Tarte Tatin: fordított, karamellizált almatorta

A híres francia fordított almatorta eredete a 19. századi Franciaországba nyúlik vissza, ahol egy szállót vezettek a Tatin nővérek. Az egyikük állítólag hagyományos almás pitét akart sütni, amikor véletlenül fordítva tette a piteformába a karamellizált almás tölteléket és az omlós tésztát, majd hogy mentse a menthetőt, megfordítva tálalta a desszertet.

TarteTatin2
Ötvös Zsuzsanna

A fordított gyümölcstortáknak ez az igazi, klasszikus változata, ahol a karamellizált almás töltelékre vékony réteg omlós tészta kerül. De érdemes a kevert tésztás változatot is kipróbálni!

Hozzávalók egy nagy piteformához:

Omlós tészta:

180 g liszt
90 g hideg vaj
30 g porcukor
1 kisebb tojás

Almás töltelék:

kb. 3 alma (keményebb fajta; kb. 350 g megtisztítva mérve)
80 g nádcukor
50 g vaj

1. Az omlós tésztához a lisztet, a porcukrot és a vajat összemorzsoljuk, majd hozzágyúrjuk a tojást, és összeállítjuk a tésztát. A kész omlós tésztát alufóliába csomagolva kb. fél órára a hűtőbe tesszük pihenni.

2. Az almás töltelékhez az almákat meghámozzuk, a magházukat eltávolítjuk, és vastagabb szeletekre vágjuk. A nádcukrot alacsony lángon karamellizáljuk, majd hozzáadjuk a vajat és a szeletelt almát. A karamell ekkor kicsit összeugorhat-megkeményedhet, de ahogy az alma párolódni kezd, szépen fel fog olvadni újra. Az almát néha megkeverve addig pároljuk, míg meg nem puhul, de még nem esik szét.

3. Az almaszeletekkel kirakjuk a piteforma alját, a szirupos-karamelles levét is rákanalazzuk.

4. Az omlós tésztát lisztezett felületen egy kicsit nagyobbra nyújtjuk a piteformánál. A kinyújtott tésztát az almatöltelékre fektetjük, a piteforma szélénél kézzel óvatosan a töltelék alá igazgatjuk.

5. 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük. Kivesszük a sütőből, majd pár perc várakozás után óvatosan egy tányért illesztünk a piteformára, és kifordítjuk a formából a tortát, hogy a karamellizált almák felülre kerüljenek.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra