Az univerzális pesztó receptje

Úgy tartják az olaszok, hogy az a lány fog leghamarabb férjhez menni, aki a legtöbbféle pesztót tudja elkészíteni. Ebből következik, hogy téved, aki szerint a pesztó kizárólag bazsalikomból és fenyőmagból készülhet, az a Pesto Genovese, de van élet azon túl is.

A valóság ugyanis az, hogy számtalan verziója van, és az ötféle alapanyagcsoportba tartozó hozzávalók kombinálásából nagyon-nagyon sok új és érdekes ízt lehet kihozni. Ráadásul alig néhány percig tart elkészíteni, és tésztára, húsokra, sőt pirítósra is kiváló.

Így készül. Ez például reteklevél
Így készül. Ez például reteklevél

A pesztó tehát öt (plusz egy) összetevőből áll:

  • Valami zöld – még ez sincs kőbe vésve, mert például szárított paradicsomot is használhatunk, márpedig az piros
  • Valami olajos mag – használhatunk fenyőmagot is, ami sajnos Olaszországban is iszonyú drága, és ha csak akkor ettek volna az olaszok pesztót, amikor jutott fenyőmagra a konyhai költségvetésből, akkor nem vált volna nemzeti eledellé.
  • Valami keménysajt – parmezán, Pecorino, vagy más, érlelt sajt
  • Extraszűz olívaolaj
  • Fokhagyma
  • A plusz egy a só.

A valami zöld

Vegyük sorra a választékot, kezdjük a zölddel. A klasszikus „genovese” pesztó alapanyagán, a bazsalikomon túl is van élet, sőt, ott kezdődik csak igazán. Lassan itt a medvehagyma szezon, ami tökéletesen alkalmas a pesztó készítésre (ekkor a fokhagymával már bánjunk óvatosan), hamarosan kinő a rukkola, de petrezselyemzöldből, spenótból, sörretek leveléből, madársalátából, galambbegy salátából, és bármi más zöldből, ami nem szúrós, készíthetünk pesztót, sőt, ezek kombinációjából is. A túlságosan aromás levelek ízét lehet tompítani, lágyítani egy kevésbé karakteres ízű zölddel is, ha úgy jobban szeretjük.

Az olajos mag

Olajos magokból is igen széles a választék: használhatunk diót, mogyorót, mandulát, napraforgómagot, szezámmagot, kesudiót, pekándiót, nem is sorolom tovább. Ezeket felhasználás előtt érdemes sütőben vagy száraz serpenyőben kissé megpirítani, mert így jön ki az aromájuk.

A sajt

A sajton sajnos nem lehet spórolni, annak mindenképpen keménynek, jó minőségűnek – tehát drágának kell lennie, nincs mese.

Az olaj

Az extraszűz olívaolajat se cseréljük le szűzre vagy sansára, ha jót akarunk magunknak.

Az abszolút kedvenc receptem

Hozzávalók:

2 marék rukkola
1 marék petrezselyemzöld
8 dkg pirított mogyoró (nem földimogyoró, hanem a csonthéjas)
10 dkg Grana Padano sajt
5 gerezd fokhagyma
kb 1,5 dl olívaolaj

Elkészült a pesztó, most már jöhet bármi!
Elkészült a pesztó, most már jöhet bármi!

Technikailag úgy készül a pesztó, hogy a zöldet megmossuk, papírtörölközővel megszárítjuk, majd az összes hozzávalóval együtt bedobjuk a kutterbe (aprítóba), és összezúzzuk durvára. Sózzuk.

A mennyiségekkel, arányokkal érdemes játszani, próbálgatni, hogy lesz finomabb, lényeg, hogy annyi olívaolajat adjunk hozzá, hogy nagyjából lekvár sűrűségű legyen a pesztónk.

Ha kész, szedjük át üvegbe, veregessük meg az alját, hogy kijöjjenek belőle a buborékok, majd a tetejét zárjuk le légmentesen további olívaolajjal. Most pedig zárjuk le az üveget is, és helyezzük el a hűtőszekrényben, ahol hetekig is eláll. 

Ha nagyon tradícionálisak szeretnénk lenni...

...akkor jól neki kell gyürkőzni. Vegyük elő a legnagyobb mozsarunkat, tegyük bele a fokhagymát, és zúzzuk össze némi sóval. Most jöhet bele valamennyi olívaolaj. A magot daráljuk le diódarálón, mehet bele ez is. Reszeljük le a sajtot, szórjuk hozzá, most pedig apránként jöhetnek a levelek. Egyszerre ne túl sokat tegyünk a mozsárba, mert úgy sosem végzünk, időnként pedig csorgassunk hozzá az olívaolajból. Jobb lesz a kutterrel, szóltunk.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra