Régimódi, mégis menő: gyümölcsrizs

Igazi klasszikus, amit olyan jó elővenni meleg nyári napokon. Igazán hálás desszert, csak a tejberizs megfőzése igényel nagyjából 20 percet, de ennyi a munka nagyja, a többi már csak egy kis keverés és rétegezés. Ha pedig keresünk a tálaláshoz szép poharakat, őrülten menőnek fog tűnni a gyerekkori kedvenc.

DSC 6794kicsi
Katuci

A sima kristálycukrot érdemes finomítatlan nádcukorra cserélni, de ne maradjon ki a vanília sem. A lehetőségek pedig végtelenek, a tejberizst ízesíthetjük fahéjjal, amihez nagyon jól megy a sárgabarack. De a kakaós tejberizs is szuper egy nagy halom friss málnával.

Hozzávalók (8 adaghoz):

1 liter tej
20 dkg kerekszemű rizs
10 dkg nádcukor
¼ rúd vanília
1 kezeletlen citrom héja
1 diónyi vaj
1 csipet só
3 dl hideg (!) tejszín
2 evőkanál porcukor
adagonként egy marék gyümölcs

  1. A tejet, a sót, a rizst, a citrom finomra reszelt héját és a vanília kikapart magjait, illetve héját is egy lábosba tesszük. Folyamatos keverés mellett felforraljuk, a lángot csendesebbre vesszük. További 20 percig főzzük a rizst, amíg megpuhul, és szépen magába szívja a tejet. Figyeljünk a folyamatos keverésre, mert könnyen leég.
  2. Ha már szépen besűrűsödött a tejberizsünk, hozzáadhatjuk a cukrot és a vajat, további egy percig főzzük, amíg elolvad a cukor és a vaj is.
  3. A tejberizst hagyjuk kihűlni. Kihalásszuk belőle a vaníliahéjat.
  4. A hideg tejszínt egy műanyag kancsóban vagy magas falú tálban felverjük kevés porcukorral. (Lassan kezdjük kikevertetni a géppel, fokozatosan gyorsítsuk a sebességét.)
  5. A felvert tejszínt több részletben a tejberizshez forgatjuk.
  6. A feldarabolt gyümölcsökkel rétegezve tálaljuk.
DSC 6804kicsi
Katuci
Oszd meg másokkal is!
Mustra