Mire jó a rebarbara? Például lepénynek, eperrel!

Ugye milyen jó, amikor végre van igazi, érett eper vagy egy szép csokor piros rebarbara? Szerencsére nálunk is kezd újra népszerűbb lenni a rebarbara, ami valójában nem is gyümölcs, hanem zöldség. Zöld és piros szárral is lehet látni, sőt létezik egészen rózsaszín fajtája is.

CSC 3675akicsi

Csak a szárakat fogyasszuk, a levelet dobjuk ki. Tisztítása: a növény két végét levágom, egy mozdulattal lehúzom a külső héjat. A rebarbara savanykás ízét tökéletesen kiegészíti az édes, szabadföldi eper.

Hozzávalók:

20 dkg vaj
20 dkg liszt
4 tojás
15 dkg kristálycukor/nádcukor/nyírfacukor
egy darabka vanília kikapart magjai
40 dkg rebarbara (tisztítva mérve)
40 dkg eper (tisztítva mérve)
1 kezeletlen citrom
10 dkg porcukor

  1. A megtisztított epret és rebarbarát 1 centis darabokra vágjuk, ráreszeljük a citrom héját, megöntözzük a fél citrom levével. Rászórjuk a porcukrot, és jól összekeverjük.
  2. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket kemény habbá verjük a kristálycukor felével.
  3. A vajat habosra keverjük a cukor másik felével és a vaníliával. Egyesével hozzákeverjük a tojások sárgáját is.
  4. A fehérjehabot több részletben a masszához keverjük, óvatosan, hogy ne törjük össze a habot.
  5. Lazán beleforgatjuk az átszitált lisztet is.
  6. Egy 25x35 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral, elegyengetjük benne a tésztát.
  7. A gyümölcsöt a kiengedett leve nélkül a tésztára szedjük.
  8. 160 fokos (légkeveréssel) vagy 180 fokos (légkeverés nélkül) sütőben 35-40 perc alatt készre sütjük. Tálalás előtt kicsit hagyjuk állni, akkor beszívja a tészta a sülés közben kiengedett maradék szirupos levet is a  lepény tetejéről.
Oszd meg másokkal is!
Mustra