Most álljon neki a bodzaszörpnek!

A bodzaszezont érdemes kihasználni és szörpöt készíteni a bodzavirágból, mert aztán pillanatok alatt elvirágzik, és akkor egy újabb évig bánhatjuk, hogy lemaradtunk róla. A bodzát olyan helyről szedjük hozzá, ahol nincs forgalom (tehát ne forgalmas út mellől), hogy lehetőség szerint tiszta virágokból készíthessük a szörpöt. Értelemszerűen a tetves virágokat is a bokron kell hagyni.

Bodza3
Ötvös Zsuzsanna

Nem csak a szörprajongóknak jön jól egy házi adag, az elkészült szirupot aztán használhatjuk egy csomó mindenhez egész nyáron, jól passzol egyrészt mindenhez, ami epres, málnás (például lekvár), viszont az igazán olcsó eper, pláne a málna megérkezésekor bodzavirág már nincs. De illik nyári sorbet-k mellé is, fagylaltokhoz, limonádéhoz, sőt, akár még valami markánsan keserű, csokis dologgal sincs rossz viszonyban.

Hozzávalók:

5 l víz
kb. 15 nagy tányér bodzavirág
2 biocitrom
400 g cukor
15 g citromsav

1. A bodzavirágokat óvatosan átmossuk folyó víz alatt, majd 5 literes befőttes üvegbe vizet engedünk, és ebbe áztatjuk a virágokat. A biocitromokat mosás után felkarikázzuk, és szintén a vízbe áztatjuk. Lezárjuk a befőttesüveget, és a citromot és a bodzát két napig ázni hagyjuk, közben néha átkeverjük.

2. A vizet, amiben a bodza és a citrom ázott, leszűrjük egy nagyobb fazékba.

3. A vizet, amely már átvette a bodza ízét, a cukorral és a citromsavval felforraljuk. Ekkor érdemes kóstolni, ízlés szerint édesíthetjük több cukorral, vagy plusz citromsav hozzáadásával savanykásabbá is tehetjük.

4. A kész szörpöt forrón üvegekbe töltjük, majd száraz dunsztban – tehát takarók, törölközők között – hagyjuk lassan, fokozatosan kihűlni.

5. Ízlés szerint vízzel vagy szódával hígítva kínáljuk. Még finomabb lesz, ha néhány mentalevelet is teszünk a bodzaszörphöz fogyasztáskor.

Bodza1
Ötvös Zsuzsanna

Tavaly már készítettünk bodzaszörpöt egy másik, kicsit lassabb, hideg cukorszirupos módszerrel, ami a citromfű-szörphöz is passzol, ezt itt olvashatják, ha pedig bátrak és türelmesek, akkor néhány héten belül ugyanígy elkészíthetik a levendulaszörpöt is.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek