Teszt: ez a legjobb étcsokoládé!

A mostani megmérettetésen kizárólag olyan étcsokoládékat válogattunk össze, amelyeknek legalább 80, legfeljebb 90 százalék a kakaótartalma. Kizárólag az ízüket pontoztuk, hiszen hiába szép a csomagolás, meg jó az illat, ha ehetetlenül vacak a csoki. Ugye emlékeznek még a Chokito reklámra? Na ugye!

MG 5629

A maximálisan elérhető pontszám a 30 volt, és csak egyetlen csokoládénak sikerült a húszasokba férkőznie, a többiek a tízes skálán mozogtak. Viszont azt mondanánk, egyik sem volt rossz, de nagyon-nagyon jó kevés akad.

Az étcsokoládé

Csokoládé (étcsokoládé)

a) Olyan termék, amely kakaótermékekből és cukrokból készül, kielégíti a b) pontban foglaltakat, legalább 35% összes kakaó szárazanyagot tartalmaz, ebből legalább 18% a kakaóvaj és legalább 14% a zsírmentes kakaó szárazanyag.

b) Abban az esetben, ha a megnevezést kiegészítik az alábbi szavakkal:

- „csokoládédara” (’vermicelli’) vagy „csokoládépehely” (’flakes’): a granulált vagy a pelyhekből álló terméknek legalább 32% összes kakaó szárazanyagot kell tartalmaznia, ebből legalább 12% kakaóvaj és legalább 14% zsírmentes kakaó szárazanyag;

- „mártócsokoládé” (’couverture’): a terméknek legalább 35% összes kakaó szárazanyagot kell tartalmaznia, ebből legalább 31% kakaóvaj és legalább 2,5% zsírmentes kakaó szárazanyag;

- „Gianduja” (vagy a „gianduja” szó valamilyen származéka) csokoládé: a termék egyrészt olyan csokoládéból készüljön, amely legalább 32% összes kakaó szárazanyagot tartalmaz, és ebből a zsírmentes kakaó szárazanyag-tartalom legalább 8%, másrészt a finoman aprított törökmogyoróból olyan mennyiséget tartalmazzon, hogy 100 g termékben legalább 20 g és legfeljebb 40 g törökmogyoró legyen.

Felhasználhatók még:

sűrített tej és/vagy tej szárazanyag olyan arányban, hogy a késztermék legfeljebb 5% tej szárazanyagot tartalmazhat,

mandulaféleségek, törökmogyoró és más diófajták, egészben vagy törve, olyan mennyiségben, hogy az aprított törökmogyoróval együtt ezek a termék teljes tömegének a 60%-át nem haladhatják meg. Forrás: Magyar Élelmiszerkönyv

 

Egyik kolléganőm ekképpen vélekedett: „Összességében azt tudnám mondani, hogy mindegyik korrekt, nem volt benne kifejezetten rossz vagy bántó csoki, főzni, sütni akármelyiket megvenném, de valójában enni meg egyik sem volt egy extra élmény.”

És ha érdekli, hogy milyen lehet egy teljes napig kizárólag étcsokoládét enni, olvassa el ez az Indexen. Mondjuk közöttünk akad olyan, aki simán el tudná képzelni, hogy akár napokig csak csokoládén éljen, de sajnos ez teljességgel lehetetlen, ugyanis jön a tavasz, aztán meg a bikiniszezon...

Utolsó helyezett: Tesco finest, Dominican Republic 85% dark chocolate, 11 pont

A másik tescóssal ellentétben ebben nádckor van sima cukor helyett, de ettől sajnos még nem nagy szám. Többen érezték úgy, hogy ez a csokoládé hasonlít a karácsonyi és húsvéti csokoládéfigurákhoz, ha ez így van, akkor nagyon el vagyunk kapatva, az összetevőit tekintve ugyanis ez egy jó csoki. Csak nem túl finom sajnos.

MG 5631

Összetevői: kakaómassza, kakaóvaj, zsírszegény kakaópor, nádcukor, vanília kivonat.

„Borzalmas, mintha alkoholos vagy buggyant lenne.” „Picit fűszeres az íze, csak sajnos valami enyhe ánizsos vagy mentás jelleggel, ami nekem nem jön be.” „Egészen jó, de volt ennél jobb is a teszten.” „Pfúj, ez engem olcsó mikuláscsokira emlékeztet.” „Ez meg matt, és tortabevonóíze van.” „Olyan, mintha tejcsoki lenne, ez nagyon érdekes. Enyhén olyan érzete van, mint a karácsonyi és húsvéti csokifiguráknak.”

Hatodik helyezett: Heidi, dark extreme 85% cocoa, 15 pont

Messze ennek a csokoládénak a legmagasabb a kalóriaértéke a teszten, ami nem is akkora probléma, tudván, hogy brutál drága, és még csak nem is akkora élmény. 

MG 5635

Összetevői: kakaómassza, kakaóvaj, kakaópor,  cukor,  emulgeálószer: szójalecitin, természetes vaníliakivonat.

„Könnyen olvad, de iszonyatos íze van, mintha nem is igazi csoki lenne, hanem valami porból készült instantcsoki lenne.” „Hmmm, ha lehet ilyet mondani, ennek se íze, se bűze, az egyetlen, amit érzek, hogy a többinél dominánsabb benne a cukor íze, talán a többi íz hiánya miatt...” „Édesítősnek tűnik a többi mellett.” „Ez is jó, elég finom, de nem jobb, mint a 2-es. (J.D. Gross, finest chocolate - a szerk.)” „Ennek is olyan égett és füstös az íze, de ebben az a jó, hogy nem érzem azt fél kocka után, hogy nem tudok többet enni.” „Szétolvad a számban, enyhén kókuszos beütése van, és valami nagyon fura mellékíze. Nagyon édes és inkább íztelen csoki.”

Ötödik helyezett: Choceur, noir 85% cacao (Aldi), 16,5 pont

Bár a maximális 30-tól elég messze van, mégis kicsi kellett hozzá (egy pont), hogy feljusson a dobogóra. Egy igen pozitív dolog van ebben az édességben: rajta van az „ohne gentechnik” logó, ami annyit tesz, hogy amiből összeáll az gén-kezeletlen. Ez ugyan valóban mesés, csak az íze lehetne jobb. Egébként ez a logó az osztrák SPAR majdnem minden termékén megtalálható, igen, igen, még a tőkehúsokon is!

MG 5638

Összetevői: kakaómassza, kakaóvaj, cukor, kakaópor, tiszta vajzsír, emulgeálószer: szójalecitin, vaníliakivonat.

„Savanykás kesernyés íze van, nem irreálisan fényes a külseje, kicsit műanyag ízű, de ehető.” „Étcsoki, ez nem vitás, nem annyira karakteres, enyhén keserű, enyhén savanykás.” „Ez kicsit édeskés, mű ízű, mintha egy mikulás csokiból maradt volna meg.” „Nagyon keserű - de persze, milyen is lenne?! Klasszul ropogós, nem kifejezetten édes, megvenném.” „Tudom, hogy keserűnek illik lenni, de ez olyan semmilyen ízű.” „Nagyon keserű és kakaós. De van valami furcsa mellékíze, ráadásul az egész savanykás.” 

Negyedik helyezett: Tesco finest, Swiss 85% dark chocolate, 17 pont

Ismeri az érzést amikor beleharap a csokoládéba, és valami ropogni kezd a foga alatt, ami nem a csokoládé? Nos, ha a válasza igen, akkor már tudja is, hogy ez a csokoládé milyen. Mintha beledarálták volna a nyers kakaóbabot. Nyilván gusztus kérdése, hogy ez valakinek ízlik-e, vagy sem, több kollegának sajnos nem jött be. Összetevők alapján ez is jó termék, semmi szójalecitin, meg emulgeálószer, és csak fél ponttal maradt le a dobogóról.

MG 5632

Összetevői: kakaómassza, kakaóvaj, cukor, kakaópor, vanília.

„Sima, egyszerű, nem rossz.” „Viszonylag homogén, erősen kakaós íz, de nincs benne semmi plusz.” „Ez nem édes, szinte nem is csoki.” „Jaj, nem gondoltam volna, hogy tényleg van különbség étcsoki és étcsoki között, hát kiderült, hogy van. Nagyon is. Ez valami bűn rossz, és ropog is. De nem a csokoládé, hanem valami egészen más.” „Ugyanaz, mint a 4-es (Lindt - a szerk.), tehát: semmi különös, nem is jó, nem is rossz.” „Ez nekem nagyon nem jön be, mert elképesztően tömény. Akár betont is önthetnék a számba.”

Holtversenyben bronzérmes: Lindt excellence, 85% cocoa, 17,5 pont

Tényleg a Lindt csak a harmadik helyre tudott kerülni, ráadásul megosztott helyezésben?! ! Igen. Ez van. Na, de ne keseregjünk már ennyire, a Lindt, az mindig Lindt marad... És itt is jók az összetevők, ezt is érdemes figyelni annak, akit az ilyesmi is érdekel egy csokiban.

MG 5634

Összetevői: kakaómassza, zsírszegény kakaópor, kakaóvaj, nádcukor, természetes Bourbon vanília.

„Nagyon keserű, jól ropog, kellemesen olvad, szerintem ez a Lindt." „Semmi különös, nem is jó, nem is rossz. Süteményben tudom elképzelni (annak ellenére, hogy nem szoktam sütni)” „Fényes is, jól törik, és az állaga is sokkal jobb, mint az előző háromnak, ráadásul nem tapad a szájpadlásomra.” „Szörnyű, műíze van, nehezen olvad, és ez is olyan mintha egy pálinka társaságában tartották volna.” „Inkább jellegtelen, savanykás utóízzel.” „Nem édes, és van valami fura mellékíze.”

Bronzérmes: Alnatura, cacao noir, 80% Kakao, 17,5 pont

Kicsit csalódottak vagyunk, hogy a bio csokoládé nem aratott nagy sikert a teszten, de azért temetni sem akarjuk a csokoládéjukat, mert azért mégis csak harmadik lett. Árban egyébként vetekszik a Lindt-tel (és pontszámban is), de még mindig olcsóbb, és totálisan bio. A kakaómassza származási helye a Dominikai Köztársaság és fehér cukor helyett, nádcukrot tettek bele. Pozitívuma még: az összes közül ezt ajánlanánk leginkább, legalábbis ami az összetevőket illeti.

MG 5640

Összetevői: kakaómassza, kakaóvaj, teljes értékű nádcukor.

„Ez tetszik, van valami plusz fűszeres íze is a kakaón túl. Végre!” „A hatoshoz képest (Tesco finest, Swiss 85% dark chocolate - a szerk.) nagyon édes, viszont nem is olyan finom.” „Vastag a csoki, ami egyedi ezek között a sötét csokik között. Elképesztően jól olvad, ami rémisztő, mert tuti, hogy tele van zsírral.” „Ez is finom, nem túl keserű, és olyan jó az állaga. Holtversenyben győztes a 2-essel. (J.D. Gross, finest chocolate - a szerk.)” „Ennek karácsonyi zselés szaloncukor íze van.” „Ez még a rossznál is rosszabb, gyógyszer íze van és messze semmi köze a csokihoz!!!”

Ezüstérmes: Auchan, noir 85% cacao, 19 pont

Az Auchan saját márkás csokoládéját Franciaországban gyártják, talán emiatt is kerülhetett ilyen előkelő helyre. Ropogósabb, szárazabb, mint a mezőny többi tagja.

MG 5636

Összetevői: kakaómassza, cukor, kakaóvaj, emulgeálószer: szójalecitin, vanília aroma.

 „Ez is savanykás, de legalább valami csokiíz érződik rajta, a kinézete nem rossz.” „Nagyon erős, kakaóbabos íz, de ennek sincsenek plusz mélységei.” „Keserű mellékíze van.” „Ropog, szárazabb, mint a többi, és olyan az utóíze, mintha mogyorós lenne, vagy valami ilyesmi. Nálam ez nem hátrány.” „Ezt is inkább sütéshez tudom elképzelni, önmagában annyira nem.” „Annyira nem tolakodó, hogy azt sem tudom, mit ettem.”

Abszolút aranyérmes: J.D. Gross, Arriba superieur, 81%, 25 pont

Óriási meglepetés volt, hogy a legolcsóbb étcsokoládé lett az első helyezett, és persze nem csak azért mert olcsó, hanem mert a Lindtet is simán letaszította, amit azért elég nehezen dolgoztunk fel. Ha nem szereti az étcsokoládét, akkor is kóstolja ezt meg, higgye el, megéri! 

MG 5633

Összetevői: kakaómassza, cukor, erősen olajtalanított kakaópor, emulgeálószer: napraforgólecitin, vaníliakivonat.

„Jobban kiérződik a kakaóbab íze, ami sokáig megmarad, de finom.” „Keserű, erősen kakaós íz, olyan, mint egy izmos forrócsoki, csak táblás formában.” „Ez tökéletes!” „Na, ez már izgalmasabb, az a típus, amit szívesen nassolnék.” „Nagyon fekete és fényes. Olyan, mintha égett lenne.”

 
   
Termék neve (csomagoltak) Ár (Forint) Fajlagos ár (Ft/kg) Pont (max. 30) Itt vettük
J.D. Gross, arriba superieur 81% 399 3192 25 Lidl
Auchan, noir 85% cacao 459 4590 19 Auchan
Alnatura, cacao noir, 80% Kakao 359 7180 17,5 drogerie markt
Lindt excellence, 85% cocoa 899 8990 17,5 Tesco
Tesco finest, Swiss 85% dark chocolate 479 4790 17 Tesco
Choceur, noir 85% cacao (Aldi) 399 3990 16,5 Aldi
Heidi, dark extreme 85% cocoa 469 5862 15 Auchan
Tesco finest, Dominican Republic 85% dark chocolate 479 4790 11 Tesco
 
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek