Teszt: siralmas a mogyorós csoki-felhozatal

Vajon ki lehet nőni a „Gombóc Artúr állapotot”? 

Szerintünk nem, és ez így is van jól. Pontosan ezért, meg egy kicsit saját szórakoztatásunkra, bevásároltunk egy nagy halom mogyorós csokoládét, hogy megfejtsük van-e olyan saját márkás, amelyiket érdemes megvenni.

Összesen 13 tábla törökmogyorós csokoládét végeztünk ki, és nyilván a rosszabbak is felszívódtak a nap végére a szerkesztőségből (Ebből is látszik, hogy nem létezik ehetetlen csokoládé, csak nem annyira jó.) Sajna egy kicsit lelombozó lett a végeredmény, arra számítottunk sokkal több jó csokoládé van a piacon, de nem.

MG 7532
Dívány

Elég szomorúak lennénk, ha csak ezek közül választhatnánk amikor ránk tör a bűnözési vágy. Mondjuk így nem öt perc alatt vágunk be egy táblát, hanem szépen lassan, elosztva. Igen, nagyrészt tipikusan az a fajta csokoládé, amelyik már tényleg csak akkor fogy el, amikor vészhelyzet alakul ki, minden bolt zárva van, és azonnal szükség van a szervezetnek egy kis boldogsághormonra. Na, de a lényeg, hogy most megnézheti, melyiktől ódzkodjon és melyik az, amelyiket teljes nyugalommal hazaviheti.

A csokoládékat nem tudományos szempontból vizsgáltuk, kizárólag íz alapján szemléztük őket. És mivel a csoki jól vonzotta az egyébként nagyon elfoglalt újságíró kollégákat, jó sokan fel is áldozták magukat erre a misszióra.

Leginkább a saját márkás csokikat vettük célba, de pár klasszikus is helyet kapott a sorban. Ja, és volt egy kakukktojás, a jó öreg Maci csokoládé, amelyikben nem török-, hanem földimogyoró van. Egyszerűen csak kíváncsiak voltunk, hozza-e a rég bevált gyerekkori ízt. Nem.

12. helyezett: Americana 

Nyilván azért lett ez az utolsó, mert túl sok köze nincs az igazi csokoládéhoz, ugyanis saját megnevezése szerint: mogyorós kakaós tejtábla. Ez sokat elmond, ha javasolhatjuk, messziről kerülje el.

MG 7511
Dívány

„Közepesen rossz csoki, nem túl ropogós mogyoróval.” „Illata nincsen, az íze viszont zseniális. Vagyis nem a csoki íze, hanem a mogyoróé ami benne van. Nem is tudom hogyan lehetne kinyerni a mogyorót belőle úgy, hogy közben ne kelljen megenni a csokoládét, de ha ez lehetséges lenne, tuti az összes mogyorót kifalnám belőle. Miért kell elcseszni így a csokit ha tök jó is lehetne??”

11. helyezett: Riquet haselnuss

Ez már tejcsokoládé, az ízén viszont ez nem sokat változtat, ez az Aldis csoki rossz élmény volt. 

MG 7527
Dívány

„Nem finom, de valószínűleg nem mérgező.” „Úristen, ez mi? Ez diabetikus? Ez valami förtelem, soha többet nem kérek ebből!”

10. helyezett: Boci, mogyorós tejcsokoládé   

Hiába az új íz és külső, a vakteszten elbukott a Boci csokoládéja. Amellett, hogy elképesztően drága (majdnem dupla annyi a fajlagos ára, mint a Milkáé!), az íze is szörnyű, és nem mellékesen átverős, mert a megszokott 100 g helyett, csak 90 g csoki van a csomagolásban, ami egyébként első ránézésre egyáltalán nem szembetűnő. Ez egyáltalán nem szimpatikus nekünk!

MG 7516
Dívány

„Sötétebb színű csoki, de a minősége rossz. Erős mogyoródominancia. A csoki olyan, mintha gyerekkorom szar csokifagyijai lennének táblás formában.” „Mi van ezzel, semmi?” „Már a szagából tudom, hogy milyen íze lesz, totál kakaómassza az egész, és műanyagos mellékíze van. Szörnyű.”

9. helyezett: Tesco chocolate

Szintén tejcsokoládé, és bár a csomagolása egészen megnyerő, az ízéről ezt már nem lehet elmondani. Ez volt a második legolcsóbb csokoládé a kóstoltak között. 

MG 7510
Dívány

„Nagyon rossz. Ismerik azt, amikor egy szagról eszükbe jut egy íz, vagy fordítva? Na, erről nekem a liftekben érezhető gépzsírszag íze ugrott be. Nem, nem kóstoltam, de tuti ilyen lenne.” „Illata nincs, íze közepes, átlagosan felejthető az egész.”

8. helyezett: Libolo, mogyorós tejcsokoládé 

Tejcsokoládé fruktózzal édesítve. Döntsék el önök, hogy ez jó-e, minket még ebben a formában sem győzött meg túlságosan a Penny csokija. Rosszul nem lettünk tőle, de ujjongani sem ujjongtunk. Semmi extra élményt nem ad.

MG 7509
Dívány

„Gyerekkorom szocialista csokija a nem túl finom fajtából.” „Egy pillanatra elfelejtettem minden bajomat. Teljesen vállalható cucc.” „Tökre olyan az illata, mint a kommersz mikulás csokinak, és az íze is alakul. Szerintem ennek a sima változatából öntik az ünnepekre a csokikat.”

7. helyezett: Auchan, mogyorós tejcsokoládé

Íme a legolcsóbb csokoládé, jól megosztotta a társaságot, valószínűleg ezért kerülhetett a középmezőnybe. Ami biztos, nagyon kevés benne a mogyoró, szóval ha tényleg mogyorós csokit szeretne enni, ne ezt vegye meg. 

MG 7514
Dívány

„Nagyon rossz csoki. Tényleg nagyon. Annyira, hogy az első óvatos morzsák után nem is ettem belőle többet.” „Vastag a csoki, ami szerencsére nem is olyan rossz. Viszont nagyon kevés benne a mogyoró, inkább elmenne sima tejcsokinak, mint mogyorósnak. Mondjuk nem lesz a kedvencem soha.”

5. helyezett: Fin Carré 

Azt mindenki megemlítette, hogy jó sok mogyoró van benne, a Lidl mogyorós csokija viszont ezúttal nem aratott túl nagy sikert. Kicsit vaníliás ízű és borzasztóan édes termék. 

MG 7523
Dívány

„Ipari vaníliaaroma az ipari csokiban, de legalább a mogyi jól ropog.” „Ez az egész nem más, mint tiszta cukor. Az íze nem annyira rossz, de vajas, és sok benne a mogyoró.”

5. helyezett: Derby, alpenvolmilch 

Alpesi tejcsokoládé, amit szintén a Pennyben szereztünk be, épphogy 200 forint alatt. Nem okozott csalódást, nincsen vele nagy baj. Persze csak akkor ha nincs a közelben egy kis Lindt vagy Milka...

MG 7530
Dívány

„Vakok között félszemű a király, ebben a mezőnyben ez egész jó.” „Nem rossz, de a jó az nem ilyen.”

4. helyezett: Spar, schokolade

Kicsit szomorú, hogy már majdnem a lista végén járunk és még mindig csak annyit tudunk mondani ezekről az olcsóbb kategóriás csokoládékról, hogy ehető. Jó, ebben sok a mogyoró, cserébe a csokoládé savanykás és keserű is. És látva, hogy még így is elég jó helyezést ért el, meg merné kóstolni a többi, kevesebb pontszámot kapott csokoládét??

MG 7522
Dívány
„Savanykás, gyenge minőségű csoki, viszont jó ropogós a mogyoró. Nem fogok erről álmodozni üres óráimban.” „Állagra elég fura, és kicsit kesernyés utóíze van. Rengeteg mogyoró van benne, hasonlít a gyerekkori csokikra.”
 

3. helyezett: Haselnuss Choceur 

Még egy alpesi tejcsokoládé, ez is Aldis, szemben a másikkal ez viszont végre finom is! Egy kicsit puha az állaga, de tele van mogyoróval és jóízű. Ajánljuk! Egy bibi azért van vele, drágább, mint az első helyezett. Ajaj, ez azért kellemetlen.

MG 7525
Dívány

„Puha, ropog benne a mogyoró, a csoki nem bántó. Eddig nekem ez a kedvencem, és már csak egy van hátra.” „Ez valami kenhető csokoládé? Mert tök puha, olyan mintha a kocsi kalaptartóján felejtették volna egy Napos délutánon. Ízre jó, temérdek mogyoróval. Klassz csoki.”

2. helyezett: Alpia 

Szerintünk az Alipiát nem kell bemutatni, sokan ismerhetik. Az egyik kóstoló szerint, ez lehetne a Milka utángyártott verziója. Szerintünk meg ha már annyira milkamániás, akkor inkább azt vegye meg, az úgyis olcsóbb.

MG 7519
Dívány

„Nagyon-nagyon édes tejcsoki, csak a cukor ízét érezni. Érdekes, hogy a mogyoró ugyan nagyon ropog, de az ízélményhez nem sokat tesz hozzá.” „Ez lehetne a Milkának az utángyártott változata, mert nagyon hasonlít rá ízben. Sok benne a mogyoró, bírom.”

1. helyezett: Milka hazelnuts 

Van olyan aki még nem evett mogyorós Milkát?

MG 7518
Dívány

„Vállalható csokiban mikroszkopikus mogyidarabok. Nem egy gurmécsoki, de a szupermarketes mezőnyben vállalható. Viszont, ha már mogyorós, hát lehetnének benne  kicsit nagyobb darabkák.” „Jó, hát ez a Milka. Hozza a megszokott ízt, amit nagyon szeretek.”

Kakukktojás: Maci, Budapest 

Valahol a mezőny alján végzett volna a régi macis íz, szerencséjére viszont most ez nem jelent semmit, ugyanis ez volt a kakukktojás, mivel törökmogyoró helyett sima földimogyoró van benne. Persze, ez nem változtat sokat azon, hogy ez már rég nem az a csoki amit ajándékba szeretnénk kapni a rokonoktól. Azért jó, hogy még lehet kapni!

MG 7513
Dívány
„Ez nem rossz, kicsit nutellás jellegű. Ha szeretném a tejcsokit pláne a mogyorósat, és kéne valami olcsó, lehet, hogy ez lenne a választásom.” „Csokoládéfüggő vagyok gyerekkorom óta, szóval ezt megismerem, ez a Maci. Fura, hogy régen milyen lelkesen nyomtam magamba, most meg leginkább az jut róla eszembe, hogy bűnöző, aki kitalálta. Borzasztóan vajas, és csúszós. A legjobb benne a mogyoró, mert pörkölt. Tuti, hogy senki nem fog ennek sok pontot adni, mert valljuk be őszintén, pocsék termék, szóval hogy ne legyen annyira megalázó neki, kap pár szánalompontot. De csak azért!” 
 
 
Termék Ár/forint Fajlagos ár/kg Értékelés, max. 35 pont Itt vettük
Milka hazelnuts 219 2190   28,5 Interspar
Alpia 249 2490   24 Interspar
Haselnuss Choceur 239 2390 23   Aldi
Spar, schokolade 199 1990   20 Interspar
Derby, alpenvolmilch 199 1990 18,5 Penny
Fin Carré 189 1890   18,5 Lidl
Auchan, mogyorós tejcsokoládé 159 1590   17,5 Auchan
Libolo, mogyorós tejcsokoládé 259 2590   17 Penny
Tesco chocolate 179 1790   14 Tesco
Boci, mogyorós tejcsokoládé 90g! 365 4055,5   12 Auchan
Riquet haselnuss 199 1990   11,5 Aldi
Americana 180 1800   10,5 Tesco
Nem kapott helyezést, de azért a pontjait megmutatjuk hol végezett. Íme a kakukktojás:            
Maci, Budapest 133 1330   11 Tesco
Oszd meg másokkal is!
Mustra