Dédmamám receptje: mágnás diós pite

Igazi békebeli sütemény a mágnás diós pite. Az omlós tésztája a dédmamámtól örökölt recept alapján zsírral készül – én most egy csipet fahéjjal turbóztam még fel, ami jól illik a dióhoz. A habos diós réteg pedig egy réteg pikáns lekvárral egészül ki: a klasszikus változatba baracklekvár kerül, de ne féljünk kísérletezni a kedvenc lekvárjainkkal!

Mágnás diós1
Ötvös Zsuzsanna

Én most szilvalekvárt használtam, de akár savanykásabb málnalekvárral is isteni lesz!

Hozzávalók egy nagy piteformához:

Omlós tészta:

250 g liszt (nálunk most felesben finomliszt és teljes kiőrlésű tönkölyliszt)
80 g zsír
75 g nádcukor
1 púpos tk. őrölt fahéj
1 tk. sütőpor
egy csipet só
1 tojás
kb. 3 ek. tejföl

Töltelék:

120 g darált dió
80 g nádcukor
1 tojás
kb. 3-4 ek. szilvalekvár

1. Az omlós tésztához a lisztet, a nádcukrot, a fahéjat, a sütőport és a sót összemorzsoljuk a zsírral. Hozzáadjuk a tojást és a tejfölt, és összeállítjuk a tésztát. A tejfölt érdemes fokozatosan, kanalanként hozzágyúrni a tésztához, ugyanis csak annyi kell bele, amennyitől össze fog állni a tészta.

2. A tészta kb. kétharmadát lisztezett felületen jó fél centi vastagra nyújtjuk, majd óvatosan beleigazítjuk a piteformába. A piteforma oldalát nem kell teljesen fednie a tésztának, csak kb. félig. A tésztát megkenjük a lekvárral.

3. A dióhabhoz a darált diót összekeverjük a nádcukorral és a tojás sárgájával. A tojás fehérjét habbá verjük, majd két részletben beleforgatjuk a diós részbe. A diós tölteléket egyenletesen szétterítjük a lekváros rétegen.

4. A tészta maradékát kinyújtjuk, majd csíkokra vágjuk. A tésztacsíkokkal berácsozzuk a pite tetejét.

5. A pitét 175°C-ra előmelegített sütőben kb. 25-30 percig sütjük.

Mészáros Cabernet Sauvignon
Mészáros Cabernet Sauvignon

Büszkék vagyunk arra, hogy az ország egyik legszélesebb borválasztékával várhatjuk Önöket! Áruházaink polcain az ismert magyar pincészetek népszerű borai mellett számos borkülönlegességgel is találkozhat. Célunk, hogy borkínálatunk minden eleme valóban a legjobb ár-érték arányt tükrözze

h i r d e t é s
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra