Meggyes-mákos, főzött fagylalt

Igazi klasszikus a meggy és a mák párosa, gondoljunk csak mondjuk a meggyes-mákos rétesre. Most, hogy szezonja van a meggynek, érdemes fagyiban is tesztelni ezt a duót, nem csak rétesben! A főzött alaptól selymesen krémes lesz a fagyink!

Meggyes-mákos fagyi3
Ötvös Zsuzsanna

Fagyigéppel könnyebb, de anélkül sem reménytelen elkészíteni, csak akkor jó párszor át kell keverni miközben kifagy, hogy a lehető legkevésbé legyen jégkristályos a végeredmény.

Hozzávalók:

Fagyialap:

5 dl tej
4 tojássárgája
4 ek. nádcukor
1 rúd vanília
60 g darált mák
2 dl habtejszín

Meggyes rész:

2-3 marék meggy
1 ek. nádcukor
1 tk. balzsamecet

Meggyes-mákos fagyi1
Ötvös Zsuzsanna

1. A fagyialaphoz a tojássárgákat a vaníliarúd kikapart magjaival és a cukorral kikeverjük. Hozzáadjuk a tejet és a mákot is, majd alacsony lángon, folyamatos keverés mellett besűrítjük az alapot: akkor jó, amikor a tojásos-tejes alap már határozottan bevonja a fakanál hátát, és ha az ujjunkat végighúzzuk rajta, akkor megmarad a nyoma. Semmiképp se melegítsük forrásig az alapot, mert akkor rántotta lesz belőle. (Ha mégis egy leheletnyivel tovább melegítettük a kelleténél, érdemes átszűrni!)

2. A besűrített tojásos-tejes masszához hozzákeverjük a hideg habtejszínt, majd az alapot teljesen kihűtjük a hűtőben.

3. A meggyes részhez a kimagozott meggyet egy sütőtálban elterítjük, megszórjuk a cukorral és meglocsoljuk a balzsamecettel. 150°C-ra előmelegített sütőben kb. 15-20 percig sütjük: a cukor így karamellizálódik, a meggy levet ereszt. Kihűtjük.

4. A mákos fagylaltalapot fagylaltgépben elkészítjük. A kész fagylaltot dobozba adagoljuk, közben a sült meggyel rétegezzük-márványozzuk. De akár öntetként, tálalásnál is adagolhatjuk a sült meggyet a gombócokra.

5. Ha nincs fagylaltgépünk, akkor az alapot tegyük egy lapos dobozban a fagyasztóba, és jó félóránként keverjük át botmixerrel, hogy megelőzzük a jégkristályok képződését. Végül keverjük bele a sült meggyet is.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra