Habtejszínteszt: habverőkkel küzdöttünk a tárgyalóban

Baromi jó ötletnek tűnt tesztelni azokat a habtejszíneket, amikből otthon, csodálatos tejszínhabot lehet felverni röpke pillanatok alatt, aztán amikor ott álltunk a tejszínnel egyenletesen beterített szerkesztőségben egy elektromos habverővel és egy olyan botmixerrel aminek a vége cserélhető és habverővé alakítható, már egyáltalán nem tűnt olyan rózsásnak a helyzet.

Hogy miért? Mert a botmixerrel képtelenség habot verni ezekből a tejszínekből, viszont ha arra gyúr, hogy igazi, jó zsíros vajat állítson elő, akkor megtaláltuk a megoldást: 15-20 percen keresztül kavargassa a tejszínt a botmixer habverőjével - csak arra vigyázzon, hogy ne égjen le közben a gép motorja - és tádám, kész is van a „házi” vaj. 

Tehát így alakult, hogy a nagyon jól eltervezett két gépes, négykezes munkálatok lecsökkentek egy gépre és két kézre, az erre szánt idő pedig jócskán megemelkedett. Azt mondjuk hozzá kell tennem, hogy soha nem gondoltam volna, hogy egy csomó ilyen tejszínt legalább 10 percig kell verni ahhoz, hogy jó kemény legyen.

Nem akkora ördöngősség nem flakonból fakasztani a habot! Vagy de?

Sokan nem vesznek habtejszínt, mert attól félnek, nem lehet rendesen felverni. így maradnak a cukros-aromás flakonosnál, vagy ami szerintünk még rosszabb, a növényi rémségeknél.

Pedig a kudarc esélye minimálisra csökkenthető, ha a tejszín tényleg nagyon hideg mielőtt nekiesünk a robotgéppel. Legyen rendesen behűtve, aztán nyugodtan eltölthet valamennyi időt a fagyasztóban is, az sem árt neki, ha darabokban már jeges.

Ezzel együtt azt tapasztaltuk, hogy a dobozosok sokkal gyorsabban alakulnak át a folyós masszából habbá. Azt hittük, a megoldás valószínűleg valahol az összetevők környékén keresendő, míg az UHT dobozos habtejszínek tejszínből és stabilizátorból (karragén) állnak, az UHT zacskósokba több mindent is belecsomagolnak. De ez is csak részben igaz, mert zacskósban is létezik minimalista. Szóval, nem tudjuk, miért könnyebb fölverni a dobozos tejszínt sajnos.

Összesen hatféle habtejszínt kóstoltunk (egy hetedikből lett a fent már említett botmixeres vaj), a saját márkásokat vettük célba, de egy általunk kedveltet is betettünk, hogy megnézzük, a vakteszten hogyan teljesít. (Mindegyik tejszín UHT (Ultra-high temperature, ultrapasztőrözött) volt.

Mindegyikbe (súlyarányosan) azonos mennyiségű sima fehér kristálycukrot szórtunk, és hidegen kóstoltuk őket.

Semmilyen tudományos alapon nem vizsgáltuk a termékeket, mindössze az ízükre kaptak pontszámokat és szöveges értékelést. A maximálisan elérhető pontszám 25 volt, és ezúttal leginkább pozitív csalódások értek minket. Sőt, az egyik termék 23 pontos lett! Jól hangzik, nem?!

A habtejszíneket a teszt előtt legalább egy napig hűtőben tartottuk, a szerkesztőségbe mélyhűtőzacskóban érkeztek, a teszt előtti utolsó fél órát pedig a fagyasztóban töltötték. Így is azt mondhatjuk, hogy azonos bánásmód mellett a zacskósakkal általában véve nehezebb dolgunk volt, mint a dobozos tejszínekkel.

Utolsó lett: Campus habtejszín, Penny Market

A Campusnak bár az állaga remek, az íze kesernyésen mű. Abban megállapodtunk, hogy ha soha többet nem ehetnénk ebből a tejszínhabból, nem lenne szomorú az életünk. Egyébként hasonlón vélekedtünk a natúr joghurtjukról is, úgy látszik tejtermékek terén még van hova fejlődnie a Pennynek - de mi kivárunk...

Összetevőit tekintve van benne: tejszín, stabilizátor (karragén), zsírtartalom: 30% (m/m).

MG 6114

„Ez nagyon mű, viszont habos és elég édes.” „Azt hiszem ez volt a mélypont.” „Ez enyhén darabos, se íze-se bűze, de hát egyszer élünk.” „Megint egy nehezebb versenyző, nagyon kemény hab, kicsit fojtós, valahogy nem az igazi.”

Utolsó előtti, ötödik hely: Milbona habtejszín, Lidl

Erős vajillata  van ennek a habtejszínnek. Azért kapott zárójelben +1 pontot, mert az egyik vicces kolléga 6 ponttal jutalmazta, holott 5 volt a maximális amit adhatott volna. A plusz egyet ugyan megkapta a Milbona, a végértékelésnél ezt viszont nem vettük figyelembe. [Ez volt az egyik, amit nem tudtunk igazán keményre verni. - a szerk.]

MG 6113

Összetevőit tekintve van benne: tejszín, stabilizátor (karragén), zsírtartalom: 30% (m/m).

„Tejes, és állagra sem rossz, elég édes.” „Nagyon lágy hab, sok levegő, kevés íz.”  „Ennél még nem is tudtam, hogy ezek nem a szifonos változatok voltak. Teljesen olyan volt mint a bolti kész tejszínhab.” „Utóízben érezni némi molyirtót, fogyasztható, de nem szép.”

Csak a negyedik helyet tudta bezsebelni, Fittej habtejszín

Ennek egyáltalán nem volt íze, viszont attól függetlenül, hogy folyós, az állaga egyáltalán nem volt rossz. Habos, de nem elég kemény. Tökéletes lehet gyümölcsös tejszínhab gyártáshoz, mivel nincs íze, ezért csak a gyümölcs íze fog kiérződni belőle. [Ezt sem sikerült teljesen keményre verni, egy idő után már nem mertem erőltetni, nehogy szétessen, a teszt után aztán megpróbáltam, akkor elkezdett kiválni belőle a vaj. - a szerk.]

Összetevőit tekintve van benne: tejszín, stabilizátor (karragén), zsírtartalom: 30% (m/m).

MG 6115
„Állagra inkább csak tejszín, ízre édeskésebb.” „Semleges ízű, nem rossz.” „Ez annyira lágy hab, hogy még folyós, ilyet szoktak a brownie mellé javasolni, az íze jó.” „Az íze kellemes, szintén selymes, torokcirógató. Nem sikerült rendesen felverni viszont, az állaga taszító.” 

Harmadik lett a Tesco habtejszín

Egy kóstolónak nem ízlett csak a tescós hab, de még így is sikerült dobogóra kerülnie. Egy zavaró pont van csak: az ára. Ez volt a legdrágább a kóstoltak közül. Apropó, a natúr joghurtjukat kóstolta már?!

Összetevőit tekintve van benne: tejszín, stabilizátor (karragén), savanyúságot szabályozó (kalcium-laktát), zsírtartalom: 30% (m/m).

MG 6118
„Állagra nem rossz, bár nagyon kicsit kesernyés.” „Valami dohos, állott mellékíze van, nem jó.” „Ez volt a legfinomabb, tényleg tejszíníze volt.” „Állagra, ízre ideális, nehezebb belekötni, mint a többibe, csodás ízélmény.”
 

Második helyen az: S-budget habtejszín, Interspar

Nagyon habos, plusz krémes, az utóíze enyhén vajas, viszont elképesztően hasonlít az igazi gyerekkori tejszínhab-élményhez. Ennek volt a legjobb az állaga, a jobb cukrászdákban is ilyen a tejszínhab. Mindenkinek ízlett. A zacskósok közül ezt volt a legkönnyebb felverni, rendes, feszes habja lett.

Összetevőit tekintve van benne: tejszín 99%, stabilizátor (karragén), cukor 0,1%, savanyúságot szabályozó (kalcium-laktát), nátrium-karbonátok, dextróz, zsírtartalom: 30% (m/m). 

MG 6104

„Gyermekkorom tejszinhabjara emlekeztet, csak nem olyan kemény. Az utóíze rettenetes...”  „Teljesen finom tejszínhab, könnyű, lágy, nincs mellékíze.” „Nem ez volt a csúcspont, de nem is volt vészes.” „Ez kellemesen édes lett, utóíze is selymes, át is menne a selyemteszten simán, de azért nem ötös.” 

Abszolút aranyérmes: Milfina habtejszín, Aldi

Ez volt az egyik olyan tejszínhab, amelyiknek kifejezetten kellemes illata volt, az íze sem volt vajas és egyszerűen tökéletes - ez egyébként a pontszámán is meglátszik, csak 2 ponttal maradt le a maximálisan elérhető 25-ről. A hab egyáltalán nem csúszós, viszont krémes, és „tejnemevőknek” is abszolút merjük ajánlani! Ezért óriási gratuláció jár az Aldinak! Az meg csak külön bónusz, hogy a legolcsóbb közé tartozik ez a hab, és nagyon könnyű volt felverni. 

Összetevőit tekintve van benne: tejszín, stabilizátor (karragén), zsírtartalom: 30% (m/m). 

MG 6106
„Ez jó, olyan, mint a forralt tej habja. Cukorral. Nekem bejön.” „Fajsúlyosabb versenyző, jobban dominál a tejszínes-vajas jelleg, kevésbé habos, de ez is jó.” „Ez a hab eléggé  vízízű volt, de volt már rosszabb.” „Ez nagyon finom!”
 
Termék neve Ára (Ft) Fajlagos ára (Ft/l) Pontszám (max. 25) Itt vettük
Milfina (dobozos) 169 845 23 Aldi
S-budget (zacskós) 249 996 21 Interspar
Tesco  (zacskós) 299 1196 19 Tesco
Fittej (zacskós) 259 1036 16,5 Auchan
Milbona (dobozos) 169 845 16 (+1) Lidl
Campus (dobozos) 169 845 14 Penny Market
 
 
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek