Eperszezon még mindig: rusztikus epres pite

A galette tulajdonképpen egy pite, amiről nagyrészt lespórolták a felső tésztaréteget... és milyen jól tették! Így sokkal jobb a gyümölcs-tészta arány a gyümölcs javára, a nyújtása jóval egyszerűbb, és ha szakadozik is a széle, nyugodtan mondhatjuk, hogy direkt ilyen rusztikus.

2013. máj 051
Piszke

Itt a lágy, omlós tészta és az édes babapiskóta édessége jól harmonizál a savanykás rebarbara és az üde eper ízével, szerintem nem kell utólag porcukrozni, viszont lehet mellé cukrozott tejszínhabot, mascarponét, vagy ha melegen tálaljuk, vaníliafagyit adni, és máris vacsora utáni desszertet varázsoltunk az egyszerű kis péntek délutáni sütiből.

Ha nincs kertünk és rebarbaránk, vagy nem futunk vele össze a sarki kisboltban, akkor lehet ezt a kókuszos verziót is készíteni.

Hozzávalók (6-8 rendes szelet)

15 dkg liszt
10 dkg hideg vaj
5 dkg darált mandula/ mogyoró esetleg dió
8 dkg porcukor
1 kisebb tojás sárgája

25 dkg eper
15 dkg rebarbara
6 db babapiskóta/ 2 dkg zsemlemorzsa és
1 ek. cukor
1 vaníliás cukor
1 narancs héja és leve

  1. A tészta első három hozzávalóját aprítógépben morzsásítjuk, azután hozzáadjuk a cukrot és a tojást is, és gyorsan összegyúrjuk. Egy órát lapos koronggá alakítva folpackba csomagolva hűtőben pihentetjük.
  2. Az epret és a rebarbarát megmossuk, a rebarbaraszárak külső héját a végeken kezdve egyben, vékonyan lehúzzuk, aztán a megpucolt rebarbarát felszeleteljük. Az epret felkarikázzuk.
  3. A tésztát a hűtőből kivéve egy nagy tepsinyi méretű, liszttel megszórt sütőpapíron, nyújtás közben felülről is enyhén lisztezve, vékony, 2-3 mm-es lappá nyújtjuk és 30 cm átmérőjű kört vágunk ki belőle egy tortaforma segítségével.
  4. Körben 4 cm-t kihagyva megszórjuk az apróra tört babapiskótával, kirakjuk az eperrel és a rebarbarával, ráreszeljük a forró vízzel megsikált narancs héját, meglocsoljuk 2 ek frissen facsart narancslével, és megszórjuk a vaníliás cukorral.
  5. A széleket körben felhajtjuk, a sütőpapírral együtt óvatosan egy sütőlapra húzzuk, és 180 fokra melegített sütőben 20 percig sütjük.
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra