Ezeket a sárgadinnyéket fogja enni a nyáron

Sárga, méz, cukor, kantalup... az utóbbi időben, számos, eddig a piacon ismeretlen dinnyefajta jelent meg itthon is, amire eddig csak külföldi nyaralásunk során csodálkoztunk rá.  Na, de melyiket érdemes venni? Mikor érett egy kantalup dinnye?

A dinnyéket két csoportra oszthatjuk, a sárga és a görögdinnyére. A görögdinnyék között nem túl izgalmas a felhozatal, a régen megszokott sötétzöld mellett létezik a csíkos is, a japánoknak hála pedig most már az egymásra tehető kockaverzió is kapható - bár ennek élvezeti értéke gyakorlatilag nulla, viszont a Justin Bieberről elnevezett tipus állítólag igen édes és ízletes.

Magyarország igazi nagyhatalom dinnyében, július-augusztusban a magyar termény fele külföldre vándorol, gyakorlatilag mi látjuk el az EU országait dinnyével.

Ne legyenek illuzióink, a dinnyéket asszerint rendelik a nagyáruházak, hogy mennyire könnyen tarthatóak el, mennyire mutatnak jól a polcokon. A termelőtől az áruházba érkezésig 3-4 nap is eltelhet, és utána még legalább három napon keresztül kint van a dinnye az üzletekben.

Ezt kell kibirnia a dinnyének, amelyet fajtanemesítéssel oldanak meg, vagy importálnak, mert a magyar termelők ugyanazon fajtákat igyekeznek a termelők az áruházaknak eladni mint a szabadpiacon- írja a Rijk Zwaan cég dinnyékről szóló összefoglalójában.

A Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) közlése szerint a magyar dinnye kiváló minőségű, július első hetétől kapható. A termelők szeretnék, ha a nagy láncok már nem importot rendelnének, és az akciózást is visszafognák az első hetekben. A Lidl sajtóközleményben tudatta, hogy július negyedikétől csak Magyarországon termett görögdinnyét lehet náluk vásárolni, a sárgadinnyékről nem esett szó.

Nézzük, milyen dinnyékkel találkozhatunk itthon.

Gália

Lebensmittel-Galiamelone1-Asio wiki Asio otus
Asio otus / Wikimedia Commons

Az egyik legismertebb dinnye, kellemes édeskés illat jellemzi ezt az 1970-es években Izraelben nemesített tipust. Korán érik, és világoszöld színű, nagyjából 800-1000 grammos.

Kantalup

1280px-Cantaloupes  Scott Bauer USDA
Scott Bauer / Wikimedia Commons

A kantalup tipus, enyhén gerezdelt héjű, erősen sárga húsú, egy kilós dinnyefajta. Csak tökéletesen éretten édes.

Harper

harper shutterstock 201096398
Shutterstock

Majdnem olyan mint a kantalup, de nem gerezdelt. Érdekessége, hogy utóérlelés szükséges ahhoz, hogy igazán finom legyen, ennél a fajtánál nem baj, ha állt a boltban. Akkor érett, ha a héjnak már enyhén ezüstös lesz a színe.

Mézdinnye/Cukordinnye

Honeydew.Melon.2Church of emacs
Church of emacs / Wikimedia Commons
Máshol Amarillo néven is fut, héja fényes és sárga, a húsa fehér és nagyon édes, viszont kevésbé érezni benne a sárgadinnye megszokott aromáját. 1,2-2 kilós súlyú.

Piel de Sapo (Varangy héja)

piel di sapo shutterstock 201036614
Shutterstock
Ezzel a tipussal főleg ősszel találkozhatunk, importból érkezik. Mélyzöld, repedezett héjú, fehér húsú, és nem túl erőteljes ízű, ezért nem dobogtatja meg a hazai vásárlók szívét. 2-2,5 kiló darabja. Spanyolországban ezt tekintik a klasszikus sárgadinnyének.
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra