Alapkonyha VB: brazil steak szendvics vs. holland sajtos stangli

Megfogyott lendülettel és mérsékelt lelkesedéssel ugyan, de szombaton este lejátssza a bronzmeccset a döntőből kihullott brazil és holland válogatott, mi pedig úgy gondoltuk, mindkét ország ételei közül ajánlunk valamit, amit el is készíthet az esti mérkőzésig, ha időben nekilát. A braziloktól steak szenvicset, a hollandoktól sajtos stanglit javaslunk, sör mellé mindkettő ideális, de azért a stangli hamarabb megvan.

Brazília – Bauru, a brazil steak szendvics

A brazil konyha igencsak keverék konyha. Rengeteg babos ételük van, de a füstölt hússal és a hallal készülő ételeket is szeretik. Nemcsak a vasárnap döntőt játszó argentinoknál, a braziloknál is népszerű a marhahús, ezért mutatok egy kiváló marhahúsos szendvicset, jó sok marhahússal, egy kis mozzarellával, ropogós buciban. Még egy kis ecetes uborka és paradicsom, és kész a hamburgert megszégyenítő szendvicsü. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, mennyire fontos, hogy jó minőségű húst vásároljunk, lehetőleg nagyon jó hentestől, szép húsmarhát. Minél szebben, márványosabban erezett a hús, annál ízletesebb lesz. Én steaket sütöttem a szendvicshez, de ha be tudunk szerezni kész sült marhahúst kifejezetten szendvicshez (nálunk nem sok helyen kapni), nyugodtan használhatjuk. Ha magunk sütjük a steaket, használjunk frissen őrölt borsot és minőségi nagy szemű sót (pl. maldont, delikátesz boltokban beszerezhető sópehely). A húst süthetjük grillen vagy a konyhában, egy vastag grillserpenyőben, csak nyissuk nagyra az ablakot, mert füstöl.

DSC 6287kicsi
Katuci / Katuci

Hozzávalók:

  • 1 db 25 dkg-os hátszín szelet
  • só, bors
  • olívaolaj, vaj
  • 1 mozzarella golyó
  • paradicsom
  • ecetes uborka
  • finom zsemle vagy baguette

Elkészítés:

1. A hátszínt hagyjuk szobahőmérsékleten felmelegedni nagyjából egy óra alatt. Ha felmelegedett, bedörzsöljük olívaolajjal. A serpenyőt szárazon feltesszük melegedni. Nagyon forrónak kell lennie, ha már füstöl, beletesszük a húst. (Mi közepesnél jobban átsülve szeretjük, amikor már nem véres a közepe, de még finom puha és szaftos, aki véresebben szereti, csökkentheti a sütési időt.) Három percig sütjük az egyik oldalát, közben nem kell mozgatni. (Ha nagyon égne, kicsit mérsékelhetjük a lángot.) Megfordítjuk, a másik oldala is kap három percet. Visszafordítjuk az első oldalára, a csíkok legyenek merőlegesek, sózzuk, borsozzuk. A másik oldalával ugyanígy járunk el. Így összesen 10 percig sütjük a húst. Sütés után rögtön egy dupla rétegű alufóliába jól becsomagoljuk, 20 percig benne hagyjuk.

2. A húst felvágjuk vékony szeletekre. Egy serpenyőben egy evőkanál olajat és vajat összeolvasztunk, felhevítjük, ráhelyezzük a szeleteket, a húsra a sajtszeleteket, hagyjuk ráolvadni nagyjából egy perc alatt. Közben a félbevágott bucit megpirítjuk. Rászedjük a sajtos húst, a tetejére halmozzuk a paradicsomot, valamint az uborkát, és már kész is.

Hollandia – Sajtos stangli (Kaasstengels)

Nem tudom, mennyire tipikusan holland étel a sajtos stangli, mindenesetre gyors internetes kutakodásom után arra jutottam, hogy a hollandoknál gyakran készült rágcsáról van szó. Hollandia híres a sajtjairól, így a stanglikhoz is nagyon jól fognak passzolni a legismertebb holland sajtok: a félkemény edami sajt, amely Észak-Hollandia Edam nevű városáról kapta a nevét és a Gouda városáról elnevezett gouda sajt. A sajtos stanglik nagy előnye, hogy kb. öt percig tart összeállítani őket, majd tíz perc alatt készre is sülnek, így gyorsan össze lehet dobni meccs előtt, és a sör is remekül fog csúszni hozzá.

HollandStangli2
Ötvös Zsuzsanna / Ötvös Zsuzsanna

Hozzávalók kb. 12 nagyobb darabhoz:

  • 1 csomag kész leveles tészta
  • 1 tojás
  • 70 g edami sajt
  • 70 g gouda sajt
  • bors
  • ízlés szerint zöldfűszer (én most egy ágacska rozmaringot használtam)

Elkészítés

1. A leveles tésztát kitekerjük, és megkenjük a felvert tojással. Megszórjuk sóval, borssal, és ízlés szerint apróra vágott friss vagy szárított zöldfűszerrel (pl. rozmaring, metélőhagyma, bazsalikom, kakukkfű stb.)

2. A sajtokat a leveles tésztára reszeljük úgy, hogy egyenletesen fedje mindenhol.

3. A leveles tésztát kb. kétujjnyi széles csíkokra vágjuk. A csíkokat sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük, és kicsit megcsavarjuk, hogy csavart stanglikat kapjunk.

4. A stanglikat 200°C-ra előmelegített sütőben pirosra sütjük nagyjából 10 perc alatt.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra