Köret extra: kelbimbó gesztenyével, kétszer

A nagyobb, ünnepii lakomák legnehezebb terepe a köret. Mindenki szeretne különlegességekkel előrukkolni, de a rizs/krumpli/tészta háromszögből nehéz kitörni. Erre ad lehetőséget az angolok kedvelt fogása, a gesztenyével gazdagított kelbimbó, amely egészen új dimenziókat ad ennek az apró zöldségnek.

File44
Mirelle

Két változatot is mutatunk, ha kifejezetten irtóznak a főtt/párolt kelbimbó gondolatától is, ugyanez a köret úgy is elkészíthető, ha a szép, zsenge gumócskákat kevés olajon/vajon lassan átpirítják, a piciket egészben, a nagyokat félbevágva. Körülbelül 15-20 perc alatt lesz jó, még picit ropog, de már nem nyers.

1 kg kelbimbó 
20 dkg húsos szalonna 
1 ek olivaolaj 
30 dkg főtt, egész szelídgesztenye 
só, frissen őrölt feketebors 
1 gerezd fokhagyma 
opcionális: 2 ek barna cukor

  1. A kelbimbót megpucolom és kevés, sós vízben, fedő alatt megpárolom.
  2. A gesztenyét egy másik edényben barna cukorral édesített vízben átmelegítem, kicsit főzöm.
  3. Amikor már megfőtt a kelbimbó (nem kell sokáig főzni, 5-6 perc alatt kész. Ha túlfőzzük, akkor megkeseredik), akkor leöntöm róla a vizet.
  4. Az átmelegített gesztenyét is leszűröm.
  5. A szalonnát apróbb kockákra vágom, majd egy nagyobb serpenyőben kis olíva olajon elkezdem sütni. Amikor már kiengedték a pörcök a bennük lévő zsiradékot, akkor szűrőkanállal kiszedem és félreteszem a szalonnát.
  6. A hátramaradt zsiradékba belenyomom a fokhagymát, majd hozzáadom a kelbimbót és kicsivel később a gesztenyét. Tálalás előtt elkeverem benne a szalonnát és fekete borsot tekerek rá.
File55
Mirelle

Vagy ugyanez pepitában

Itt esetleg még egy adag szeletelt gombát is belepiríthatnak.

  1. A szalonnát apróbb kockákra vágom, majd egy nagyobb serpenyőben kis olívaolajon elkezdem sütni. Amikor már kiengedték a pörcök a bennük lévő zsiradékot, akkor szűrőkanállal kiszedem és félreteszem a szalonnát.
  2. A hátramaradt zsiradékba belenyomom a fokhagymát, majd hozzáadom a kelbimbót (kicsiket egészben, nagyokat felezve, nagyon-nagyokat negyedelve), sózom, borsozom, majd lassan, időnként átmozgatva addig pirítgatom, amíg átpárolódik, de még nem teljesen puha, kb 15-20 perc.

  3. Ha a kelbimbó már jó, hozzákeverem az egész, főtt gesztenyéket, és az egészet összemelegítem.

  4. Tálalás előtt hozzákeverem a szalonnakockákat is.

Ha szeretnék még tovább gazdagítani, szeletelt, hagymán megpirított gombát is keverhetnek az egészhez, nagyon jól passzol hozzá, és még komplexebb íze lesz.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek