Nagyon villantós, de egyszerű epres túrótorta

Ez az epres túrótorta igazi villantós desszert. Ránézésre olyan, mintha cukrászdában vettük volna, pedig az egyetlen trükk, hogy a torta oldalát kifelé fordított, félbevágott eperszemekkel rakjuk ki, amitől nagyon látványos lesz a túrós réteg.

Epres túrótorta1
Ötvös Zsuzsanna

A látszat azért ne tévesszen meg senkit, nagyon egyszerűen elkészíthető, könnyű koranyári tortáról van szó: egy sima két tojásos piskótát sütünk, majd erre jön egy túrós réteg, végül eperzselé. Ha még tovább egyszerűsítenénk, az eperzselé helyett rakjuk ki a torta tetejét is félbevágott eperszemekkel!

Hozzávalók 20 cm-es tortakarikához:

Piskóta:

2 tojás
2 ek. cukor
60 g liszt

Túrós réteg:

350 g túró
60 g porcukor
60 g kristálycukor
másfél kezeletlen citrom
3 lap zselatin (= 6 g)
230 g habtejszín
kb. 80-100 g kisebb szemű eper a torta oldalára

Eperzselé:

kb. 350-400 g eper
40 g cukor
3 lap zselatin (= 6 g)

1. A piskótához a tojásokat a cukorral elektromos habverő segítségével kemény habbá verjük (kb 8-10 perc). A lisztet két részletben beleszitáljuk a tojáshabba, óvatosan beleforgatjuk. A masszát sütőpapírral bélelt, 20 cm átmérőjű tortakarikába simítjuk, majd 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 15 percig sütjük.

2. Miután a piskóta kihűlt, visszatesszük a közben elmosott tortakarikába. A kisebb szemű epret megtisztítjuk, félbevágjuk, és körberakjuk vele a tortakarika oldalát, a fél eprek vágott fele fog a tortakarikával érintkezni.

3. A túrós réteghez a túrót a porcukorral és a citromok lereszelt héjával áttörjük vagy botmixerrel átkeverjük. A másfél citrom levét a kristálycukorral majdnem forrásig melegítjük, majd ebben feloldjuk az előzőleg hideg vízbe áztatott, kicsavart zselatinlapokat. A zselatinos citromlét a túróhoz keverjük. A tejszínt habbá verjük, majd két részletben a túrós részhez forgatjuk. A túrókrémet a piskótára simítjuk óvatosan, hogy ne mozduljanak el a fél eprek. Egy éjszakára hűtőbe tesszük.

4. Az eperzseléhez a megtisztított epret leturmixoljuk, szitán átpasszírozzuk, és kimérünk belőle 250 grammot. Ezt a cukorral majdnem forrásig melegítjük, majd ebben feloldjuk az előzőleg hideg vízbe áztatott, kicsavart zselatinlapokat. Az eperzselét a túrós rétegre öntjük, majd visszatesszük a tortát a hűtőbe, míg a zselé meg nem szilárdul.

5. Végül óvatosan eltávolítjuk a tortakarikát a tortáról. Egyszerűbben lehúzható a tortakarika, ha előzőleg hajszárítóval kicsit körbemelegítjük.

Oszd meg másokkal is!
Mustra