Teszt: ki uralja a háztartási keksz-birodalmat?

Biztos vagyok benne, hogy a háztartási kekszet mindenki evett már valamilyen formában. Minden háztartásban előkerül, ha jön a gyomorbaj, nyugodtan fogyasztható másnaposan, a gyerekek már egészen kis kortól imádják, teába, kakaóba mártogatni zseniális, és nyilván akkor a legjobb amikor már egy kicsit szottyadttá válik a folyadéktól. Rengeteg sütemény alapja, például a közkedvelt kókuszgolyóé is. 

Háztartási keksz

A háztartási keksz tejet és tojást nem tartalmazó, töltetlen, bevonat és dúsítás nélküli keksz. Búzalisztből, esetenként egyéb gabonaőrleményből, zsiradékból, esetleg kevés cukorral, különböző fűszerekkel, illetve aromával készült, általában sós ízű, speciálisan leveles-lemezes, igen laza szerkezetű, sütéssel készült tartós lisztes készítmény. Különböző nagyságú és formájú alakzatok. Az azonos formájú alakzatok egyenlő nagyságúak és vastagságúak, épek. Egyenletes sárgásbarna színű. A tészta fajtájára jellemző, speciálisan leveles-lemezes szerkezetű, ropogós. Forrás: Magyar Élelmiszerkönyv

Hétféle háztartási kekszet ropogtattunk - és bár nem gondoltuk, hogy lesz különbség közöttük - mégis lelkesen vágtunk bele a tesztbe. Legalábbis azok, akik vállalták, hogy a hétféle kekszet végigkóstolják és pontozzák, mert az a helyzet, hogy túlzás lenne azt mondani, hogy tolongtak a kollégák.

MG 8426

A kekszeket semmilyen tudományos szempont alapján nem vizsgáltuk, kizárólag az ízre és élményre mentünk rá.

Az elérhető maximum 15 pont volt és alig akadt olyan, amelyik ne jó helyen végzett volna. Íme:

Hetedik helyezett: Győri, háztartási keksz

Nagyon érdekes, hogy az „eredeti” keksz lett az utolsó a kóstolón, nem hiszem, hogy erre bárki is fogadott volna. Túl vaníliás, túl cukros, és valaki szerint még kamu is. Egyébként tudta, hogy a keksz neve ellenére nem a győri üzemben, hanem a székesfehérváriban készül, többek között az Albert keksszel és a Győri édessel egyetemben? 

MG 8414

És, hogy akkor mi folyik Győrben?!

„Ebbe beleesett a vanília aroma, ezt nem kellett volna.” „Klasszikus kerek forma, sok cukor. Kamu háztartási keksz. „Vaníliás, ropogós és édeskés. Tea mellé remek választás.”

Az első hazai kekszgyár

Magyarországon 1880-ban állították üzembe az ország első kekszgyárát, amelyet egy gőzmalmából alakítottak át. 12 évvel később, a gyárat Koestlin Lajos megvette, aki akkortájt települt Magyarországra Ausztriából. A gyárban kekszet, kétszersültet, cvibakot (zwieback „katonai" kétszersült), ostyát és mézeskalácsot készítettek. 

Hatodik helyezett: S-Budget, háztartási keksz 

Szintén nem tündökölt a Spar terméke, pedig ezt is a Detki Keksz gyártja, sőt, a látvány alapján meg mernénk esküdni rá, hogy ugyanaz van a két csomagolásban. Vicces, hogy csak az S-Budget és a Detki háztartási kekszen van csak feltüntetve más nyelven is a háztartási keksz megnevezés. Míg előbbin németül „haushaltskeks”, utóbbin angolul „household biscuits” díszeleg a felirat a magyar megnevezése mellett. Ez azért igen mulatságosan hangzik, nem?

MG 8417

„Nem is rossz, markáns különbséget nem érzek az előzőhöz képest.” „Enyhe vaníliaaroma, sok cukor és túl vastag a keksz.” „Kemény, ropogós, fura mellékíze van, nem kifejezetten ízlik.”

Negyedik helyezett: Tesco háztartási keksz

Egy ponttal csúszott le a harmadik helyről, és egészen jó kritikákat kapott. Ez a legolcsóbb termék a kóstolón, süteményalapnak biztosan tökéletes lesz. 

MG 8404
Dívány

„Eszem a semmit, konkrétan nincs íze, bármit is próbálok vele csinálni.” „Betegen jó ropogtatnivaló, ugyanis nincs erős íze. Tipikus háztartási keksz.” „Kemény, ropogós. Nem túl édes, tipikus háztartási keksz egy kis mellékízzel. Élesztős jellege van.”

Negyedik helyezett: Auchan háztartási keksz (zöld)

Kétfajta háztartási keksz van az Auchan kínálatában, az egyik az „okos megoldásos” a másik „madaras”. Érdekes, hogy árban alig van különbség a kettő között, ízben és állagban viszont annál inkább. Míg ez íztelen és száraz, a másik abszolút hozza a klasszikus ízt.

MG 8411

„Száraz, nagyi adta tea mellé régen. Meggyőződésem egyébként, hogy egy gyárból jön mindegyik, van a szögletes és kerek gépsor.” „Kísértetiesen hasonlít a többihez, csak hiányzik belőle az íz.” A formája oké, kerek, de íze nincs.”

Harmadik: Detki, háztartási keksz

Ugye erről már írtam a hatodik, S-Budget keksznél, úgyhogy most csak annyit, hogy ez a household biscuit összesen fél ponttal maradt le a második helyről. 

MG 8408

„Ez jó, bármi is ez.” „Levegősebb, édeskésebb. Ez egy felpuhult sztenderdek szerint értelmezett szocialista életérzés.” „Sokkal levegősebb a tésztája, mint bármelyiknek, lisztízű, nem édes, tulajdonképpen nincs túl sok íze.”

Ez lett a második: Tastino, háztartási keksz

A Lidlben kapható a Tastino, fogalmunk sincs hol készült, de a cimke szerint hazai termék, így akár simán előfordulhat az is, hogy a már előbb kóstoltak gyártója készíti ezt is. Van egy olyan sanda gyanúnk, hogy a Detki keksz követte el ezt és az auchanost is, ha ön tudja a helyes választ, igazán megírhatná nekem levélben, vagy a Facebook oldalunkon. A lényeg, második lett, igazi háztartási keksz ízzel. 

MG 8416

„Ennek retro győri íze van, ezért jár a 4 pont, hogy nosztalgiázhatom.” „Mállós, kicsit fojtogatósabb fajta. Nem aktívan rossz, de van nála jobb is.” „Omlós, vastag, levegős, édeskés, teljesen vállalható darab.”

Tádám, a nyertes: Auchan, háztartási keksz

Alig van különbség ízben az első három helyezett között, sőt, az első kettő még árban is megegyezik. Most már tényleg nagyon kíváncsiak vagyunk hol készülhettek. Ön tudja?!

MG 8412
Dívány
„Végre megint egy klasszikus ízű. Ez tetszik, nem akar másnak látszani.  „Semleges, semmilyen, biztos ebből gyártanék kókusztekercset, de legalább nem édes.”

             

Termék neve Ára (forint) Fajlagos ár (kg) Pontszám (max 15) Itt vettük
Auchan, háztartási keksz 119 595 11 Auchan
Tastino, háztartási keksz 119 595 8,5 Lidl
Detki, háztartási keksz houshold!!! 159 795 8 Spar
Auchan háztartási keksz (zöld) 265 530 7 Auchan
Tesco háztartási keksz 399 399 7 Tesco
S-Budget, háztartási keksz haushaltskeks!!! 139 695 5,5 Spar
Győri, háztartási keksz 179 895 4 Spar
 
 

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti! Kövessen minket Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra