Koraőszi gombaleves

A sok eső kedvez a gombáknak, minél többfélét érdemes használni a leveshez. Tulajdonképpen egy gazdag zöldségleves a húsvéti gombócleves mintájára. Aki még tartalmasabbá szeretné tenni, tehet bele kolbászt vagy sonkát is. Egy valami viszont biztos, a krumpligombócot kötelező hozzá elkészíteni, mert elképesztően finom!

DSC 0528kicsi
Katuci

Ha saját szedésű gombát használunk, mindenképpen vizsgáltassuk be egy szakértővel!

Hozzávalók:

1 hagyma
4 répa
2 petrezselyemgyökér
½ zellergumó
60 dkg vegyes gomba
1 csokor petrezselyem
2 evőkanál pirospaprika
só, olaj
2 liter víz

50 dkg főtt krumpli
12 dkg liszt
1 tojássárgája
1 mogyorónyi vaj

tejföl a tálaláshoz

DSC 0523kicsi
Katuci
  1. A krumplit héjában megfőzzük sós vízben, lehúzzuk a héját, krumplinyomóval áttörjük, hagyjuk kihűlni.
  2. A hagymát felaprítjuk. Egy nagyobb fazékban kevés olajat hevítünk, rádobjuk, üvegesre pároljuk.
  3. A megtisztított, feldarabolt répát, gyökeret és zellert a hagymára dobjuk, majd a gombát is. Sózzuk, borsozzuk, addig sütögetjük, amíg elpárolog a gomba leve.
  4. Ekkor félrehúzzuk a tűzről, rászórjuk a pirospaprikát, átforgatjuk, visszatesszük a tűzre, és rögtön felöntjük a vízzel.
  5. Közepes lángon puhára főzzük benne a zöldséget nagyjából 40 perc alatt.
  6. Amíg fő a leves, a kihűlt és áttört krumplit összegyúrjuk a liszttel, egy kevés sóval, a tojássárgájával és a vajjal. Épp csak addig dolgozzunk vele, amíg összeáll a tészta. Vizes kézzel diónyi gombócokat formázunk belőle.
  7. Ha kész a leves, beleszórjuk a felaprított petrezselymet, beledobáljuk a gombócokat, és addig főzzük, amíg feljönnek a tetejére. Ekkor lezárhatjuk a tűzhelyet. Tejföllel tálaljuk.
Nyakas Irsai Olivér
Nyakas Irsai Olivér

Büszkék vagyunk arra, hogy az ország egyik legszélesebb borválasztékával várhatjuk Önöket! Áruházaink polcain az ismert magyar pincészetek népszerű borai mellett számos borkülönlegességgel is találkozhat. Célunk, hogy borkínálatunk minden eleme valóban a legjobb ár-érték arányt tükrözze

h i r d e t é s
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek