Klasszikus gyümölcstorta, házilag

Gyerekkori emlékeket idéző nagy kedvenc a hagyományos gyümölcstorta: pihe-puha piskótalapon vaníliapuding, bőven megpakolva friss idénygyümölcsökkel. Mint minden sütire, erre is igaz, hogy akkor lesz igazán finom, ha nem bolti, műanyag hozzávalókból rakjuk össze: bolti kész piskótalap helyett magunk sütünk hozzá piskótát, a pudingot pedig nem aromával és színezékkel „gazdagított” zacskós pudingporból készítjük, hanem  igazi vaníliából és tojásból .

Gyümölcstorta1
Ötvös Zsuzsanna

A gyümölcsök mindig az adott szezonhoz igazíthatóak: a tél végén - a tavasz elején még naranccsal és gránátalmával készítettük, de isteni lesz friss, szabadföldi eperrel, és majd málnával, barackkal is!

Hozzávalók egy kb. 27 cm-es gyümölcstorta-formához:

Piskóta:

3 tojás
3 ek. (nád)cukor
1,5 ek. víz
3 púpos ek. liszt
késhegynyi sütőpor
egy kevés olvasztott vaj és liszt a forma kikenéséhez

Puding:

2 tojássárga
30 g (nád)cukor 
13 g kukorciakeményítő 
1 rúd vanília 
270 ml tej

Tetejére:

idénygyümölcsök (most egy narancsot, és egy fél gránátalma magjait használtuk)
1 csomag színtelen tortazselé (elhagyható)

1. Először egy kevés olvasztott vajjal kikenjük a gyümölcstorta-formát, és liszttel meghintjük, hogy ne tapadjon bele a kész piskóta.

2. A tojásokat kettéválasztjuk.

3. A fehérjéket a cukorral kemény habbá verjük.

4. Hozzáforgatjuk a sárgákat és lassan hozzáadagoljuk a vizet is.

5. A sütőporral elkevert lisztet két részletben a tojáshabhoz szitáljuk, és óvatosan beleforgatjuk.

6. A tésztát a kilisztezett formába simítjuk, és 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 10 percig sütjük, míg a teteje aranybarna nem lesz. A piskótát óvatosan kifordítjuk a formából, és hagyjuk kihűlni.

7. A pudinghoz a tojássárgákat kikeverjük a cukorral, a keményítővel és a vaníliarúd magjaival. Hozzáadjuk a tejet is, majd folyamatos kevergetés mellett besűrítjük, készre főzzük a pudingot. A kész pudingot a piskótán eloszlatjuk.

8. A torta tetejét kirakjuk idénygyümölcsökkel.

9 . Készíthetünk még tortazselét is a torta tetejére. Erre nincs feltétlenül szükség, ha olyan gyümölcsöket használunk, amelyek nem száradnak ki, nem barnulnak be, pl. ha málnaszemekkel vagy áfonyával van kirakva a torta. Akkor sincs rá szükség, ha az elkészítés után rövid időn belül el fog fogyni a torta. Ha szeretnénk mégis megvédeni a gyümölcsök felületét a kiszáradástól, illetve bebarnulástól, akkor készítsük el a tortazselét a csomagoláson lévő instrukciók szerint. Miután kicsit hűlt a kész zselé, érdemes ecsettel, vékony rétegben felvinni a torta tetejére, a gyümölcsök felületére: így nem fogja eláztatni az egész tortát, csak egy vékony rétegben fogja védeni a gyümölcsöket. Ha ecsettel visszük fel a zselatint, akkor elég egy fél csomaggal is elkészíteni egy tortához. A tortát behűtve tálaljuk.

Gyümölcstorta2
Ötvös Zsuzsanna

Tipp:

Ha mégsem sikerült szépen kifordítani a piskótalapot, semmiképp se essenek kétségbe! Kockázzák fel az elszakadt piskótát, és készítsenek pohárdesszertet: rétegezzék a piskótát a pudinggal, majd díszítsék gyümölcsökkel!

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek