Maceszgombócon túl – 5 izgalmas recept pászkából

A pászka nem tartozik a világ legnépszerűbb ételei közé – az emberek nagy része igazából azt se tudja, mi az, egy másik jelentős rész ugyan tudja mi az, de nem érti, minek az, és persze van egy jelentős rész – főként vallásos zsidók – akik tudják is, értik is, de attól még utálják, hiszen Pészah után egy hétig non-stop ezen kell élniük.

Mert hogy az izraeliták Pészah ünnepén – emlékezve a sivatagban kóborló, egyiptomi rabságból kiszabadult zsidókra – minden kelt tésztával készült kenyérfélét menesztenek a konyhából, és 8 napon át még egy szem morzsa sem kerülhet az asztalra (a spirituális magyarázat egyébként az, hogy arra emlékeztetjük magunkat: nem hagyjuk dagadni az egónkat).

A kenyér-megvonást főként a gyerekek bánják, de a találékony szülők évről évre igyekeznek „kifejleszteni” izgalmas pászkás recepteket, hogy ne kelljen az egész családnak száraz pala-lapocskákat rágcsálni egy héten át. Ezeknek köszönhetően az utóbbi években a pászka furcsa kulturális és kulináris átalakuláson ment keresztül: az emberek elkezdtek „a dobozon kívül gondolkodni”, és Tel Avivban már a nem kóser kávézók is felvesznek pár pászkás fogást az étlapra Pészah idején – sőt, a maceszos receptek már a Buzz Feedet is meghódították - közülük vegánítottam a kedvenceimet.

Boldog ünnepeket és jó pászkálást mindenkinek.

1. Maceszpizza

Házi paradicsommártással, vegánoknak növényi sajttal, szárított paradicsommal, vagy friss rukkolával – lényeg, hogy semmi olyan ne kerüljön rá, aminek konkrét sütési ideje van, mert nem lesz ideje megpuhulni. A pászkalapot tűzforró sütőbe rakom, és két perc után ki is halászom, hogy ne szottyosodjon meg nagyon.

A képekre kattintva megnézheti az eredeti recepteket!
A képekre kattintva megnézheti az eredeti recepteket!disgustinglygood.com

2. Pászka-frittata

Fejenként egy pászka lapot vízbe áztatok, és amíg várakozik, személyenként egy kanál csicseriborsóliszttel, 1/3 csésze vízzel és egy-egy kiskanálnyi olívaolajjal vegán omlett keveréket készítek, majd kézi habverővel felverem. A pászkát kinyomkodom és a masszába tépkedem, majd sózom-borsozom, és alaposan megkeverem.

Azt sütöm bele, amihez épp kedvem szottyan: kerülhet bele sült gomba, szárított paradicsom-darabkák, magozott olíva, de akár zöldborsó is. Olajozott serpenyőben sütöm készre – aki fél a levegőbe dobva megfordítani, készítheti fedővel, alacsony lángon – így felülről is „megsül”.

savory matzo brei5
mangotomato.com

3. Pászka-somlói banánnal

Fejenként fél pászka lap, fél banán, fél tábla csoki, és 3-3 evőkanál juharszirup, és mandula- vagy vaníliás szójatej szükségeltetik ehhez a csodához. A pászkalapokat és a mazsolát a meleg tejbe áztatom, a csokit felolvasztom, majd a banánt- kivéve egy karikát, amelyet a díszítéshez használok – villával összenyomkodom az áztatott pászkával és megduzzadt mazsikkal, no meg a juharszirup felével. Szabálytalan gombócokat formálok, melyeket tepsibe, vagy tűzálló tálba pakolok, és forró sütőben 8 percen át pirítom őket, majd pár kanál tejjel elkevert olvasztott csokival, pirított dióval és banánnal szervírozom.

6a00e55015ee528833014e887766ee970d
thebittenword.com

4. Pászka lasagne

Ezzel a kiadós vacsorával 6-8 ember lakik jól – egy jókora tepsi, 6 pászka lap, 250 gramm tofu, 2 nagy fej hagyma és 3 gerezd fokhagyma, és 2 csomag fagyasztott spenótpüré, és kapor szükséges hozzá. A hagymákat és fokhagymát apróra vágva megpirítom, és mikor aranybarna, egyharmadát külön tálba teszem. A többin felolvasztom a spenótot, sóval, borssal, és egy kis szerecsendióval ízesítem.

A tofut és a korábban kiszedett hagymát kézi mixerrel és kaporral sűrű sajtkrémmé keverem, átpakolom a krémet egy mély, széles tálba, és 5 percre ebben áztatom a pászkalapokat. A tepsi aljára helyezek két pászkalapot, majd mehet rá spenót bőségesen, újabb két lap, és ismét spenót, felülre pedig a „sajtkrém”, és két bónusz pászkalap a tetejére. 190 fokos sütőben fél órán át sütöm.

242019
Romulo Yanes / epicurious.com

5. Pászka moszkauer

Ez a legkreatívabb felhasználási lehetőség – cukorbevonótól mogyorókrémen át kandírozott narancshéjig, szárított áfonyáig és mogyoróvajig bármit pakolhatunk a pászkánkra, majd ormótlan darabokra törve szervírozom a nyájas vendégeknek.

overhead with spoon
jellytoastblog.com
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek