Barackos túrós pite

Ha már letudtuk a sárgabaracklekvár befőzését, némi rostos ivólevet is készítettünk, és még mindig maradt pár szem sárgabarack, akkor érdemes összedobni ezt a könnyű, nyári pitét! A klasszikus vajas omlós tésztába friss citromos-vaníliás túrókrém kerül, rá pedig sárgabarack: a túrós töltelék krémes-légies lesz a sütés során, míg a barack szaftosra sül.

Barackostúrós2
Ötvös Zsuzsanna

Ha csak őszibarack, esetleg nektarin akad, ne keseredjen el, azzal is jó lesz.

Hozzávalók 4 kicsi (12 cm átmérőjű) vagy egy nagy piteformához:

Omlós tészta:

170 g liszt
85 g hideg vaj
30 g porcukor
1 kisebb tojás

Töltelék:

250 g túró
150 g tejföl
70 g cukor
egy kezeletlen citrom héja
egy rúd vanília
2 tojás
50 g puha vaj
1 púpos ek. liszt
6-8 szem sárgabarack/3-4 nektarin

1. Az omlós tésztához a lisztet, a hideg vajat és a porcukrot összemorzsoljuk, majd a tojással összegyúrjuk. Ha nem állna még össze a tészta, nagyon kevés tejfölt adhatunk még hozzá. A tésztát folpackba csomagoljuk, és egy órára a hűtőbe tesszük.

2. A tésztát lisztezett felületen kb. 3-4 mm vastagra nyújtjuk, majd kibélelünk vele egy nagy vagy négy kicsi piteformát. (Ennél a piténél nem kell elősütni a tésztát; együtt fog megsülni a töltelékkel.)

3. A túrós töltelékhez a túrót, a tejfölt, a cukrot, a citrom héját, a vaníliarúd kikapart magjait, a tojást, a puha vajat és a lisztet egyneművé keverjük (a legegyszerűbb botmixerrel dolgozni). A tölteléket szétterítjük a nagy piteformában, vagy négyfelé osztjuk, ha négy kis piteformát használunk.

4. A sárgabarackokat félbevágjuk (a nektarint meg kisebbre), és egyenletesen elosztjuk a túrós tölteléken. A pitét 160°C-ra előmelegített sütőben kb. 40-45 percig sütjük, míg a túrós töltelék aranybarnás nem lesz.

Barackostúrós1
Ötvös Zsuzsanna
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek