Retromenőség: joghurthab, házilag

Nyáron, amikor tobzódunk a gyümölcsökben, ha gyors és könnyű, sőt akár fürdőruhabarát nassolnivalóra vágyok, legtöbbször csak összeturmixolok valamilyen friss gyümölcsöt joghurttal. Ennek az egyszerű desszertnek a menősített változata a gyümölcsös joghurthab: itt már egy kevés tejszín és zselatin is kerül a gyümölcsös joghurthoz, az eredmény pedig egy könnyed-habos finomság lesz. Emlékeznek gyerekkorunk joghurthabjára? Ez is olyan, csak sokkal jobb.

Joghurthab1
Ötvös Zsuzsanna

A joghurthabból akár pohárdesszertet is készíthetünk, ha a hab alá kekszmorzsát vagy piskótadarabokat szórunk, a majd felvert tejszínhabbal díszítjük.

Hozzávalók 4 adaghoz:

kb. 350-400 g bogyós gyümölcs (én most fele-fele arányban málnát és szedret használtam, de bogyós gyümölcsök helyett sárgabarackkal is finom lesz)
230 g sűrű görög joghurt
70 g cukor (vagy nyírfacukor)
4 lap zselatin (8 g)
2 dl habtejszín
pár szem bogyós gyümölcs a díszítéshez

1. A bogyós gyümölcsöket botmixerrel pürésítjük, majd szűrőn átpasszírozzuk. Az így kapott gyümölcspüréből 230 grammnyit mérünk ki, ennyire lesz szükség.

2. A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk.

3. A gyümölcspüréhez hozzáadjuk a cukrot, majd csípősre melegítjük: akkor jó, amikor már gőzöl, de még nem forr. Ekkor levesszük a tűzről, és feloldjuk benne az alaposan kicsavart zselatinlapokat.

4. Hozzákeverjük a gyümölcspüréhez a hideg joghurtot, majd hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.

5. A tejszínt habbá verjük, majd két részletben a joghurtos gyümölcshöz forgatjuk. A krémet poharakba adagoljuk, majd pár órára vagy egy éjszakára hűtőbe tesszük.

6. Tálaláskor pár szem bogyós gyümölccsel díszítjük.

Joghurthab3
Ötvös Zsuzsanna
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek