A 15 kedvenc villámebédünk

Senkinek nincs kedve minden nap órákat a konyhában tölteni, enni meg azért mégiscsak kell. Összeszedtünk egy csokorral a kedvenc villámreceptjeink közül, szinte mind elkészül annyi idő alatt, amennyit egy zacskós borzalomtészta elkészítésére szánnánk. Ha meg mondjuk a pizzarendelés szintidejével vetjük össze, hát ezeket már meg is ettük addigra, mire becsengetne a futár.

Ezeket az ebédeket/vacsorákat legfeljebb 20 perc alatt összedobhatja bárki.

1.  Lazacsteak, mellé saláta és bagett/rozskenyér

A vaskos lazacszeleteket alig pár percig kell sütni az igazán jó eredményhez, sőt, a kívánatosnál tovább nem is szabad, ha kiszárítjuk, oda az élvezet. Készítsünk mellé könnyű salátát, néhány citromszeletet, és akár egy joghurtos-kapros öntetet is kaphat. Nem is kell más mellé, mint egy jó kenyér.

A salátát is tovább tart megcsinálni, mint amennyi idő alatt a hal tökéletesre sül, úgyhogy érdemes azzal kezdeni.

2. Nyári tésztasaláta fetasajttal

Melegíteni sem kell, 15 perc alatt összedobható. Bár a tésztasaláta az utóbbi években gasztrokörökben szitokszóvá vált, ez igazságtalanság, nagy melegben kellemes ebéd lesz, laktató, de nem üt agyon. Csak éppen az olivaolajat nem szabad napraforgóra cserélni, a fetát meg hiperes, sajátmárkás "krémfehér" sajttal helyettesíteni.

Mire a tészta vize felforr és a tészta megfő, kényelmesen feldarabolhatunk mindent, ami az ételbe kerül, és még arra is lesz időnk, hogy közben megigyunk egy pohár hideg fehérbort.

3. A negyedórás tonhalfasírt

Ez a fasírt jól jön rohanós hétköznapokon, vagy épp kirándulós hétvégéken. Tálalhatjuk salátával, de egy jó kis halburgert is összehozhatunk belőle.

Nincs őrülten erős halíze, így azoknak is ajánljuk, akik kevésbé szeretik a halat. A petrezselyem cserélhető korianderre, a citrom lime-ra, és elbír egy kis chilit is.

4. Gyors sertésszűz, karamellizált lecsóval

Ez az étel határeset, csak akkor fér bele a 20 perces időkeretbe, ha kicsi szűzet választunk, a nagyobbaknak kell a 20 perc sütés. És még akkor is tulajdonképpen csalunk, mert sütés után érdemes egy keveset lefedve pihentetni. De valódi munka becsszó kevés van vele, és amíg a hús készül, kényelmesen megcsinállhatjuk mellé a karamellizált lecsót.

A turbótempó miatt a mellé kívánkozó (már akinek) szénhidrátadag lehet például kuszkusz, hogy ne mindenhez a kenyeret ajánlgassuk.

5. Garnélás spagetti

Ez is az a kaja, ahol arra kell várni, mikor fő már meg végre a tészta, a szósz összekutyulása jóval kevesebb időt igényel. A rák simán lehet nyersen fagyasztott, a szószban néhány perc alatt kényelmesen felenged és átfő.

Ráadásul lehet vele variálni, ha nincs kéznél fehérbor, jó bele pár korty sör is, póréhagyma helyett szuper a finomra vágott vöröshagyma is, és ha a petrezselyem-citrom kombót korianderzöld-lime párosra cseréljük, máris teljesen más lesz a karaktere.

6. Cukkinis spagetti

Még egy spagettis ötlet, ráadásul a cukkini ilyenkor nyár közepén finom, mindenhol kapható és meglehetősen olcsó is, szemben például az előbb említett garnélával.

A szósz pont elkészül annyi idő alatt, amíg a tészta fő, a balzsamecet pedig isteni karamellizált ízt ad a zöldségnek, elég belőle néhány csepp is.

7. Vietnámi tavaszi tekercs, amiről kiderült, hogy nyári

Cikkünk megjelenése után szólt egy vietnámi olvasónk, hogy keverjük az évszakokat, és a tavaszi tekercs receptünk valójában nyári. A rizspapír, amibe tekerni kell pillanatok alatt megpuhul a vízbe mártva, és a zöldségeket is csak pillanatokra kell átpirítani egy wokban. Az egyetlen tényleges meló vele a darabolás, de kis mennyiségben az sem tart túl sokáig.

Kristóf vegán verzióban készítette, de nem fog neheztelni, ha a zöldségek után átpirítanak a wokban egy pár rákocskát vagy vékony csík csirkehúst, és azt is beletekerik.

8. Hal és köret, papírcsomagban sütve

Gyakorlatilag bármilyen tengeri hal jó hozzá, sőt, ha éppen mondjuk csak édesvizi pisztrángból találtunk szépet, hát azzal se lesz semmi probléma. Viszont ehhez a fogáshoz én friss halat választanék, a mirelit - bár azzal sosem próbáltam még - gyanítom, szanaszét áztatná az egészet.

A sütőpapír-burokba pakolt dolgok a gőzben 10 perc alatt átpárolódnak, csak arra kell figyelni, hogy elég vékonyra szeljük a zöldségeket is, akkor tuti semmi nem marad nyers.

9. Lepények (kész) leveles tésztából

A levelestészta igazi joker, ha villámkajákban gondolkozunk. Kivéve, ha mi magunk állunk neki elkészíteni, mert akkor egy fél napig tart. Ha a boltit lefagyasztottuk, akkor sincs minden veszve, a sok, vékony téglalapból álló verzió percek alatt kienged, ha a lapokat szétválasztjuk. A tekercsesnek ez kicsit tovább tart, viszont azt nem kell nyújtani utána.

A linkre kattintva három ötletet is kaphat, mit pakoljon a levelestészta tetejére, de ez nem szentírás, bármit rá lehet rakosgatni, ami van otthon, és amiről úgy érezzük, jó lesz. A sütőtökös-gorgonzolás verzió most épp nem passzol a szezonhoz, de a kolbászos-hagymáshoz és a fetás-paradicsomoshoz nem gond beszerezni a hozzávalókat.

10. Fetás-spenótos tészta, az örök klasszikus

Ezt az ételt legalább két dolog miatt lehet nagyon szeretni. Az egyik, hogy a spenót-feta olyan klasszikusan jó párosítás, hogy azt elmondani nem lehet. A másik pedig, hogy minden olyan tésztás receptet imádunk, ami azzal kezdődik, hogy tedd fel a vizet - az ilyenek tuti pillanatok alatt elkészülnek.

Fokhagyma, spenót, tejszín, feta - és most az jutott eszembe, hogy ha épp lenne a kredencben, száraz serpenyőben megpirítanék egy marék fenyőmagot amíg a tésztára várnék, és azt is a kész kaja tetejére szórnám.

11. Sajtos quesadilla, mellé avokádókrém, babpüré, és ami még van otthon

A quesadilla annyira gyors, hogy 20 percbe még simán belefér egy adag guacamole, vagyis avokádókrém elkészítése is. Ja, és ha akad egy vörösbabkonzerv meg egy botmixer, a babpüré is csak egy perc: a főzött babot leszűrjük, a levét is megőrizzük, aztán turmixolás közben annyira higítjuk a lével, hogy laza krémet kapjunk. Só, bors, szevasz, kész.

A bolti tortillalapokat csak összemelegíteni kell a sajtos töltelékkel, mellé meg mehet minden, amit csináltunk meg találunk a hűtőben, például paradicsom, saláta, tejföl.

12. Grillezett gomolya, mellé finomságok

A kedvenc ételeim közé tartozik a grillezett sajt, de a grillsajtként árult borzalmakat nem tudom megenni, szerintem el sem lehet rágni. A gomolya viszont gyönyörűen pirul, egyben marad, ideális grillsajt.

Az egész étel kereken öt perc alatt elkészül, így ideális hétköznapokra, de akár lustálkodós szombatokra is. Ha valakinek nagyon hiányzik belőle a hús, dobhat néhány szelet sonkát a sajt mellé.

13. Noodlebár a konyhában, három verzió

Steiner Kristóf óriási igazsága, miszerint "A nincs időm főzni magyarra fordítva azt jelenti, hogy nincs kedvem főzni, de ezzel nincs is semmi gond, mind vagyunk így néha." A három, rizstésztás ételt Kristóf egy költözés közben, a dobozkupacok tetején egyensúlyozva dobta össze tíz perc alatt.

A rizstészta 3 perc alatt kész, a hamis-paradicsomos változat olaszos, a kókusztejes-mogyorós thai hangulatú, a kici-cípósz pedig a sarki kínait idézi.

14. Garnéla, serpenyőben pirítva, fehérborral

Az eredeti receptben vaníliás, karamellizált répa készült mellé, ami isteni, de 20 perc alatt nem lesz meg, úgyhogy a gyors verzióban egy zöldsalátát vagy egy durvára reszelt répás, pisztáciás rukkolasalátát csinálnék mellé, a szénhidrátot meg mondjuk egy konzerves csicseriborsóval oldanám meg. Ehhez a csicserit átmelegíteném, ha lenne kedvem, előtte kevés olajban pirítanék alá kis fokhagymát és gyömbért, aztán szórnék a borsóra kis őrölt római köményt, összeforgatnám kevés citromlével, sok zöldfűszerrel és hajszálvékonyra karikázott újhagymával.

Mivel a rák nagyjából öt perc, még rengeteg idő marad mellé köretet készíteni.

15. Csirkés wrap

A kész tortillalapokba szinte bármit beletekerhetünk, és ha kicsit egyszerűsítünk a recepten és elég apróra vágjuk a csirkét, átsül annyi idő alatt, hogy ügyesen logisztikázva a műveletek sorrendjével készen legyünk húsz perc alatt.

Először kapcsolja be a sütőt, aztán vágja fel, és fűszerezze a csirkét, melegítsen kevés olajat egy nagy-nagy serpenyőben, kezdje el pirítani a húst. Néha kavarja át, közben meg darabolja csíkokra a zöldségeket és a hagymát. Ha megvan, keverje ki a tejfölt, és amikor a hús már majdnem kész, tegye be a tortillákat a sütőbe. A meleg lapokat kenje meg a tejföllel, pakoljon rá mindent, tekerje fel, és ennyi.

Oszd meg másokkal is!
Mustra