Annyi szép, hasznosnak tűnő, dizájnos, sőt egyenesen must have konyhai eszközbe botlik az ember mostanában, hogy néha igen nehéz önmérsékletet gyakorolni, és nem vásárolni. Sajnos, ha mégis engedünk a csábításnak, és mindent megveszünk, amit csak megkívánunk, azt nem csak a pénztárcánk bánja, de előbb-utóbb mozdulni sem lehet a konyhában, és ez inkább akadályozni fog a munkában, mint segíteni.
Összegyűjtöttünk 7+1 konyhai eszközt, ami viszont egyáltalán nem kamu. Ezekkel nem azért hadonásznak olyan meggyőzően a szakácsok, mert jól mutatnak a tévében, hanem mert tényleg nagyon hasznosak. Persze, lehet nélkülük is sütni-főzni, de velük sokkal könnyebb a munka, és tökéletesebb a végeredmény.
Az alap konyhai eszközöket (jó kések, jó minőségű fazekak, vágódeszka, mérleg, stb.) adottnak vesszük, felsorolásunkat egy lépcsővel ezek fölött kezdjük.
1. Habüst
Eleinte végtelen sznobizmusnak tartottam ezt az eszközt, ezért csak nevettem rajta, ám ma már hamut szórok a fejemre, és belátom, hogy egyáltalán nem volt igazam. Nevével ellentétben nemcsak habveréshez érdemes használni, a habüst ugyanis formájánál fogva kiválóan felfekszik a fazekak peremére. Ezért ha gőz fölött kell melegíteni vagy olvasztani valamit, nincs ennél megfelelőbb eszköz. Ráadásul a gömbölyűsége miatt biztos, hogy nem fog megállni az edény talpa és fala találkozásánál az eldolgozatlan alapanyag.
2. Kézi habverő
Természetesen senkit sem szeretnénk 2015-ben arra rávenni, hogy kézzel verje fel a tejszínhabot, van erre sokkal jobb megoldás is. A kézi habverővel viszont minden könnyen csomósodó rántást, krémet, mártást simára tudunk egyengetni. Tehát ha például szép, egynemű pudingot szeretnénk, felejtsük el a fakanalat, helyette használjunk kézi habverőt, és persze fokozatosan, folyamatos kevergetés közben adjuk hozzá a szárazanyaghoz a folyadékot.
3. Aprítógép (avagy kutter)
Igen, lehet nélküle élni, de nem mindegy, hogy egy nagy fazék minestrone leveshez előbb egy órán át aprít és reszel-e az ember, vagy bedobálja a hozzávalókat az aprítóba, és ezzel el is intéződött a kérdés. Salátakészítésnél pedig egyenesen kincset ér. Helyettesíthetjük vele a húsdarálót és a diódarálót, sőt, mozsár helyett már réges-régen ebben készítem a pesztót is.
4. Nyeles reszelő
Nagyon jól jön, ha citrom- vagy narancshéjat kell reszelni, esetleg csak frissen reszelt fűszert, (például szerecsendiót) vagyunk hajlandók használni. Tudom, first world problem, de legalább egy konyhablogban ne becsüljük le a frissen felszabaduló aromák jelentőségét. Természetesen sajtot is reszelhetünk vele, egy trendi nyeles reszelőt bármikor kitehetünk a terített asztalra, (a négyoldalút nem mutogatnám így), hogy mindenki magának tegye teljessé például a krémlevesét.
5. Egy jó késélező
Mindegy, hogy melyik fajtát választjuk, ha rám hallgatnak, azt, amelyik a legjobban beválik. Egy azonban biztos, ha hatalmunkban áll bármikor, amikor csak szükséges, megélezni a konyhakésünket, azzal új szintre emelkedik a konyhában eltöltött idő minősége és élvezeti értéke. Figyelem, az élezőt mindig az otthonlévő késekhez kell passzintani, hogy egyebet ne mondjunk, más szögben kell élezni például egy német vagy egy japán pengét, a rosszul megválasztott élező tönkreteszi a drága késeinket!
6. Szilikonos sütőpapír
Nem csak az olyan evidenciák miatt került a felsorolásba, mint például, hogy nem ragad le az étel és könnyebb lesz elmosni a tepsit. Hanem mert ügyesen ki is tudunk rajta nyújtani mindenféle tésztát, amit így könnyen át tudunk helyezni a tepsibe, sőt, előre rá tudjuk rajzolni a kívánt formát, hogy tudjuk, hol, meddig kell még dolgozni. A marcipánt is szilikonos sütőpapíron tudjuk szép vékonyra nyújtani, ha profi tortabevonatot szeretnénk.
7. Fogócsipesz
Természetesen a rántott húst simán meg lehet fordítani az olajban egy szűrőkanál és egy villa segítségével (vagy akár egy sózott heringgel) is, de mennyivel biztonságosabb, ha jól meg tudjuk ragadni a szeletet! Így biztos, hogy nem fog visszahullani, és szanaszét csapni a forró olajat.
+1 Konyhai fröccsenésgátló
Ez az a nagy nyeles szita, amit azzal árulnak, hogy amikor olajban sütünk, majd nem fröcsög minden szanaszéjjel. De ez még csak hagyján. Ez az eszköz viszont zseniálisan szolgál minden olyan esetben, amikor valami sűrű, köpködésre hajlamos dolgot kell besűríteni, legyen az szilvalekvár vagy paradicsomszósz.