Belga sörök tesztje: a legrosszabb is nagyon jó

Nem tudom, volt-e már hálásabb tesztünk, mint amikor a tárgyalót elárasztották a belga sörök. Érdekes módon, nem volt szükség könyörgésre, sőt, igazából hívásra sem, mialatt kimentem néhány tollért, a tárgyalót ellepték a fiúk, és már el is fogyott az első üveg.

Így aztán vaktesztről ebben az esetben szó sem lehetett. Mivel ezek a sörök általában egyikünk mindennapjaiban sem játszanak szerepet (kár), ezen most nem akadtam fent. Bár eredetileg ezt is vaktesztnek szántuk, de úgy látszik, egy rekesz belga sörrel nem lehet észrevétlenül beosonni még a hátsó, mindenkitől messzire eső tárgyalóba sem.

AG 20140429 021
Ancsin Gábor / Dívány

A teszt apropóját a május 16-án rajtoló Belga Sör Fesztivál adta, a söröket a Belga Sörök Házából szereztük be, az árak is az ő áraik. A kóstoló azért is érdekes, mert a tesztelt sörök jó nagy része a fesztiválon csapolva is kapható lesz.

A teszten külön fiús és lányos tesztsor volt, ez most a fiús sörök eredményeinek összesítése. Mivel a kollegák munka közben/függvényében ki-be szaladgáltak, és az egyes söröket nem ugyanannyian kóstolták, ezért a pontszámokból kivételesen átlagot számoltam.

12. Orval, 330 ml, 650 forint+üveg

Félbarna sör, 6,2%. A hivatalos ismertető ezt írja róla: ha vannak legendás sörök a világon, akkor ez egy azok közül. A tele pohár sötét borostyán színe fölött hosszú életű, kemény, vastag hab jelentkezik. Illatában a citrusfélék csodálatosan friss illata dominál. Ízében a citrusok mellett a méz és a karamell érezhető a legjobban, anélkül, hogy a sör édes lenne. A sör hosszú, komlós-savas utóízzel búcsúzik. A világ legkeserűbb sörei közé számít, de ezt a tökéletes harmónia miatt alig érezzük. Ideális aperitif.

A tesztelőink meg ezt: "Duval után ittam, lehet, ez volt a baj, pedig ez érdekelt a legjobban. Végül is, annyira nem estem tőle hasra" "Szép,barnás szín, friss illat. De kicsit jellegtelen az íz a barna sörökhöz szokott ízlelőbimbóimnak."

10. Gouden Carolus Classic, 330 ml, 600 forint+üveg

Barna sör, 8,5%. Ez a hivatalos ismertető: Egy igazi erős, gazdag ízvilággal megáldott, klasszikus barna sör! A Gouden Carolus sorozatnak ez az eredeti változata. V. Károly császár, akinek birodalmában soha nem ment le a nap, ebben a városban nevelkedett és császár korában is mindig szívesen fogyasztotta a mecheleni söröket. Az ő tiszteletére készül évről-évre ez a sör, amely kitűnik tiszta illatával, mézeskalácsos, kávés, karamelles ízeivel. 2012-ben a világ legjobb barna sörének választották!

Ez pedig a kollegák véleménye: "Illat karamellás, finom hab, tartós. Megfelelően keserű sör, tökéletes!" "A barna söröktől tartózkodni szoktam, de ettől nem lettem szomorú, nem annyira erős az íze."

10. Kasteel Rouge (meggyes), 330 ml, 695+üveg

Kis kakukktojás volt a fiús sorban ez a 8%-os meggyes sör. Nem is aratott akkora sikert, jó, mondjuk azért a lányoknak már így sem jutott belőle. Ez a sör az ingelmünsteri ”kastélysörök” gyümölccsel fűszerezett vörös változata. Készítéséhez az árpamaláta mellett búzát is felhasználtak. A Kasteel Donker friss főzetét meggy és meggy-juice keverékével együtt hordóban 6 hónapig érlelik és ennek eredménye ez a nemes ízvilágú, erős, mégis üde ízű sör. Mély-rubin színű, rózsaszín habja viszonylag rövid ideig tart. Illatában meggy és mandula dominál. Karcsú, de feszes testű, szesz- és cukortartalma elegánsan rejtőzködik, de mégis erőteljes. A korty végén határozott komlóaroma érezhető.

Tesztelők: "A gyümölcsös söröktől kiráz a hideg. Ettől is, mint a napon hagyott must." "Gyönyörű színe van, finom, meggyes íz, nem kedvencem az ízesített sör, de ez jófajta". "Nem sör ez, hanem gyümölcsszörp."

9. Barbar, 330 ml, 640 forint+üveg

Mézes barna bak-stílusú ale, 8%-os. Csinos, csatos üvege leginkább a megfigyelőként jelenlévő gyerekeket nyűgözte le. Ez az árpából és kisebb részben búzából főzött felső erjesztésű sör annak ellenére viseli a bak nevet, hogy a bak-sörök manapság hagyományosan alsó erjesztésű technológiával készülnek. De ez egyáltalán nem válik kárára: sokat nyer gazdagságban és komplexitásban.Sötét árnyalatú, vörösesbarna ital, bézsbe hajló vastag krémes habbal. Erősen mézes illata a sörbe főzött 2,5% méznek köszönhető. Sokoldalú ízvilágában a méz édessége mellett a narancshéj és a stájer komló keserűsége is megjelenik, a pemetefű fűszeressége pedig nemcsak torokfájósoknak okoz örömet. A masszív test, az egész szájat betöltő teltség-érzet, a nyelőcsövet melegítő alkoholosság igazi téli itallá teszik a Barbart.

Tesztelők: "Friss, üde illat, de édeskésebb, mint kellene." "Szép a színe, érdekes az illata, de az íze nem annyira működik"

4. Tripel Karmeliet, 330 ml, 610 forint+üveg

A negyedik helyen nagyon sokas holtverseny van, ami jól mutatja, milyen volt a mezőny, ha átlagosan 4 pontos értékelést kapott öt sör is.

Világos sör, 8%-os apátsági tripel. Az egykori Dendermonde-i apátság receptje alapján készült sör főzéséhez háromféle gabonát - árpát, búzát és zabot - használtak fel. Habja hosszú, tartós, krémszerű, színe világos narancssárga. Malátás-narancsos illat. Gyönyörűen kiegyensúlyozott ital, melyben a finom savak és a diszkrét keserűség mögött visszafogottan rejtőzködik a nem kevés alkohol. Pikánsan csípős utóízébe szegfűszeg és fahéj is vegyül. Rafináltan csábító ital.

Tesztelők: "Virágos rét, nyári nap, dongó méhek, mézédes íz. tökéletesség." "Szép világos, gyönyörű tartós habbal, lágy, jól csúszik. Kicsi boros mellékíz, finom" "Sima ale, semmi különös."

4. Duvel, 330 ml, 610 forint+üveg

Világos sör, 8,5%-os. Neve arra utal. hogy ez a sör “ördögien” jó! Szalmasárga-aranysárga ital, hosszú életű, kemény habbal. Illatában tiszta komló keveredik almával és némi perverzitással. Magas alkoholtartalma hihetetlenül harmonikusan és elegánsan simul a lekerekedett keserűség mellé. Komplex utóíze hosszantartó, némiképpen vilmoskörtére emlékeztet. Nagy formátumú, testes sör.

Tesztelők: "Nyilván ez volt a legjobb." "Kellemesen keserű világos sörhöz képest, erősnek tűnik, jó ez is. Vagy kezdek bebaszni." "A klasszikus, erős belga sör."

4. Blanche de Namur, 330 ml, 470+üveg

Búzasör, 4,5%-os. A mezőny legolcsóbb söre volt. Ezt kell róla tudni: Bár gyártási technológiája megegyezik a flamand búzasörökével, eleganciája, karcsúsága, stílusa mégis inkább vallon eredetére utal. Hihetetlenül nagy, tartós habja krémes állagú, csipkeszerű. Citrusos illatai levegővel az ászokhordó illatába mennek át. Könnyű test, frissítő, enyhén gabonás ízvilág jellemzik. A palack felirata arra utal, hogy a nagy borokhoz hasonlóan sokáig ez is finom élesztő-ágyon érett. Közepesen hosszú, egydimenziós sör. Nagyon hidegen kell inni! Neve nemcsak namur-i búzasör-t, jelent, hanem egyben női név is: Namur-i Blanka. Hölgyvendégeinknek ajánlom. A hölgyek kitűnően meg fogják érteni egymást.

Tesztelők: "Ilyen gyümölcsös búzasört még nem ittam." "Gyümölcsös illat és íz, de van valami fura mellékíze, gumira emlékeztet, nem jön be"

4. Kasteel Donker, 330 ml, 650 forint+üveg

Barna ale, 11%-os. A francia bortermelők nagy része büszkén tünteti fel címkéjén, hogy bora 'chateau'-ban, kastélyban készült. Ez a sör is kastélysör, s legalább akkora gonddal készítették, mint egy nemes bort, 12-17 hétig tartó érleléssel. Mély-vörösbarna, pácolt égerfa színű. A söröknél szokatlan, óriási alkohol miatt habja nagyon rövid életű. Illata zárkózott, csak a pörkölési aromák érezhetők. Tiszteletre méltó, hatalmas test és szesztartalom jellemzi, de emellett intenzív a malátaíz és a szárított gyümölcsökre emlékeztető ízvilág. Ez a sör kitűnően elkísérhet egy marha- vagy birkahúsból álló fogást, de jól pótol étkezés után egy pohár portói bort is.
 
Tesztelők: "Fura-édes barnasör, nem rossz, de nem az igazi." "Erős, barna, fajsúlyos, de szerethető."

4. Delirium Tremens, 330 ml, 640 forint+üveg

Aranyszínű ale, 8,5 %-os. Az üveg címkéjén rumbázó rózsaszín elefántok jelzik ennek a magas alkoholtartalmú sörnek a mértéktelen fogyasztása után fellépő valószínű látomásokat. A sör habtartóssága kicsi, szép óarany színű. Illatába szinte erotikus felhangok keverednek. A hatalmas test fölött lágy, fűszeresen malátás alapíz uralkodik, amelyet felülír elsősorban az alkohol, másodsorban egy nagy, keserű háttéríz, borsos ízjegyekkel. Az utolsó kortyot rövid, keserű utóíz és tartós édesség követi.

Tesztelők: "Kitünő szín, gyengébb belbecs". "Rózsaszín elefánt ide, vagy oda, szerintem nem ez volt a legerősebb a mezőnyben. Íze alapján valahova középre sorolom, nem rossz, de volt jobb is."

2. Kasteel Cuvée de Chateau, 330 ml, 725 forint+üveg

Barna ale, 11%-os. A 10 évig érlelt Kasteel Donker ízvilága alapján készült sör a sörfőzde remekműve, a Kasteel kitűnő söreit készítő sörfőzőmester tökéletes alkotása. Megjelenése sokatmondó, intenzív illata mámorító. Gazdag, malátás ízét szilva, mazsola és kakaó ízjegyei kísérik rendkívül diszkréten. Lecsengésében egy kis alkoholos előjátékot követően tűnik fel a hangsúlyos keserűség, a visszafogott, mézre emlékeztető édesség, és egy nagyon kellemesen csípős, pikáns íz. Sűrű, és nagyon lágy. Elegáns sör, rendkívül összetett ízvilágának alkotóelemei csodálatos harmóniában olvadnak össze. A sörök Premiere Grand Cru Classé-ja!

Tesztelők: "Igazi barna sör. Illat tökéletes, hab, szín oké, az íze frenetikus. A legjobb eddig [tizedikként kóstolták, a szerk], csillagos ötös!" "Kissé már cellulózos a hatása."
 

2. Westmalle Tripel, 330 ml, 715 forint+üveg

Trappista világos tripel, 9,5%-os. Mély szalmasárga színe, tartós habja nagy sör-élményt ígér. Illatából a vajas-mézes alaphang mellett gyógynövények, szárított zsálya, narancshéj, alma kandikálnak ki. Hatalmas teste ellenére nem érezzük nehézkesnek, súlyosnak. Annál inkább egyensúlyosnak. Krémes textúrája mögött három fajta különböző komló - cseh, német, angol - íze olvad egységes harmóniába. Hosszú, lágy, mézes utóízzel búcsúzik. Szobahőmérsékleten igyuk, akár egy nagy fehér bort!
 
Tesztelők: "Erősnek tűnik, dominál benne az alkohol. És igen! Ez a 9,5%-os. Illat, szín szép, íz tökéletes - világos sörben." "Bazierős, telt íz. 'Ütős' sör" "A pezsgőillat miatt nem arra számítottam, hogy lemarja az arcom, de elég jó!"

1. Pauwel Kwak, 330 ml, 600 forint+üveg

Félbarna ale, 8%-os. A kóstolt sörök között az egyik legolcsóbb, és átlagosan 4,8 pontot szerzett. Sötét rézszínű ital, kis habtartóssággal. Alapvetően orvosságos illata mögé rejtőzve muskotályos mustillat bujkál. A sör belső strukturáltsága csak hosszas kóstolgatás után válik nyilvánvalóvá. Alapvetően malátaédes jellege mögött diszkrét komlókeserűség húzódik meg, amely az utóízben válik hangsúlyossá. Ebben az utóízben még egy kis csokoládé és banán is felfedezhető. Gazdag, komplex, méltán híres ital. Nagy sör! A társas beszélgetések itala.
 
Tesztelők: "A félbarnák közül messze ez volt a legjobb. És az illatversenyt is megnyerte." "Az illata a legerősebb. Az íze pedig nem marad el az illatától." "Csodaszép borostyánszín, friss illat, nem tolakodó, kellemesen keserű."
 
Sör neve Ára (330 ml) Üvegbetét Pontszám átlaga (max: 5 pont)
1. Pauwel Kwak 600 40 4,8
2. Westmalle Tripel 715 40 4,5
2. Kasteel Cuvée de Chateau 725 40 4,5
4. Tripel Karmeliet 610 40 4
4. Duvel 610 40 4
4. Blanche de Namur 470 40 4
4. Kasteel Donker 650 40 4
4. Delirium Tremens 640 100 4
9. Barbár 640 100 3,75
10. Kasteel Rouge 695 40 3,33
10. Gouden Carolus 600 40 3,33
12. Orval 650 40 3
Oszd meg másokkal is!
Mustra