Ikeás mandulatorta házilag, glutén nélkül

Ezt a mandulatortát – vagy legalábbis az ehhez nagyon hasonló mandulatortát – biztosan sokan ismerik a svéd bútoráruház étterméből. A torta tésztája gluténmentes, liszt helyett csak darált mandulát tartalmaz, ehhez pedig egy vaníliás krém társul. A torta tetejét pirított mandulaszeletekkel szórjuk meg, így az intenzív mandulás íz garantált!

Mandulatorta1
Ötvös Zsuzsanna

Ráadásul nagy előnye, már ha önök is úgy vannak ezzel mint mi, hogy nem maradnak utána fölösleges tojásfehérjék/sárgáják, a fehérje megy a tésztába, a sárgája a krémbe, nincs maradék, ügyesek vagyunk.

Jó hír, hogy darált mandulát több havi szünet után mostanában megint üzembiztosan be lehet szerezni a német szuperekben, ami sokkal gazdaságosabb megoldás, mint a bioboltok csilliárdos mandulalisztjei. De ha nincsen, házilag is előállítható, úgy kicsit több a macera vele, ekkor az egész mandulaszemeket a sütőben szétterítve alacsony hőfokon érdemes néhány órán át szárítani, majd izmos késes robotgéppel szétcsapatni.

Hozzávalók egy 18 cm átmérőjű tortához (26-oshoz duplázzanak):

Tészta:

2 tojásfehérje
65 g nádcukor
110 g darált mandula

Krém:

2 tojássárgája
1 dl tej
1 ek. étkezési keményítő
30 g nádcukor
1 rúd vanília 
80 g vaj
40 g szeletelt vagy durvára vágott mandula a tetejére

1. A mandulás tésztához a tojásfehérjéket a cukorral kemény habbá verjük, majd óvatosan, hogy a habot ne törjük nagyon össze, beleforgatjuk a darált mandulát. (Nagy mozdulatok, alulról fölfelé, kívülről befelé.)

2. A tésztát 18 cm-es, sütőpapírral bélelt tortakarikába simítjuk, majd 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd keresztben két lapra vágjuk.

3. A krémhez a tojássárgákat a keményítővel, a cukorral és a vaníliarúd magjaival simára keverjük, majd hozzáadjuk a tejet is. Alacsony lángon, folyamatos keverés közben sűrű pudingot főzünk belőle. Végül hozzákeverjük a kockákra vágott vajat is, és szobahőmérsékletűre hűtjük.

4. A krém kb. felével megkenjük az alsó lapot, majd ráfektetjük a másodikat, és a tortát teljesen bevonjuk a maradék krémmel.

5. A szeletelt vagy durvára vágott mandulát száraz serpenyőben picit megpirítjuk, kihűtjük, majd megszórjuk vele a tortát.

Mandulatorta2
Ötvös Zsuzsanna
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra