassan, sokáig kell sütni a húst alacsony hőfokon, utóbbi meg a gyorsított verzió. A BBQ mellett szól, hogy a lassan készülő hús íze sokkal intenzívebb lesz, reméljük, a szomszédok nem kapnak idegrohamot a füsttől. A klasszikus, amerikai értelemben vett barbecue készítésekor a faszenet a sütő széleihez kotorják, a húsokat pedig a direkt hőforrástól messzebb pakolják a rácsra, így azt a füst és a gyengébb meleg süti készre.

IMG 5413
Terminal Bar - BQ

„A nálunk is közismert grillezéssel – hirtelen magas hőfokon történő sütés – ellentétben, a BBQ-nál az alapanyagok alacsony hőmérsékleten, lassan (low and slow), fatüzeléses smokerben készülnek. A klasszikus alapanyagok amiket használunk: sertésoldalas és -lapocka, marhaszegy, pulyka, kolbász, bélszín, csirkemell, édesvízi halak, rákok.” - mondta el a Díványnak a TERMINAL étterem séfje, Serényi Zsolt, miközben mi a nyálunkat csorgattuk a kajákat látván.

És, ha már ott jártunk, nyilván kértünk pár receptet is, amit otthon is simán elkészíthet bárki, aki szeretné magát igazi BBQ ásznak érezni. 

BBQ oldalas, 4 adaghoz

  • 1,5 kg formázott sertés oldalas
  •  3 ek BBQ fűszerkeverék
  •  1ek mustár

Az elkészítés (ehhez mutatunk fázisfotókat is könnyítésképpen)

  • Távolítsa el a vékony hártyát az oldalas csont felőli részéről. 
  • Alaposan szórja meg a húst a fűszerkeverékkel, majd jól dörzsölje bele a mustárt is.
  • Faszén füstjén 5-6 óra alatt süsse puhára. Ha nincs faszenes sütője, tegye az egészet a sütőbe (akár alálöttyinthet egy fél deci sört is), és 120 fokon süsse 5-6 órán keresztül. Nem egy ördöngösség, csak sokáig tart. 

Akik a csirkét részesítik előnyben, azoknak is hoztunk receptet:

Füstölt csirkés BLT, 1 adaghoz

  • 1 db rövid bagett
  •  150 dkg csirkemell filé
  •  1 ek majonéz
  •  70 dkg szeletelt szalonna
  •  3 db felvágott salátalevél
  •  1 db paradicsom
  •  1kk BBQ fűszerkeverék
  •  1 ek szárított paradicsom apróra vágva
  • Az elkészítés (ehhez is mutatunk fázisfotókat is könnyítésképpen)

  • Süsse ropogósra a szalonnát.
  • Fűszerezze be a csirkemellet, és faszén füstjén süsse készre 40-50 perc alatt. Ha nincs faszén, tegye 120 fokos sütőbe, és 40-50 perc alatt süsse meg.
  • Szeletelje fel a paradicsomot, vágja a bagettet hosszában félbe és süsse ropogósra forró sütőben.
  • A bagett belső oldalait kenje meg majonézzel, szórja bele a szárított paradicsomot és a salátát, majd tegye bele a húst és a paradicsomokat. A végén jöhet a megpirult szalonna is. 

Nézze végig a fotókat, tuti megjön tőlük a kedve egy kis BBQ-záshoz, sok sikert!

BBQ fűszerkeverék (szárazpác)

Bárki kikísérletezheti magának a kedvenc fűszerkeverékét, ez például egy bevált változat, ami kiindulásnak jó lehet. Arra kell figyelni, hogy a cukor miatt magas hőfokon hamarabb odaég, mint mielőtt átsülne, ilyenkor érdemes fólia alatt pici folyadékkal (pl barnasör) alacsony hőfokon egy fólia alatt elősütni a húst, és aztán a grillen már csak pár perc alatt átmelegíteni és rápirítani.

2 ek édes pirospaprika
4,5 tk őrölt feketebors
4,5 tk sötét barnacukor
1 ek só
1,5 tk cayenne bors
1,5 tk szárított fokhagymapor
1,5 tk őrölt római kömény

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek