Mi a Meyer citrom, és miért sztárolják gasztrokörökben?

A január-február egy különleges citrusféle, a Meyer citrom szezonja. A Meyer citrom valószínűleg a citrom és a narancs természetes hibridje, erről árulkodik a külseje is: narancssárgába hajló élénksárga színű, kerekebb és simább héjú, mint a hagyományos citrom, de a citromhoz hasonlóan kicsit csúcsosodik a két vége. A héja sokkal vékonyabb és puhább, mint a citromé, és nagyon lédús.

Itthon nem nagyon ismerik, sok zöldségesnél és hipermarketben egyszerűen a sima citromok közé keverve árulják, így nagyon kedvező áron juthatunk igazi különlegességhez, ha szemfülesek vagyunk. A citromoktól eltérő formája is elárulja a celebcitromot, de ha óvatosan megtapintjuk, a puhább, vékonyabb héja is árulkodó. Ha pedig a jellegzetes fűszeres illatát is megérezzük, biztosak lehetünk, hogy a Meyer citrommal van dolgunk.

Balra egy citrom, jobbra egy Meyer citrom
Balra egy citrom, jobbra egy Meyer citromKoncz Andrea

Az íze elképesztően izgalmas-fűszeres: nem annyira savanyú, mint a hagyományos citrom, kicsit édeskésebb, de a narancsnál mégis savanykásabb. A nevét Frank Nicholas Meyerről kapta, aki az Egyesült Államok mezőgazdasági minisztériuma megbízásából 1905-ben Ázsiába utazott, hogy új növényfajokat keressen és telepítsen be az Egyesült Államokba. Összesen 2500 növényfajt gyűjtött össze és honosított meg – ezek között volt az ő tiszteletére elnevezett citromfajta is.

Meyer1(1)
Ötvös Zsuzsanna

Ha sikerül Meyer citromra bukkanniuk, érdemes a klasszikus angol citromkrémet, a lemon curd-öt kipróbálni: az eredetileg fanyar-savanykás citromkrémben nagyon jól érvényesül a Meyer citrom kicsit édeskés, fűszeres íze! Tölthetik puha piskótatekercsbe, de isteni lesz omlós tésztából készült pitében is!

A citromkrém mellett – vagy akár vele együtt – a Meyer citromos túróhabot is próbálják ki: nagyon könnyed, frissítő desszert, amivel ráadásul nincs is sok munka.

Meyer citromos túróhab pohárban

Hozzávalók 4 adaghoz:

350 g túró
120 g porcukor
2 Meyer citrom
2 lap zselatin
1 rúd vanília
2 dl habtejszín

MeyerTúróhab1(1)
Ötvös Zsuzsanna

1. A lapzselatinokat hideg vízbe áztatjuk. A citromok levét kifacsarjuk, összekeverjük a porcukorral, és csípősre melegítjük: már gőzöljön, de még ne forrjon. Ebben feloldjuk a kicsavart zselatinlapokat.

2. A túrót egy nagyobb keverőtálba tesszük, hozzákaparjuk a vaníliarúd magjait. Ha kezeletlen Meyer citromokat sikerült vennünk, a héjukat is belereszelhetjük, mielőtt kifacsarnánk a levüket. A túróhoz öntjük a zselatinos-citromos részt, és botmixerrel alaposan összedolgozzuk.

3. A tejszínt habbá verjük, majd két részletben, óvatosan a túrós részhez forgatjuk.

4. A túróhabot poharakba adagoljuk, és 2-3 órára hűtőbe tesszük. Rétegezhetjük is tetszőlegesen gyümölcsökkel, vagy akár Meyer citromból készült citromkrémmel.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek