Jó desszert, gyorsan: mákos grízpuding, málnaöntet

Ha a nyári melegben tavaszi télben nem akarunk túl sok időt a konyhában tölteni, de mégis ennénk egy finom desszertet, akkor ideális választás a házi puding valamilyen savanykás, koranyári gyümölccsel turbózva.

Grízpuding1
Ötvös Zsuzsanna

Most a mákrajongóknak kedvezve mákos grízpudingot készítettünk, amelyet málnaöntettel tálalunk. A málna helyett próbálja ki meggyel is, úgy is isteni lesz!

Hozzávalók kb. 6 adaghoz:

160 g gríz (búzadara)
5 dl tej
70 g cukor
30 g darált mák
1 kezeletlen citrom héja
30 g vaj
2 marék málna
1 csapott kk. étkezési keményítő

1. Egy lábasba kimérjük a grízt, a tejet, a cukrot, a mákot és belereszeljük a citrom héját. Alacsony lángon, sűrűn megkavarva megfőzzük a grízpudingot: akkor van készen, amikor a gríz már megfőtt, és szépen besűrűsödött, keverésnél látszik az edény alja. Ekkor hozzákeverjük a vajat is.

2. A grízpudingot formákba vagy poharakba töltjük, majd teljesen kihűtjük.

3. A málnaöntethez a málnát leturmixoljuk, majd átpasszírozzuk. Az így kapott málnapürét melegíteni kezdjük. A keményítőt egy kis csészében csomómentesre keverjük egy kanálnyi meleg málnapürével, majd hozzákeverjük a többi málnapüréhez – így elkerülhető, hogy becsomósodjon a keményítő. Felforraljuk a keményítővel a málnapürét.

4. Ha formákban hűtöttük a grízpudingot, akkor a formát forró víz alá tartjuk pár pillanatra, majd kiborítjuk a pudingot, és nyakon öntjük a málnaöntettel. Ha pohárban van, akkor egyszerűen rászedjük a málnaöntetet.

Grízpuding2
Ötvös Zsuzsanna
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra