Lencsereceptek szilveszterre

Ha újév, akkor lencse, ha lencse, akkor lencsefőzelék. De ha esetleg mégis változtatna, akkor mutatunk nyolc nálunk már bevált lencsereceptet, amivel egy kis változatosságot csempészhet a menübe.

1. Lencseleves

Jó gazdag lencseleves, nemcsak a pénzt garantálja a következő évre, de ráadásul a másnapos, kicsit megfáradt gyomornak is jól eshet egy kis támogatás. Csak kolbászos, és kolbászos/füstölt húsos változatban is mutatjuk. Előnye, hogy a levest saját anyagával sűrítjük, nem kell rántani, habarni, ami egészségtudatosoknak és gyakorlatlanoknak nagy előny.

stockfresh 808934 fresh-lentil-stew sizeM

2. A spanyol lencsefőzelék, a Lentejas

Ez a spanyol étel állagában hasonlít a mi lencsefőzelékünkre, az elkészítés módja és az összetevők viszont némileg mások. Ha szereti a jó laktató, melengető fogásokat, ebben sem fog csalódni, ha pedig a csípős rajongója, ne spóroljon a végén a csilivel!

DSC 0001 ok

3. Arabos (és ha kell, akár vegán is): lencsetagine, Steiner módra

Steiner Kristóf marokkói ihletésű lencsés ételt dobott össze, ami így aztán természetesen nem csak vega, hanem vegán is, de ezt az ételen egyáltalán nem lehet észrevenni, gazdag, cuccos, finom.

IMG 2006

4. Villámgyors vöröslencse krémleves

Ezt a lencse-krémlevest még nagyon másnaposan is könnyű összedobni, és máris megvan az évindító lencselöket.

DSC 3944akicsi
Katuci

5. Még egy gyors: indiai lencsés egytál

Ebben az indiai-jellegű receptben sok a hozzávaló, de a kaja nem bonyolult, és megfőzni sem tart túl sokáig. Cserébe viszont lesz egy megnyugtatóan laktató, finom ebédünk.

sárgarépás lencse2
Koncz Andrea

6. Vöröslencse fasírtok

Remek húsmentes fasírtpótló, és ami még jó benne: a vöröslencse áztatás nélkül is gyorsan megfő, és a fasírt masszáját lehet nyersen is kóstolgatni, elég sós-e.

vöröslencsefasírt2

7. Villámgyors lencsesali, másnaposoknak

Karácsony után nagyon meg tudjuk érteni, ha nem szeretne órákat tölteni a szilveszteri/újévi főzőcskézéssel, úgyhogy ez egy villámgyors recept, erős retró beütéssel. A lencsét természetesen saját magunk is megfőzhetjük, csak ne felejtsük el hideg vízbe áztatni egy éjszakára.

Hozzávalók:

2 x 40 dkg-os lencsekonzerv
3 dl tejföl
2 evőkanál mustár
3 evőkanál majonéz

A tejfölt, a mustárt és a majonézt összekeverjük, ízlés szerint megsózzuk. A leszűrt és leöblített lencséhez keverjük. Tálalásig hűtőben tartjuk.

DSC 0241akicsi
Katuci

Ha félretesznek egy keveset az előző tejfölös cuccból, csinálhatnak mellé egy turbó töltött tojást is, ehhez kell 6 db főtt tojás, 3 nagy szelet sonka, 5 dkg reszelt sajt, 2 teáskanál mustár, 2 teáskanál majonéz. A kemény tojásokat megpucoljuk, félbevágjuk. A sárgájákat kiemeljük, villával összetörjük, hozzáadjuk a felkockázott sonkát és a reszelt sajtot. A majonéztől és a mustártól krémesebb lesz, visszatöltjük a fehérjékbe, rácsurgatjuk a félretett majonézes tejfölt.

+1 Ha minden kötél szakad, és mégis lencsefőzeléket ennének, így csinálják:

darab füstölt szalonna
40 dkg lencse
1 hagyma
babérlevél
só, bors
citromlé vagy kevés ecet
tejföl

shutterstock 197962898
Shutterstock

1. A lencsét válogassák át, mossák meg, és éjszakára (vagy legalább 6-8 órára) áztassák be.

2. A szalonnát kockázzák fel, és kissé pirítsák meg a saját zsírján, abba mehet bele a felkockázott hagyma is.

3. Ha a hagyma üveges, adják hozzá a lencsét, öntsék fel annyi vízzel, ami kb 2 ujjnyival ellepi, adják hozzá a babérlevelet, sót, borsot, és lassú lángon főzzék, amíg a lencse meg nem puhul (kb 45 perc-1 óra, ha minden jól megy)

4. Ha a lencse puha, sűríthetik saját magával, ekkor két evőkanálnyit vegyenek ki belőle, turmixolják simára, öntsék vissza. Ha ez nem szimpi, keverjenek el kevés lisztet a tejfölben egy kis főzőlével, és azzal sűrítsék. Akárhogy is, rottyantsanak rajta még egy pár percet.

5. Ha a tejföllel együtt sem elég savanykás, kevés citromlével vagy ecettel igazítsák meg.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra