Nürnberger Lebkuchen: lisztmentes csokis puszedli

Klasszikus német karácsonyi sütemény a Nürnberger Lebkuchen, amit nürnbergi mézeskalácsként is szoktak magyarítani, mert bár mézet ugyan nem tartalmaz, de a fűszerezése nagyon hasonló a nálunk is ismert mézeskalács fűszerkeverékéhez. =Ha mégis a hagyományos, mézes puszedlit részesítik előnyben, annak a receptje itt van.) A jellegzetes téli fűszerek mellett sok-sok kandírozott narancsot is tartalmaz, így már egy falat instant karácsonyi hangulatot tud varázsolni, nem beszélve a sütéskor terjengő illatokról.

NürnbergerLebkuchen
Ötvös Zsuzsanna

Nagy előnye, hogy ez a sütemény teljesen lisztmentes, csak darált mandulát és törökmogyorót tartalmaz, így akár gluténmentes étrendbe is beilleszthető megfelelő alapanyagok használata mellett, vagy csak szimplán megnyugtathatjuk vele a lelkiismeretünket karácsonykor a sok-sok szénhidrátbomba fogyasztása közben.

Ha a német eredetire hasonlítót szeretnénk készíteni, érdemes a német hiperekben karácsony körül felbukkanó „Lebkuchen” nevű fűszerkeveréket használni hozzá, amelyben általában a következő fűszerek vannak: fahéj, szerecsendió, koriander, szegfűszeg, jamaikai szegfűbors, édeskömény, gyömbér, ánizs, csillagánizs, bors, kardamommag. Ha nincs, a szokásos mézeskalácsfűszerek mellé tehetünk a fentiekből azt, ami van otthon.

Hozzávalók kb. 20 darabhoz:

100 g darált törökmogyoró
100 g darált mandula
80 g nádcukor
1 tk. Lebkuchen fűszerkeverék (lásd fent)
egy kezeletlen citrom héja
100 g kandírozott narancshéj apróra vágva
2 tojás
1 g szalalkáli
1 kk. víz

kb. 200 g étcsokoládé a bevonáshoz

1. A törökmogyorót, a mandulát, a nádcukrot, a fűszerkeveréket, a reszelt citromhéjat, az apróra vágott kandírozott narancshéjat és a tojásokat egy keverőtálba tesszük. A szalalkálit egy kávéskanál vízzel összekeverjük, és a többi hozzávalóhoz öntjük. Az összes hozzávalót összegyúrjuk, majd a tésztát egy órán keresztül hűtőben pihentetjük.

2. A hideg masszából nedves kézzel diónál kicsit nagyobb gombócokat formázunk, és ezeket (például egy pohárral) kb. 7 cm átmérőjű korongokká lapítjuk ki sütőpapírral bélelt tepsire helyezve. (A német eredetinél a masszát ostyakorongokon – Backoblaten – sütik meg, de ez elhagyható, nélküle is szépen le lehet majd választani a süteményeket a sütőpapírról.)

3. 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 12 perc alatt megsütjük a puszedliket. Akkor jó, amikor a széle már picit kezd pirulni, de nem szabad nagyon kiszárítani sem. A süteményeket hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.

4. A csokoládé negyed részét nagyon apróra vágjuk, a többit óvatosan felolvasztjuk mikróban vagy vízgőz fölött. Az olvadt csokoládéhoz hozzákeverjük az apróra vágott részt, ezzel kicsit visszahűtjük Erről a technikáról bővebben itt lehet olvasni. Értelme az, hogy így tudunk fényes, kézmelegre nem olvadó bevonatot csinálni.

5. A csokoládéban egyenként megmártjuk a puszedlik tetejét. Sütőpapírral ültetjük a csokival bevont puszedliket, míg a bevonat meg nem dermed.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek