Tortilla: a spanyolok krumplis omlettje

Spanyolországban nyaralóknak ismerős és kötelező étel. Szinte minden kocsmában találkozhatunk vele. Millióképpen variálható. Készülhet simán, de ízlés szerint tehetünk bele kolbászt, sonkát, petrezselymet, spenótot, amit csak szeretnénk.

DSC 6813kicsi
Katuci

Szép kis szeletekre vágva tálaljuk, kínáljunk mellé olajbogyót, kolbászfalatkákat, sört vagy bort. Kiváló vendégváró étel, az sem baj, ha kihűl. A maradékból még zsemlébe is tehetünk, ha nem számoljuk a kalóriákat.

A legjobb pedig, hogy olyan hozzávalókból készül, amit mindig tartunk otthon.

Hozzávalók:

50 dkg burgonya
6 tojás
1 nagy fej vagy két kisebb hagyma (lehetőleg fehér vagy 4-5 mogyoró)
olaj
só, bors

  1. A burgonyát megtisztítjuk, vékony (3-4mm vastagságú) szeletekre, félkörökre vágjuk.
  2. Egy serpenyőben bőséges mennyiségű (1,5 dl) olajat hevítünk. Hozzáadjuk a finomra vágott hagymát, megsózzuk. Közepes lángon üvegesre pároljuk, majd rádobjuk a krumplit. Nagyjából 15 perc alatt készre puhítjuk, pirítjuk a burgonyát. (Figyeljünk, hogy ne essen szét.) Kiszedjük egy tálba, felitatjuk róla a felesleges olajat. A serpenyőben maradt olajat kiöntjük.
  3. A tojásokat elhabarjuk a sóval és a borssal, összekeverjük a krumplival.
  4. A serpenyőben ismét olajat melegítünk, beleöntjük a krumplis tojást. Alacsony-közepes lángon 8-10 percig sütjük. Ha az alsó fele már átsült, és a teteje is kezd összeállni, de még nem dermed meg, ráborítunk a serpenyőre egy nagy tányért. A serpenyőt visszafordítjuk, kicsi olajat öntünk bele. A tányérról ügyesen visszacsúsztatjuk a lepényt az edénybe, 2-3 perc további sütés következik.
  5. 10 percig hagyjuk állni, langyosra hűlve vagy akár hidegen is tálalhatjuk.
DSC 6816kicsi
Katuci
Oszd meg másokkal is!
Mustra