Teszt: feta vagy kamufeta lett a nyerő?

Ki ne evett volna már görög salátát?! Vagy legalábbis azt hitte, hogy azt eszi. Hogy miért? Mert az itthon kapható legtöbb „feta” sajt, nem is igazi feta sajt. Bár így hívjuk ezt a kategóriát, a legtöbb dobozon, ha figyelmesen megnézzük, nem találjuk meg a feta feliratot.

Az igazi feta juhtejből, vagy juh-, és kecsketej keverékéből áll, és az EU-ban földrajzi eredetvédelem illeti meg. Az eredetinek nagyon jellegzetes íze van, köze nincs azokhoz a tehéntejből készült, agyonsózott sajtokhoz, amiket itthon előszeretettel tesznek ki a boltok polcaira krémfehérsajt megnevezéssel.

Egyébként ez a krémfehér név is csak az utóbbi időben terjedt el, évekkel ezelőtt még simán elmentek fetának is, míg közbe nem szólt az eredetvédelem. Miután hosszú éveken keresztül vásároltuk őket, utólag már fel sem tűnt, hogy feta helyett krémfehért veszünk, mert leginkább csak az ismert dobozt emeltük le a polcokról. 

Feta sajt

A feta sajtot 2005 óta földrajzi eredetvédelem illeti, kizárólag görög juh-, és kecsketej keverékéből állítják elő, amit sós lében tartósítanak. Az igazi feta pasztörizálatlan tejből készül, és különleges ízét az állatok által lelegelt fűszernövények adják. A juh-, és kecskesajt aránya szabott, maximum 30 százaléknyi kecsketej lehet a fetában.

Ezen a vakteszten, 9 különböző márkájú krémfehérsajtot és fetaszerűséget és 2 igazi feta sajtot kóstoltunk, kizárólag íz és állag alapján pontoztunk, semmilyen tudományos alapon nem vizsgáltuk a sajtokat. A tesztelők egy része nem is volt tisztában azzal, hogy a feta nem tehéntejből készült, és a feladat nem is az eredeti megtalálása, hanem a választék értékelése volt. A maximálisan elérhető pontszám 25 volt.

UPDATE: legfrissebb, az aktuális termékkínálatot lefedő tesztünkről ezen a linken olvashatsz.

Tizenegyedik, utolsó  helyezett: Hajdú hungarian double cream white cheese 

A legtöbb krémfehérsajtnak megtévesztő a csomagolása, ránézésre simán hiheti az ember, hogy eredeti feta sajtot rejt a kék-fehér borítás. A kóstolón a Hajdú terméke volt az egyetlen, amelyik vállalta, hogy nem a görög sajt van a műanyag burkolat alatt. Vagy csak büszkék akartak lenni a magyarságukra?! Nem tudjuk, mindenesetre az sokat elárul, hogy az angol felirat azonnal kivehető a sajton, míg a krémfehérsajt olvasása csak a sasszeműek kiváltsága. Ennek ellenére jár nekik a bónusz pont, hogy nem átverős a csomagolás, az ízen meg jó lenne ha még dolgoznának...

IMG 5047
„Ez borzalmas, értelmezhetetlen.” „Se ize se bűze..” „Krémes és szörnyű.” „Kamufeta. Krémes állag, elég jellegtelen, de voltak már rosszabbak is."

Tizedik helyezett: ser favita lengyel 

Átverős csomagolású kamufeta, túl sok jóra ne számítson ha ezt veszi. Egy jó van az egészben: annyiba kerül, mint az akciós áltrappista a hiperekben. Vajon melyik éri meg jobban?

IMG 5057

„Pont olyan mint a többi, nem szeretem, nincs karaktere.” „Nem túl sós, pedig lehetne bőven. Semmi extra, a 8-as és 9-es közelébe (Sissy, Fromdor. - a szerk.) sem ér.” „Kamufeta, de nem rossz. Mondjuk lehetne sokkal jobb is, ha teljesen másmilyen lenne.” „Sós kenőcs. Semmi más.”

Nyolcadik helyezett: Eridanous feta

Ez volt az egyetlen sajt, amelyik több, mint 90 százalékban tartalmaz juhsajtot, pontosan, 96,69 százalékban, a maradék meg kecskesajt. Ez tényleg Görögországból származik, de még ez sem volt elég ahhoz, hogy ne az utolsók között végezzen. Kár érte. 

IMG 5052
„Romlott túró.” „Állagara jó, ízre nekem ez is túl keserű, olyan mint egy büdös sajt. Lehet, velem van a baj.” „Ez feta sajt, nagyon erős íze van, utóíze nincs, de akkor sem finom. Valószínű én nem tudom, hogy mi a jó.” „Van valami istállóíze, de nem a kellemetlen fajtából.”

Nyolcadik helyezett: Apetina  dán 

A híres Apetina is csak a mezőny végére tudott becsúszni, ami érdekes, ugyanannyi pontot kapott, mint az előbbi juhsajt, mégis ízre ezt jobban bírták a kóstolók. Ez talán az a sajt, amit a legtöbben hiszünk fetának, pedig tehéntejből készült, és nem is görögországban.

IMG 5046
„Krémesebb mint várnám, viszont iszonyú sós.” „Ha nem fetateszt lenne, azt hinnem krémsajt. Amúgy finom, csak nem feta: nem sós, túl krémes.” „Ez nem igazi feta, de nagyon finom. Bár lehetne kicsit sósabb és savanyúbb, így csak középkategóriás nálam.” „Nagyon sós vajkrém, bármiféle további íz nélkül ”

Hetedik helyezett: Fitaki original 

Hát, sajnos a Fitaki sem feta és Görögország helyett, Németországban gyártják. A vakteszten kiderült, hogy vajíze van, és nem is sós. Nos, ezután megfogja még venni?!

IMG 5040
„Krémes, sóba forgatott medvesajt.” „Ez tuti nem igazi feta. Nincs kb. semmilyen íze, leginkább a krémsajtra hasonlót, sósnak sem sós. Amúgy jó, csak nem feta.” „Krémes, de íze nincs sok. Nem sós, nem savanyú, inkább kesernyés, és az utóíze vajas. Mi ez, egy vajtömb?!” „Túl krémes, olyan mint az ömlesztett sajt.” „Jó krémes, de szerintem ez is tehén."

Hatodik helyezett: Sissy krémfehér sajt 

Ezen a sajton is van még mit finomítani, szó szerint... Műanyagos, vajkrémíze van, nagyon sós, és még savanyú is.

IMG 5059
„Szikkadt medvesajt, izgalmak nélkül.” „Isteni: jó sós, nem fanyar, állagra nem túl krémes, csak épphogy.” „Csak a sót érezni, krémes, nem feta, nincs íze.” „Upsz, műanyag íze van.” „Megint egy sós vajkrém. Ja, és savanyú is.”

Negyedik helyezett: Natur bio griechischer feta 

A következő két termék azonos pontszámot kapott, az egyik még bio is! Hurrá! Görögországban gyártják az Aldi saját márkás bio feta sajtját, ami az árán is meglátszik: a második legdrágább termék a kóstolón. Hetven százalékban van benne juh-, és 30 százalékban kecskesajt. Nagyon karakteres, megosztotta a szerkesztőséget, volt, aki szerint messze a legjobb a mezőnyből, mások viszont nagyon nem szerették.

IMG 5061
„Ez valami egészen fura.” „Keserű,fanyar, állagra jó és elég sós is, valamint kisebb darabokra esik, ami az igazi fetára emlékeztet.” „Nagyon erős fűíze van, vagy nem is fű, hanem inkább mindenféle zöld fűszernövény. Ez is tuti, hogy feta.” „Ez finom! Van íze a savanyún és a sóson túl”

Nagyedik helyezett: Kolios goat's cheese 

Nem tehetek róla, de a Koliosról leginkább a Kolynos fogkrém ugrik be. A fogkrémről pedig a szerb író és festőművész, Momo Kapor hangjátéka: A lemezlovas. „Fehér fog, Kolynos. Pirospozsga, Topalon. Csillogó szem, Iszkrol.” Na, de a sajtnak nagyon erős íze van, az állaga meg kemény és gumis. Pont ugyanannyi pontot kapott, mit az előző, viszont ezt egyenletesen középszerű értékelésből hozta össze.

IMG 5051

„Középszerű sajátmárkás.” „Állagra olyan mint a gumi, ízre pedig fanyar. Nekem nem jön be.” „Erős pásztor íze van (???), kemény, nem elég sós, viszont lehetne sokkal jobb is.” „Alibifeta. Nagyjából nincs íze, ami van, az nem ízlik, pedig kicsit juhtúrós, ami akár jó jel is lehetne.”

Második helyezett: Lyttos  

A Lyttos és a Mizo is csak fél ponttal maradt le az első helyről. Ez a sajt állagra elég kemény, darabos, keményebb annál, mint amit ebben a műfajban általában megszoktunk.

IMG 5043
„Juhtúró ízvilág, bryndza szárítva. „Nekem ez túl keserű, olyan, mint valami büdös sajt. Lehet teljesen más az elképzelésem a fetákról, de ez nem ízlik.” „Ez akár egy camembert is lehetne ízre, bár az állaga sima sajtra hajaz. Nagyon érdekes cucc. Viszont egyben biztos vagyok, ez igazi feta, de akkor sem ízlik.” „Kecske ízű, tökéletes!” „Szemcsés állag, juhtúróra emlékeztet.”

Második helyezett: Mizo zorba krémfehérsajt 

A Mizo krémfehérjét azok a kollegák pontozták föl, akik inkább a krémesebb, sós, viszont nem túl karakteres ízű fetákat (vagy kamufetákat) kedvelik.

IMG 5039

„Sós, savanykás, semmilyen.” „Nagyon finom: jó sós, kicsikét fanyar, állagra nem túl krémes, de mégis, nekem nagyon bejön.” „Jó savanykás, elég sós, de nekem nem elég krémes. Mondjuk indításnak rohadt jó!” „Túl savanyú, kiegyensúlyozatlan íze van.”

Első helyezett: From'dor krémfehérsajt 

Csomagolását, összetevőit és gyártóját tekintve valószínűleg rokonságban áll a Sissy-vel, ám mégis jobban szerepelt. Két kollega érezte úgy, hogy ezek a termékek teljesen egyformák, a többiek szerint a From'dor jobb.

IMG 5055
„Túlsózott vajkrém.” „Ez is baromi finom, legalább annyira jó, mint a 8-as [Sissy]: jó sós, állagra is szuper, be tudnám nyomni az egészet.” „Kicsit tömörebb, de azért még krémes, viszont nagyon sós.” „Huhh, savanyú, sós szendvicskrém, volt már ilyen, a nyolcas [Sissy] az előbb, nem jó."
 
 
Termék neve Ára (forint) Fajlagos ár (kg) Pontszám (max 25) Itt vettük
From'dor krémfehérsajt 379 1516 14,5 Lidl
Mizo zorba krémfehérsajt  379 1516 14 Interspar
Lyttos light juh kecske görög  699 3495 14 Aldi
Kolios goat's cheese  859 4295 13 Interspar
Natur bio griechischer feta  799 3995 13 Aldi
Sissy krémfehér sajt 379 1516 11 Penny Market
Fitaki original  949 1898 10,5 Interspar
Apetina  399 1995 10 Interspar
Eridanous feta  519 2595 10 Lidl
ser favita  374 1385 9 Auchan
Hajdú hungarian double cream white cheese  366 1978 6 Auchan
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Tokajicum Tokaji kedves
Tokajicum Tokaji kedvesTesco / Tesco

Büszkék vagyunk arra, hogy az ország egyik legszélesebb borválasztékával várhatjuk Önöket! Áruházaink polcain az ismert magyar pincészetek népszerű borai mellett számos borkülönlegességgel is találkozhat. Célunk, hogy borkínálatunk minden eleme valóban a legjobb ár-érték arányt tükrözze

h i r d e t é s
Oszd meg másokkal is!
Mustra