Otellólekvár: ne hagyják ki!

Még kapható otellószőlő, jellemzően csak néniktől-bácsiktól, sajnos nem jön szembe a hiperszuperekben meg az átlagos zöldségesnél. Évek óta, legalább öt éve szeretnék belőle lekvárt főzni, de mindig elbambultam a szezonját. Ezzel szemben a hétvégén a sógorom egy nagy zacskó otellóval állított be, nekik sok van a kertben, én meg nekiálltam a régi tervnek.

Összességében annyi az ítéletem, hogy hihetetlenül finom, határozottan otellóízű lekvár lett belőle, és erősen gondolkozom rajta, hogy lerongyoljak még gyorsan a piacra egy adagért, mert ez a három és fél üveg semeddig sem fog tartani.

otellólekvár2
Koncz Andrea

Nem kötelező pektinnel megfogni a lekvárt (ez egy természetes, gyümölcsökből kivont anyag, ez segít zselésíteni a lekvárt), én azért tettem bele, mert ha addig főzöm, míg magától is besűrűsödik, akkor szerintem nagyjából 1 kis üveg lekvárom lett volna az egész zacskó szőlőből. Pektint a nagyobb szuperekben is találni, vagy a befőzőcuccok környékén kell keresni, vagy ott, ahol az étkezési szódabikabóna meg ilyenek vannak. De bioboltokban is gyakran kapható.

Hozzávalók

otellószőlő, leszemezve, nem baj, ha sok
cukor
opcionális, én tettem hozzá: pektin (alma vagy citruspektin)

1. A szőlőt megmostam, egy nagy fazékba leszemeztem

2. Feltettem főni, víz nem kellett alá, hamar leve lett

3. Jó sokáig (kb 2,5-3 órán át) főztem nagyon kis lángon, lefedve, amíg a héjak annyira meg nem puhultak, hogy a kanállal teljesen szét lehetett kenni őket. Lehet, hogy ez már hamarabb is bekövetkeztett, de fürdetés, fektetés és mese volt, nem értem rá nézegetni.

4. Az egészet átpasszíroztam egy szitán. Ez elég undok meló, legközelebb a robotgépre bízom, eltartott egy jó darabig, amíg nem csak a lé, hanem a puhára főtt héjak legnagyobb része is áttunkolódott a lukakon.

5. A lábos skálázásán ellenőriztem az így kapott folyadék mennyiségét, és hozzáadtam (literenként) 20 dkg cukorban elkevert (literenként) 6 gramm pektint. (Kb egy liter lett eddigre az egész, nem volt nagyon nehéz kiszámolni).

6. Egyet forraltam rajta, aztán steril üvegekbe töltöttem steril merőkanállal, steril fedőt csavartam rá, és fejreállítottam.

otellólekvár
Koncz Andrea
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek