Banánlekvár édesszájúaknak

Kolléganőnk házikészítésű banánlekvárt dobott össze a hétvégén, amin először röhögtünk, de amikor megkóstoltunk, rájöttünk nem is hülyeség, főleg, ha az ember jó áron jut banánhoz.

Úgyhogy, most következzen az Index legfontosabb emberének receptje, aki nélkül megállna az élet a szerkben.

Szerintem érdemes kevesebb cukorral vagy steviával kisérletezni, a banán önmagában is elég édes, illetve a fehéj helyett kerülhet bele karadamom, csillagánizs, mentalevél, szegfűszeg vagy bármi más, ami elég izgalmas a banánhoz.
 

Hozzávalók

15 db - érettebb - banán (ez kb 2,5 kg volt)
1 liter víz
1/2 kg cukor
fél citrom leve
1 kk fahéj

  1. Feltesszük a vizet a cukorral, forráskor beledobjuk az apróra vágott banánt, belereszeljük a citrom héját, és közepes lángon addig főzzük, amíg besűrűsödik és összeszottyad. Közben egy kávéskanál fahéjjal ízesítjük. Ez kb 1/2 - 3/4 óra lesz.

 
2. A befőttesüvegeket forralt vízben fertőtlenítjük.. Még forrón beletöltjük a banánt. A fenti mennyiségből három nagy és egy kisebb üvegnyi adagnyi lesz
 
 
3. Nem kell bele semmilyen tartósító, felesleges, mert úgyis hamar el fog fogyni. Befőző celofánt érdemes rátenni, (neki nem volt otthon, sima celofánnal kóklerkedett), 10 percig a feje tetejére állítva pihentetjük, majd szárazdunsztba tesszük. 2 nap múlva már fogyasztható.
 
Ha ajándékba adná díszítse fel szépen, saját magának csakis James Dean-es dekoráció jöhetett szóba! Palacsintába töltve, tejberizsre, kenyérre, kalácsra téve, vagy csak simán magában is fogyasztható. Mindennel együtt egy óra alatt kész.
 
 
 
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek