Unja a vajat? Itt van 11 szendvicskrém tipp

Már sokszor írtunk arról, hogy szeretjük a különféle kenyérre kenős krémeket. Számtalan recept volt már ebben a témában korábban az utóbbi években, most egy friss tipp mellett arra gondoltunk, összeszedjük egyhelyre az eddigieket is.

1. Kétperces fetakrém

Ez a nemisrecept is ebbe a sorozatba illeszkedik. Már mondtam azt is, hogy nagyon szeretek húsmentes kenyérre valókkal kísérletezni. A fetával pedig igazán elfogult vagyok, hiszen annyira ízes, hogy szinte nem is hiányzik mellőle más. Az olívaolajtól könnyen kenhető lesz a krém. Együk ropogós kenyérrel és jó sok olajbogyóval.

fetakrém
Katuci

Hozzávalók:

20 dkg feta sajt
½ dl olívaolaj
egy kisebb csokor zöldfűszer (pl. bazsalikom)
bors, citrom

  1. A sajtot elmorzsoljuk, hozzáöntjük az olajat és beleszórjuk a fűszereket, néhány csepp citromlevet.
  2. Késes robotgéppel vagy botmixerrel simára dolgozzuk.

Korábbi szendvicskrém ötletek:

2. Csípős babpástétom: Bud Spencer lelki társainak, és a mexikói konyha rajongóinak ajánljuk leginkább, illetve mindenkinek, aki számára a bab+csípős elválaszthatatlan alapvetés.

bab2
Katuci

3. Sonkakrém: húsvéti maradékhasznosítás céljára született elsősorban, de egy darab füstölt sonkát az év bármelyik szakában be lehet szerezni. Kiemelt szeretettel ajánljuk azoknak, akik elképzelni sem tudják, hogy létezhet étkezés hús nélkül.

sonkakrém
Katuci

4. Olivakrém: nachos mellé vagy magában, fekete bogyókból vagy zöldből, az olivakrém mindenhogy finom. Az igazán tökéletes eredményhez jó bele egy kevéske pesztó, az igazán tökéletes pestot pedig házilag állítjuk elő, mindjárt mutatjuk is, hogyan.

olíva1
Katuci

5. Pesztó: az első találkozás általában tésztaszószként jellemző, azonban a híres genovai zöld krém még számtalan helyzetben bevethető. Csak 4 összetevő - bazsalikom, fenyőmag, parmezán/pecorino és olaj kell hozzá, és ha jók az alapanyagok, a végeredmény szenzációs lesz.

6. Gombapástétom: ránézésre senki meg nem mondaná, hogy nem májkrémről van szó. A gombapástétom magas a fehérjetartalmával jó húshelyettesítő alternatíva. Minél többféle gombából készül, annál különlegesebb íze lesz, de a fűszerezés miatt egy sima csiperkéből sem kár nekiállni.

7. Tojáskrém: örök kedvenc, csinálta a nagyanyánk, anyánk, csináljuk mi is. Ez egy picit turbózott recept, de mindenképpen érdemes kipróbálni, azzal, hogy a vajat (pláne a margarint) mascarpone váltja fel, a krém egy új dimenzióba emelkedik. Sajttal, sajt nélkül is hibátlan.

8. Ajvár: a szerb ajvárrecept elsősorban inkább grillezett húsfélék kísérőjeként ismert, de aki szereti a sült paprikát - és sokan vagyunk ilyenek - bármikor, bármennyit képes belőle enni szendvicskrémként is. A fokhagymával legyenek óvatosak, minél harapósabb, annál kevesebb kell belőle!

9. Vegán tonhalkrém: a tenger ízét az alga, a krém testét a vöröslencse, dió és a szárzeller adja, annak is érdemes kipróbálni, aki amúgy eszik állati termékeket, lenyűgözően komplex ízeket és textúrákat lehet előállítani csak növényi alapanyagokból, ha egy kicsit kilépünk a komfortzónánkból. (Az előző mondatért pedig rögtön jelöljük is magunkat az idei gasztrobuzi díjra)

10. Avokádókrém: Furagyümölcs-kalauzunk avokádós részében megtalálják az eredeti, mexikói guacamole receptet. Természetesen jó kísérő minden lepénykenyeres, sokösszetevős mexikói fiesztának, de önmagában, kenyérre kenve is imádjuk.

+1: Házi Nutella!!!!!

Ezen szerintem nincs mit magyarázni, ennyi sós, és többségében egészségtudatos kence után kell valami, amitől helyreáll a világ egyensúlya. Ha az édes vonalon igazán jóra vágynak, készítsenek házilag nutellát. Diétásnak éppen nem mondhatnánk, de tutira jó alapanyagokból készül...

Oszd meg másokkal is!
Mustra