Nagyikonyha: mákos nudli

Ismét egy gyerekkori kedvenc. Mindenki a nagymama/anyuka nudliját szereti a legjobban, de nem mindenki olyan szerencsés, hogy megörökölte az előző generációk bevált receptjét. Ezért ez most azoknak szól, akik ráéheztek, és nem tudják, hogyan fogjanak neki.

DSC 6771kicsi
Katuci

A nudlikészítésben csak a sodorgatás időigényes, de ha van hozzá egy kis segítség, az is gyorsan megy. Nekem az egyik kedvenc gyerekkori feladatom volt a konyhában. Az elkészült ételt ehetjük magában, vaníliamártással, de én a legjobban egy kis savanykás lekvárral szeretem.

Hozzávalók:

1 kg krumpli
25-30 dkg liszt
1 tojás
1 diónyi vaj

10 dkg vaj
20 dkg mák
10 dkg porcukor
lekvár

  1. A megmosott krumplit sós vízben megfőzzük. Leszűrjük, kicsit hűlni hagyjuk, meghámozzuk, krumplinyomóval áttörjük.
  2. A burgonyamassza közepébe ütjük a tojást, beletesszük a diónyi vajat, elkezdjük hozzáadagolni a lisztet (a krumpli fajtájától függően változik a mennyisége). Addig gyúrjuk, amíg szépen összeáll, és jó rugalmas lesz a tészta. Sós vizet teszünk fel melegedni.
  3. Enyhén lisztezett felületen 1 cm vastagságú hurkákat sodrunk belőle, amiket késsel 2,5-3 cm közönként felszeletelünk.
  4. A nudlikat forrásban lévő vízbe dobjuk. Akkor főttek meg, ha feljöttek a víz tetejére, és egyszer körbefordultak. Egyszerre ne tegyünk túl sok tésztát a vízbe! A kifőtt tésztát egy edénybe szedjük szűrőkanállal, meglocsoljuk olvasztott vajjal, alaposan átforgatjuk.
  5. A nudlit megszórjuk alaposan porcukros mákkal, erdei gyümölcsös lekvárral tálaljuk.
Oszd meg másokkal is!
Mustra