Teszt: a legjobb gyümölcsös sört úgysem hiszi el

Legutóbb már szó volt róla, hogy belga söröket kóstoltunk. Első menetben összesítettük a fiús/férfias sörök eredményeit. Most viszont jöjjön a nőknek összeállított tesztsor, csupa gyümölcsös, vagy legalábbis édeskés sörrel. Az eredmények értékelésénél azt érdemes figyelembe venni, hogy csak olyanok kóstolták meg, akik a sört nem, a gyümölcsös sört viszont nagyon is kedvelik. 

„Én tényleg a nagyon édes, csajos söröket/cidereket szeretem" – írta kolleganőnk a pontozólap aljára. „Előrebocsátom, hogy imádom az édes női gyümölcsös söröket, már a tavaly nyaram is erről szólt, a normál sört viszont nem szeretem" – írta valaki más a tetejére. Ami engem illet, egyik-másik fiús sörbe belekortyolva most bizonytalanodtam el. Tehát lehet, hogy mégis szeretem a sört, csak eddig nem jó fajtákkal próbálkoztam.

Mint ahogy már az előző alkalommal megírtuk, a teszt apropóját a május 16-án rajtoló Belga Sör Fesztivál adta, a söröket a Belga Sörök Házából szereztük be, az árak is az ő áraik. A tesztelt legtöbbje a fesztiválon csapolva is kapható lesz.

A teszten külön fiús és lányos tesztsor volt, ez most a lányos sörök eredményeinek összesítése. Mivel a kollegák munka közben/függvényében ki-be szaladgáltak, és az egyes söröket nem ugyanannyian kóstolták, ezért a pontszámokból most is – mint a pasiknál – átlagot számoltam.

8. St.  Louis Premium Peche, 250 ml, 505 forint+üveg

2,6%-os barackos lambic. A legkisebb sikert a barackos sör aratta, pedig hát milyen szépeket ír róla a hivatalos ismertető: egy elképesztően gyümölcsös szomjoltó egyenesen az ingelmunsteri kastély pincéiből! Ez a sör 30% friss és természetes őszibaracklé, valamint finoman savas lambic keveréke, melyek hosszú-hosszú hónapokat töltöttek együtt a hordókban, hogy ízeik tökéletesen összeérjenek. Enyhén savas, és rendkívül barackos ízével bárkit, bármikor elvarázsol!

A tesztelők véleménye: „elvileg barackos, de nem kimondottan barackízű. Nagyon savas. Nekem eddig ez izlett a legkevésbé (ötödikként kóstoltuk. a szerk), de nem azért, mert nem jó, hanem mert nem bírom a savasat." „Ez NEM barack, ez a kémiaszertárból szabadult." „Szénsavasabb, mint a többi, és sörösen keserű. Nincs olyan intenzív barack íze, mint mondjuk a barackos vodkaborzalmaknak, amiket egyetemistaként ittunk." „Nem az én világom, savanyú."

7. Liefmans Cuvée, 375 ml, 850 forint+üveg

6%-os, meggyes barna ale. Meggyes? Cseresznyés? Nem is tudtuk teszt közben eldönteni. De valószínűleg nem ezért nem lett a kedvencünk, hanem mert erősen sörszerű. Ezt kell tudni róla: Kevés gyümölcssör büszkélkedhet olyan összetett gyártási technológiával, mint a Liefmans házasítása. Alapjául a hosszú ideig érlelt kelet-flamand barna sör (oud bruin) szolgál, mely több, mint egy évet tölt el meggyágyon, mielőtt a Liefmans csúcstermékének számító Goudenband nevű barna sör különböző évjárataival kevernék. Az eredmény egy minden képzeletet felülmúló kriek-élmény. Homályos, vörösesbarna főzet, mely mély komplexitást rejt magában: meggyes, fás, mandulás, és meggyfagylaltra emlékeztető aromák, gyümölcsös ízvilág, melyben a savanyú és édes ízjegyek tökéletes harmóniáját fedezhetjük fel. A különleges sörök kedvelőinek ajánlott, a meggysörök szerelmeseinek pedig kötelező!

A tesztelők így értékelték: „Eddig ez a leginkább sörjellegű. Határozottan meggy, határozottan sör." „Ez szerintem kifejezetten rossz, nagyon sörös, aki viszont a banános sört utálja, ezt nagyon fogja szeretni." „Van egy kis cideres beütése, érződik rajta, hogy fahordóban érlelik."

6. Chapeau Framboise, 250 ml, 460 forint+üveg

3,5%-os málnás lambic.Átlagosan 3,5 pontot kapott az értékelőktől, vagyis ezt a sört már mindenki viszonylag jónak értékelte. De a kedvence senkinek nem lett. Ez a hivatalos ismertető: Egy ital azoknak, akiknek a málnáról nem feltétlenül az édes ízek jutnak eszükbe! A kezdeti gyümölcsös édességet nagyon hamar és hirtelen váltja fel a málna frissítő fanyarsága, mely jólesően összehúzza a szánkat, miközben apró buborékok csiklandozzák a nyelvünket. A korty édesen savanykás málnaízzel búcsúzik.

Ez a tesztelők véleménye: „Finom, savanykás málnaszörp. Jó, hogy nincs agyonédesítve." „Gyerekitóka, de abból sem a legjobb," „Az illata málnaszörpre emlékeztet, cukrosabbnak tűnt, mint az első két versenyző (Floris alma és meggy – a szerk)." „Erős illat, sötét szín, nagyon-nagyon édes és egyszerre savanyú is, nincs söríze kicsit se, ez nekem már túl gyümölcsös."

5. Kasteel Donker, 330 ml, 650 forint+üveg

Barna ale, 11%-os. Ez a sör a fiús és a lányos tesztsorban is szerepelt. A fiúknál átlagosan 4 pontot kapott, és ami figyelemre méltó, hogy a lányoktól is 3,75-öt. Pedig ez egy sör-sör, mégis maga mögé utasított jó pár gyümölcsöst is. Ezt kell tudni róla: A francia bortermelők nagy része büszkén tünteti fel címkéjén, hogy bora 'chateau'-ban, kastélyban készült. Ez a sör is kastélysör, s legalább akkora gonddal készítették, mint egy nemes bort, 12-17 hétig tartó érleléssel. Mély-vörösbarna, pácolt égerfa színű. A söröknél szokatlan, óriási alkohol miatt habja nagyon rövid életű. Illata zárkózott, csak a pörkölési aromák érezhetők. Tiszteletre méltó, hatalmas test és szesztartalom jellemzi, de emellett intenzív a malátaíz és a szárított gyümölcsökre emlékeztető ízvilág. Ez a sör kitűnően elkísérhet egy marha- vagy birkahúsból álló fogást, de jól pótol étkezés után egy pohár portói bort is.

A tesztelők ezt írták: „Húúú, csajoshoz képest tömény." „Sör, amit elvileg nem is szeretek. De kiegyensúlyozottan keserű, nem bántó. Nyáron, nagy melegben simán meg tudnám inni. Jé!" „Ha jól értem, ez nem ízesített, de tényleg édes, nekem tetszik, de valszeg 3 decitől fejreállnék." „A 11% érződik rajta, intenzív az íze."

3. Liefmans Fruitesse, 250 ml, 505 forint+üveg

4,2%-os pirosgyümölcsös ale. Gyönyörű, talán a legelegánsabb csomagolás az összes lányos sör közül. Átlagban már bőven 4 pont fölött járunk, innentől tényleg érdemes memorizálni! Ez a hivatalos szöveg: A tiszta, áttetsző, vörös színű főzetet könnyed, rózsaszín hab koronázza. Illata egy pillanat erejéig egészen fiatal gyermekkorunkig repít vissza: szörpök, cukorkák, és az első találkozás a musttal. Ez a sör tizennyolc hónapot töltött meggyágyon, mielőtt eper, málna és feketeáfonya levével keverték volna. Az összetevők visszaköszönnek már az első kortynál: az ital édes, mint az eper, savanyú, mint a meggy, utóíze pedig fanyar, mint az áfonya. Bár egyértelműen az édesség dominál, ez az ízkavalkád annyira intenzíven hat, hogy szinte teljesen elfedi a sörre jellemző ízvilágot. Pezsgő, üdítően savas ital, mely az édesszájúak és pirosgyümölcs-rajongók kedvence lesz.

A tesztelők szerint: „Kifejezetten nagyon jó, nagyon üdítő íze van, sörjellege halovány." „Elfogult vagyok a vörösbogyós italokkal szemben. Ennek egy kicsit cukorkaszaga és -íze van, de ezzel az édesszájúakat egyértelműen meg lehet fogni, engem is sikerült." „Ez elképesztően vad, de ettől jó, gyümölcslé jellege van amúgy."

3. Floris Apple, 330 ml, 570 forint+üveg

3,6%-os almás búzasör. A sörben képzett pasik nyilván kiszúrták volna, hogy ez egy búzasör, nekünk természetesen esélyünk sem volt. Ettől függetlenül kedveltük. Művelődjenek: Kissé opálos jellege búzasörre utal. A sör enyhe zavarosságáért kárpótol bennünket szép, birsalma-sárga színe. Illatában az alma dominál, de mögötte a búzasör finom élesztőillata is felfedezhető. Habja nagy és tartós. Gyümölcsös, édesen savanykás ízvilágában az alma uralkodik.

A tesztelők értékelése: „Almaszörp, pici sörös utóízzel." „Az illatán nem érződött az ízesítés, ami egyébként nem tolakodó. Kellemes, lágy habja van." „Nem bántóan almás, és nem olyan, mint a cider, ami már jó, nem szeretem, ha valami túl édes (kivétel a banános sör, mert annál jobb nincs!)."

1. Floris Kriek, 330 ml, 570 forint+üveg

3,6% meggyes búzasör. Mint az előbb, búzajellege rejtve maradt előttünk, de a meggyes részét szerettük. Áltagosan 4,5 pontot kapott, amivel holtversenyben be is futott az első helyre. Ez a hivatalos ismertető: Érett burgundi vörösbor szín, intenzív, fanyar meggyillattal, a búzasör élesztőssége nélkül. Peremén finom rajzolatú, a brüsszeli csipkére emlékeztető hab jelenik meg.. Ízében a friss meggy zamatai dominálnak, utóízében tűnnek csak fel a búzasör tejsavas ízjegyei, némi mandulás keserűséggel együtt.

A tesztelők véleménye: „Savanykásabb, frissítő íze van, kicsit savas." „Ez örök kedvencem, egy éve iszom, olyan mint egy sűrű meggylé, sörhöz nem sok köze van." „Erősebb az íze, mint az almás változatnak, de szerencsére távol áll a Meggy Márkától, ami mindenképpen jó pont."

1. Mongozo Banana, 330 ml, 570 forint+üveg

3,6%-os banános búzasör. Hát, ha a teszt előtt valaki azt mondja nekem, hogy holtversenyben egy banános sör is nyerni fog, biztos kiröhögöm. Aztán tessék, és senkire nem mutogathatok, én is jó értékelést adtam neki. Azt hiszem, ez az a műfaj, amit nem lehet elképzelni, meg kell kóstolni. Ezt érdemes tudni róla: A kenyai maszájok kedvenc söre, eredeti afrikai recept alapján készült Belgiumban. Pici habtartósságú, aranyszínű, erősen banánillatú ital. A bátor és vállalkozó kedvű emberek söre, hiszen ha nem maszájnak születik az ember, csak a kíváncsiság vihet rá bennünket egy ilyen sör megkóstolására. A nagy testhez jó sav párosul, amely főként a korty végén erősödik fel. Az intenzív banáníz végigkíséri a teljes kortyot.

A tesztelők így értékelték: „Annyira extrém, hogy már jó, az eleje igazi műbanán íz, a vége enyhe söríz, túl bizarr, hogy utálni lehessen, de aki nem bírja az édeset és a gumicukrot, az nem fogja szeretni." „Az illata olyan, mint a Schokobananen desszerteké, de az íze szerencsére nem olyan édes, hanem picit kesernyés. Az igazi sörrajongók persze biztosan kifutnak a világból, ha meghallják, hogy van ilyen." „Ez sokkal jobb, mint amire az illata alapján számítottam. Fura ez a banáníz, de meg tudnám szokni."

Sör neve Kiszerelés (ml) ár üvegbetét Fajlagos ár üveg nélkül (Ft/liter) Átlagos pontszám (max:5 pont)
1. Floris meggy 330 570 40 1727 4,5
1. Mongozo banános 330 570 40 1727 4,5
3. Floris almás 330 570 40 1727 4,25
3. Liefmans Fruitesse 250 505 40 2020 4,25
5. Kasteel Donker 330 650 40 1969 3,75
6. Chapeau málnás 250 460 40 1840 3,5
7. Liefmans Cuvée 375 850 100 2266 3,25
8. St. Louis barackos 250 505 40 2020 2,5
Oszd meg másokkal is!
Mustra