Nagyikonyha: klasszikus márványkuglóf

Igazi klasszikus a márványkuglóf vagy felemás kuglóf, ami a nevét onnan kapta, hogy a még nyers tészta felét kakaóval színezzük-ízesítjük, majd a kétszínű tésztát lazán összekeverjük, így márványos lesz az összhatás.

Márványkuglóf3
Ötvös Zsuzsanna

A kuglóf bátran gazdagítható durvára aprított magvakkal (pl. pirított dió, mogyoró, mandula stb.) és/vagy aszalványokkal – én most aszalt meggyet tettem a tésztához, de bátran próbálják ki mazsolával, aszalt vörös áfonyával, darabokra vágott aszalt szilvával vagy sárgabarackkal. Sőt, némi apróra vagdalt csokit is beledobálhatnak, abból még sosem lett baj. Ideális uzsonnára vagy reggelire, tejeskávé vagy tea mellé, könnyen összeállítható, és napokig friss marad.

Hozzávalók:

5 tojás
200 g nádcukor
1 dl tej
1 dl olaj
1 rúd vanília
200 g liszt
50 g darált mandula (helyettesíthető liszttel)
fél csomag sütőpor
egy marék aszalt meggy
1 púpos ek. holland kakaópor

Márványkuglóf1
Ötvös Zsuzsanna

1. A tojásokat szétválasztjuk. A tojássárgákat a nádcukorral, a tejjel, az olajjal és a vaníliarúd kikapart magjaival összedolgozzuk egy kézi habverő segítségével.

2. A lisztet a darált mandulával és a sütőporral összekeverjük, majd hozzáadjuk az előzőleg összedolgozott cukros-tojásos masszát. A tésztához hozzákeverjük az aszalt meggyet is.

3. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, majd két-három részletben a tésztához forgatjuk.

4. Egy nagyobb kuglófformát kivajazunk és kilisztezünk (szilikon forma esetében erre nincs szükség). A tészta felét beleöntjük a forma aljába. A tészta másik feléhez hozzákeverjük az átszitált kakaóport, majd a formába öntjük, és villával márványozzuk a két réteget - ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy néhányszor körbekavarjuk a villával, hogy a fehér és a barna tészta kissé összekeveredjen.

5. 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 40-45 percig sütjük tűpróbáig. Ha kihűlt, meghinthetjük porcukorral.

Juhász Egri Cuvée
Juhász Egri CuvéeTesco / Tesco

Büszkék vagyunk arra, hogy az ország egyik legszélesebb borválasztékával várhatjuk Önöket! Áruházaink polcain az ismert magyar pincészetek népszerű borai mellett számos borkülönlegességgel is találkozhat. Célunk, hogy borkínálatunk minden eleme valóban a legjobb ár-érték arányt tükrözze

h i r d e t é s
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek