Különleges alapanyagok: matcha, a japán zöldtea

A nagyon finomra őrölt japán zöldtea-port a nyugati cukrászat is felfedezte magának. De mi is ez, és mire jó?

Matcha3
Ötvös Zsuzsanna

Ha valami különlegessel szeretnénk feldobni a jól megszokott süteményeket, akkor érdemes kipróbálni a matchát. A matcha nagyon finom porrá őrölt japán zöldtea-fajta, amely a rituális japán teaceremóniák fontos szereplője.

Japánban termesztik, ahol a teaültetvényeket a szüretelés előtt nem sokkal letakarják, hogy ne érje közvetlen napfény: ennek lesz az eredménye többek között a matcha jellegzetes sötétzöld színe, ugyanis a növények nagyobb mennyiségben állítanak elő klorofilt az árnyékos közegben. A szárított tealeveket nagyjából hintőpor-finomságúra őrlik, így kerül aztán a matcha az üzletekbe.

Egyrészt nagyon különleges, frissítő zöldtea-ízt tud kölcsönözni bármilyen megszokott, hagyományos süteménynek, másrészt pedig teljesen természetes ételszínezékként is működik.

Milyen desszerteknél használhatjuk?

Nagyon sokféle desszertet dobhatunk fel vele, leginkább olyanokat, amelyek „natúrabb” ízvilágúak. Például egy egyszerű panna cottát, vaníliafagylaltot vagy sajttortát, vagy mascarpone-alapú krémet. Hagyományos piskótákat is színezhetünk-ízesíthetünk vele, amelyekből aztán készülhet piskótatekercs vagy akár torta, egyéb töltött sütemény is. Nagyon jó még omlós tészták ízesítéséhez is.

Milyen ízekkel kombináljuk?

A matchához egyrészt nagyon jól passzol a vanília, másrészt pedig verhetetlen párost alkot a különböző citrusfélékkel: lime-mal, citrommal, naranccsal, gyömbérrel. Ezek bármelyikével kombinálva garantáltan nem fogunk hibázni.

Hol lehet kapni?

Delikáteszekben, teaszaküzletekben, illetve online webshopokban megtalálható. Többféle minőségi kategóriában kapható, a kicsit borsosabb ár ne ijessze el a kísérletező kedvűeket, egy 100 grammos adag nagyon sokáig elég, hiszen desszertek ízesítéséhez csak kis mennyiségekre van szükség.

Kedvcsinálónak két egyszerű receptet mutatunk matchával. Először következzen a hagyományos omlós vaníliás kifli felturbózott változata!

Matcha1
Ötvös Zsuzsanna

Matchás vaníliás kifli

Hozzávalók kb. 40 darabhoz:

Omlós tészta:

200 g liszt 
3 tk. matcha por
1 kezeletlen citrom héja
1 rúd vanília kikapart magjai
150 g hideg vaj kockákra vágva
70 g darált mandula
40 g porcukor átszitálva

Hempergetéshez:

kb. 4-5 ek. porcukor
1-2 tk. matcha por

1. Az omlós tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk, majd összegyúrjuk. Ha nem áll össze a tészta, nagyon kevés hideg vizet adunk még hozzá. A kész tésztát fóliába csomagolva egy órára hűtőbe tesszük.

2. A tésztából diónyi nagyságú adagokat csípünk le, és ezekből kis kifliket formázunk a kezünkkel. A kifliket sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, és 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 10-12 perc alatt megsütjük.

3. A langyosra hűlt kifliket meghempergetjük az átszitált porcukor és matcha por keverékében.

Shrek kedvence: matchás-kandírozott narancsos csokinyalókák

Matcha2
Ötvös Zsuzsanna

Nagyon látványosan lehet fehér csokoládét színezni matcha teával. Itt sem lőhetünk mellé, ha vaníliát és valamilyen citrusfélét társítunk hozzá.

Hozzávalók kb. 12 darab csokinyalókához:

100 g fehér csokoládé
1 tk. matcha por
fél rúd vanília kikapart magjai
2-3 tk. kandírozott narancshéj 
nyalókapálcák, vagy méretre vágott szívószál-darabok

1. A fehér csokoládéból 30 grammot nagyon apróra vágunk. A maradék 70 grammot mikróban, alacsony fokozaton vagy vízgőz fölött megolvasztjuk, majd belekeverjük az apróra vágott csokoládét (így tulajdonképpen temperáljuk), hozzáadjuk a matcha port és a vaníliamagokat, elkeverjük.

2. Sütőpapírra teáskanál segítségével korongokat készítünk a matchás csokiból, beleillesztjük a nyalókapálcát, majd megszórjuk a kandírozott naranccsal.

3. Hűtőbe tesszük, míg a csokoládé meg nem szilárdul.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek