Tízórai ötletek, az örök szendvics helyett

Szendvics, szendvics, szendvics. Hiába unjuk nagyon, mégis ezt a legkönnyebb összedobni, amikor reggel valamit tenni kell a gyerek uzsonnás dobozába. És bár szeretjük magunkról azt gondolni, hogy istennők vagyunk a konyhában, kevésszer visz rá a lélek, hogy előző este kelt tészták készítésével bajlódjunk, és reggel időt találjunk a megsütésükre.

Aztán vannak a divatos ötletek, amik jól hangzanak, csak nincs túl sok realitásuk. A nagyon trendi különféle tekercsek például iszonyú jól néznek ki a gasztrofotókon, de a gyerek össze-vissza dobált uzsisdobozában 10 órára nagyjából megsemmisülnek.

Most mélyen magunkba néztünk, és elhatároztuk, maradunk a rögrealitás talaján, és olyan ötleteket szedünk össze, amiket meg is lehet csinálni. Vannak olyanok, amik előző este a vacsora részei lehetnek, olyanok, amikből nagyobb mennyiséget készíthetünk hétvégén, és zárt dobozban elállnak, és olyan sós és édes sütemények is, amik előző nap készíthetőek, de másnapra nem fáradnak el.

1. Kolbászos-parmezános muffin

A népszerű muffin sós változata nyerő tízóraira: előző este öt perc alatt összeállíthatjuk, és másnap is finom puha marad. Könnyű elcsomagolni az uzsonnás dobozba, bármikor előkaphatunk belőle egyet-egyet, ha megéhezünk. Az ízesítésnél számtalan variációs lehetőség van: kerülhet bele a kolbász helyett apróra vágott bacon vagy sonka, mehet bele bármilyen sajt, zöldfűszer, de akár magokkal (pl. szezámmag, tökmag) is feldobhatjuk.

Kolbászos muffin1
Ötvös Zsuzsanna

Hozzávalók 12 darabhoz:

240 g liszt (nálam felesben finomliszt és teljes kiőrlésű tönkölyliszt)
1 tk. sütőpor
fél kk. só
bors
1 tojás 
1 dl olívaolaj (vagy étolaj)
3,5 dl tejföl
70 g kolbász apróra vágva
1 ág rozmaring
40 g reszelt parmezán

1. A lisztet, a sütőport, a sót és a borsot egy nagyobb tálban összekeverjük.

2. Egy másik tálban összekeverjük kézi habverővel a tojást, az olajt és a tejfölt, majd a lisztes részhez keverjük ezt a masszát.

3. Belekeverjük a tésztába az ízesítőket is: az apróra vágott kolbászt, a finomra vágott rozmaringot és a reszelt parmezánt.

4. A muffintepsi mélyedéseit kibéleljük papírkapszlikkal, majd belekanalazzuk a tésztát. 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük, érdemes tűpróbát végezni.

2. Kelesztés nélküli csiga, előző nap megsütve

Egy adag csiga mindig jól jön, akár reggelire, akár uzsonnára egy bögre tejeskávé vagy tej mellé. Ennek a receptnek az az előnye, hogy a tészta nem élesztővel, hanem sütőporral készül, így nincs kelesztési-várakozási idő: összeállítjuk a tésztát, és már süthetjük is. A töltelék természetesen bármi lehet, kakaós, kókuszos, de akár lekváros-diós is.

Ötvös Zsuzsanna

Kelt tésztás csigák, előző este sütve

Mint arról már szó volt, az igazi nagymenők este bedagasztják, aztán hűtőben éjszakáztatják és reggel sütik. De az a helyzet, hogy nem nagyon láttunk még olyan gyereket, aki reklamált volna azért, mert a kakaós csiga előző este készült. Úgyhogy süssék meg bátran vasárnap délután, hétfőn délelőtt még pont tökéletes lesz. Hasonló a helyzet a cseresznyés-csokis csigával is, ami vaníliakrémes változatban is készíthető, és friss cseresznye híján ilyenkor ősszel nyugodtan mehet bele beáztatott aszalt feketecseresznye, de akár alaposan lecsepegtetett meggybefőtt is.

És ha már csiga, akkor ne feledkezzünk meg a nutellás tekercsről sem, ami komoly pluszpontokat hozhat népszerűségünkben.

Koncz Andrea

4. Kekszek - mert az mindig jó az uzsonnásdobozba

Rengeteg kekszreceptünk volt már, és mindre érvényes, hogy ha hétvégén sütünk egy nagyobb adaggal (és titokban tartjuk), akkor zárt dobozban kényelmesen elállnak jó pár napig. Legutóbb éppen egy csokis kekszet fejeltünk meg nutellás töltelékkel, hogy feledtessük az iskolakezdés borzalmait, ebben a korábbi összeállítban pedig további ötleteket találnak, szám szerint 9 kekszreceptet, és egy házi, csokis, puffasztott gabonás energiaszeletet. Mindegyiket szeretni fogja a gyerek, az tuti.

Piszke

5. Bolti felvágott helyett a vacsorára sütött kacsamell szeletelve

Nyilván senki nem fog nekiállni reggel kacsamelleket sütögetni, viszont vacsorára nyugodtan készíthetünk két mellel többet, és máris meg van oldva a következő néhány nap felvágottproblémája. Kacsamell helyett persze működik az egyben sütött karaj/tarja/szűzérme, de akár a jól megfűszerezett csirkemell is. Süssék az uzsonnára szánt kacsamellet kicsit tovább, mint amit frissiben megesznek, én legalábbis ilyenkor nem merek a nagyon rozéval kockáztatni.

Koncz Andrea

6. Müzliszeletek házilag

A legtöbb gyerek elég lelkes, ha müzliszelettel találkozik a tízórais dobozban, viszont a boltiak nem túl egészségesek, még a nagyondrága, nagyonbio darabok is legtöbbször agyon vannak cukrozva, pálmazsírozva. Ha egy müzliszelet nem is lesz soha zöldsaláta, de a házi változat mégis sokkal megnyugtatóbb, és nyugodtan készülhet ez is több napra előre, semmi baja nem lesz tőle.

Kókuszos aszaltszilvás csokis müzliszelet recept itt, míg a kicsit ugyan bioízű, de kizárólag nagyon természetes anyagokból, cukor nélkül készült müzliszelet itt.

Ötvös Zsuzsanna

7. Ropogós házi nápolyi

Milyen a jó házi nápolyi? Természetesen extra ropogós! Ahhoz, hogy a nápolyihoz használt ostyalapok megőrizhessék a ropogósságukat, olyan tölteléket kell használnunk, ami garantáltan nem tartalmaz nedvességet – az ostyalapok ugyanis a töltelék plusz nedvességtartalmát gyorsan magukba szívják, és felpuhulnak. Ha tutira akarnak menni, kövessék ezt a receptet, van vele munka, de hétvégén is meg is lehet csinálni, csak gondosan kell elrejteni, hogy maradjon belőle tízóraira is.

Ötvös Zsuzsanna

8. Leveles tésztás batyuk és más izék

Ezek is simán készülhetnek vacsorára előző este, mind teljesen megfelel, csak egy jó adag saláta kell mellé, és máris kerek a történet. A népszerű aluljárós kaják normálisan megcsinált koppintásai között szerepelt a kolbászos táska és a gombás burekas. Az is nagyon gyerekbarát, ha mini hotdogokat sütnek a bolti levelestésztából. Ezt én úgy szoktam, hogy veszek minivirsliket (a német szuperekben mindig van), két tekercs levelest, a kiterített lapokat felkockázom, a kockák belsejét megkenem ketchup és majonéz keverékével, ráfektetek egy szelet cheddar sajtot, arra a minivirslit, feltekerem, végeit behajtom, tojással lekenem, megsütöm. Nem igényes, nem is minőségi, de a gyerekek totálisan odáig vannak érte.

Szintén a leveles tésztánál és a vacsorát a másnapi tízóraival összevonó recepteknél maradva: a különféle levelestésztás lepények is jó szolgálatot tesznek, két kocka arccal összeborítva és belófiázva túléli a viszontagságokat, és egy kis mellécsomagolt paprika-paradicsommal teljesen jó tízórai lesz belőle. Ebben a cikkben három ötletet adtunk az ízesítésre, de nem kell ragaszkodni a kottához, szinte bármit pakolnak rá, finom lesz.

Katuci

Korábbi tematikus összeállítások tízórai témában:

Keksz és nasireceptek - táborozáshoz ajánlottuk, de ami táborba jó, az az uzsonnásdobozban is jó helyen lesz.

Szendvicskrémek - 11 kedvencünk, ha már nagyon unja a vajat, igen változatos összeállítás a házi nutellától a vegán tonhalkrémig.

Este összerakott és kelesztett, reggel kisütött péksütik Limarától - ha valamire mérget lehet venni, hát az az, hogy Limara receptjei mindig pontosan működnek. Ebben az összeállításban olyan kelt tésztás recepteket ajánlott, amelyeket este csinálhatunk meg, reggel pedig a hideg sütőben indítva fél óra alatt el is készülnek.

Szendvicsvariácók szintén Limarától - házi péksüteményrecept a bolti vattazsemle helyett, és tippek arra, mi kerüljön bele.

Mi kerüljön az uzsonnásdobozba? - Alapelvek, és sok összegyüjtött tipp a sós és édes muffinoktól a müzlikig és kásákig.

Oszd meg másokkal is!
Mustra