Joghurtteszt: első és utolsó lett egyszerre, ki az?

A lehető legtöbb és legismertebb joghurtot szereztük be, hogy kiderüljön melyik a legehetőbb közülük. Tizennégy tesztalany volt a kóstolón, és bár ez egy tényleg nehéz szülés volt, mégis egyetlen termék akadt, amelyik húsz pontnál többet kapott. Ahogyan a tejfölöknél itt is helyet kapott drága és olcsó termékek, ugyanis mint tudjuk, nem az ár határozza meg a minőséget. Vagyis, sok esetben nem. Ezt a mezőnyt a Tesco nyitotta, és ő is zárta a sort. A tejfölteszt nagy nyertese, a Bakony, ezúttal csúnyán elbukott, épphogy csak megelőzte a legrosszabbat.

Az ideális jogurt részünkről savanykás, homogén, selymes, és egyáltalán nem lisztes érzésű. Nos, ilyen nem létezik sajnos, de van azért jó termék a 14 között. Csak ezúttal nem nagyon tudjuk, melyik az, mert a vélemények annyira megoszlottak arról, milyen a tökéletes joghurt, hogy végül egy olyan nyert, amiről senki sem írt különösebben jót. A középmezőny viszont tele van olyanokkal, amiért legalább a csapat fele képes volt tiszta szívből lelkesedni.

A joghurtokat semmiféle tudományos szempont alapján nem vizsgáltuk, kizárólag arra voltunk kíváncsiak, hogy ehetők-e (finomak-e) vagy sem. A tesztcsapat a szerkesztőségből összeverbuvált ínyencekből és nem ínyencekből áll, és azt próbáljuk meg eldönteni, hogy mi az, amit érdemes megvenni.

Az mindenesetre érdekes, hogy bár a joghurtok nyilvánvalóan nem tartalmaznak lisztet, rengeteg akad köztük, amely mégis lisztes érzést ad, mintha utólag lenne sűrítve. Legalábbis számos tesztelőnek jutott eszébe ugyanez, egymástól függetlenül is.

Ha ötletük van, hogy mit teszteljünk, írjanak nekünk levelet!

14. helyezett: Tesco value, natural Yogurt 

AG 20140408 213
Ancsin Gábor / Dívány

Sajnáljuk, hogy a Tesco value (kék-fehér) termékek tesztről tesztre elbuknak, és igen, így volt ez most a joghurtoknál is. Borzasztóan folyós ez a termék, de közben meg olyan mintha lisztes lenne, és nagyon savanyú is. Ha ilyennek kell lennie az igazi joghurtnak, akkor inkább nem kérnénk belőle.

„Szinte folyik, nagyon savanya, valami házi?” „Uhh, ez a megtestesült borzalom. A mellékíze szörnyű, egyszerre túl híg, és mégis lisztes érzésű.” „Imádtam a selymességét, utáltam a savanyúságát. Porcukorral jó volna.” „Nagyon savanyú, nagyon lisztes, nagyon folyós. Soha nem venném meg.”

13. helyezett: Bakony joghurt 

AG 20140408 204
Ancsin Gábor / Dívány

A Bakony nagy esélyesként indult, ugyanis a Bakony tejföl nyerte a tejföltesztet, tehát úgy gondoltuk, a joghurtjuk is előkelő helyen fog végezni. Nem így. Nagyon nem. A kóstolók szerint rettentően savanyú, na, meg savanyú is egy kicsit.

„Nagyon savanyú, pikáns lecsengés.” „Nahát, ez egy kakukktojás? Az ecetes joghurt? Nagyon savanyú. Nagyon. Savanyú.” „Ez olyan savanyú, hogy még a fogzománcom is összerándult, pokol, inferno az egész.” „Szörnyen savanyú, pedig én imádom a savanyút, tényleg, de ez olyan rossz savanyú. Mintha romlott lenne, de legalább nem lisztes. Töltött káposztához simán el tudom képzelni.”

12. helyezett: Pilos natúr joghurt

AG 20140408 206
Ancsin Gábor / Dívány

Azért egy sört a joghurthoz hasonlítani nem semmi. Ebből is látszik, hogy az erősebbik nem is képviselteti magát a teszteken. A joghurt elég rossz, de legyen inkább tejföl, liszttel sűrítve. Felejtős termék.

„Lisztes, nincs íze - mi ez?” „Még egy olyan, ami mintha mesterségesen lenne sűrítve, és ennek még íze sincs. Miután nem kifejezetten bántó, azért kap pontot.” „Ez már echte tejföl, kicsit vizezett, mint 1 csapolt sör egy kőbányai kocsmában, mégis ízlik.” „Ez is lisztes, folyós, és még csak nem is savanyú.”

Ez a joghurt

Az élőflórás savanyú tejek és tejszínek olyan termékek, amelyeket megfelelően előkészített és hőkezelt (esetleg külön engedély alapján nyers) tejből (tejszínből), a 3.2. pontban felsorolt anyagokból speciális mikrobatenyészetek hozzáadásával, savanyítás (pH-csökkentés) és alvasztás útján állítottak elő, és a termékek a minőségmegőrzési időtartamuk lejáratáig legalább az előírt mennyiségben tartalmazzák a kultúrából származó élő, aktív mikroorganizmusokat. Forrás

11. helyezett: Sissy natúr joghurt

AG 20140408 209
Ancsin Gábor / Dívány

A Penny Market joghurtja is alulmaradt, nem okozott különösebb élményt senkinek a csapatból. Viszont nincsen mellékíze, de legalább darabos.

„Enyhén különvált a zsír és a víz, ez visszarettent.” „Könnyű, nincs mellékíze, de nem is átütő. Kicsit csomós. Savanyaország.” „Ez kvázi ugyanaz, mint a 2-es (Spar natúr joghurt - a szerk.), csak tényleg darabos, mint egy mocsár.”

10. helyezett: Magyar natúr joghurt 

AG 20140408 212
Ancsin Gábor / Dívány

Nem is értjük, hogyan nem ez lett a legutolsó, egy jó kommentet sem kapott. Sőt. Nagyon híg, lisztes, túl savanyú, és még utóíze is van. 

„Ez vagy házi, vagy higiénialiag kifogásolható, van valami erős utóíze.” „Ez akkora lejtmenet, hogy belekönnyeztem. Savanyú, bántó, nagyon rossz.” „Nemes egyszerűséggel sz..r. Se több, se kevesebb.” „Lisztes ivójoghurt.”

8. helyezett: Danone Activia 

AG 20140408 216
Ancsin Gábor / Dívány

Erre nagyon kíváncsiak voltunk, hogy hol fog végezni a Bifidus Essensisszel megáldott natúr joghurt. Titkon reméltük, hogy fel fogjuk ismerni, hiszen többen is kedveljük az ízét és állagát. Persze, megint csak kiderült, hogy tök jó a marketingje - és ennek mi is jól bedőltünk, mert maga a joghurt nem egy nagy cucc. Erről ennyit.

„Nincs íze, semmilyen, enyhén buborékos és lisztes.” „Átlagos ipari joghurt. Nem bánt, nem jutalmaz.” „Erre ránéztem, és elment az étvágyam egész napra. A Trutymó.” „Darabos, olyan semmi extra, de legalább nem rossz.”

8. helyezett: Cserpes joghurt 

AG 20140408 214
Ancsin Gábor / Dívány

Szegény Cserpes vereséget szenvedett a tejföljével, viszont adtunk esélyt nekik arra, hogy behozzák a lemaradást a joghurtjukkal. Az a helyzet, hogy ha a joghurt indult volna a tejfölteszten, tuti, hogy megnyerte volna, mert abszolút olyan ízre, mintha tejföl lenne. Ez fel is tűnt mindenkinek. A lényeg a lényeg: érezni rajta, hogy házi, tejszínes, vajas íze van. Az értékelések alapján egyébként a jobbak közé sorolnánk, ahogyan az Activiát is.

„Túl folyós, túl tejfölös, zsíros, annak helyettesítésére tökéletes, ha arra adnám a voksom csillagos 5-ös, egyébként mint joghurt aligpont sajnos.” „Érdekes, tejfölös íz, az állaga sima, krémes. Nem tipikus bolti joghurt, nagyon bejön.” „Egy fokkal jobb, annyira, hogy le is ettem vele az értékelőlapot.” „Fogadjunk, hogy ez a Cserpes! Tejszínes, tejfölízű, de közben savanyú. Vajas utóíze van.”

5. helyezett: Spar natúr joghurt

AG 20140408 207
Ancsin Gábor / Dívány

Fura, hogy a Spar sima és Budget joghurtja hasonló pontszámot kapott, pedig előbbi fajlagos ára körülbelül 200 forinttal több, mint a Budgetnek. Elképzelhető, hogy ugyanaz a termék van mind a kettőben csak más a csomagolásuk?!

„Kicsit darabos, lisztes, ennek ellenére nem rossz.” „Habosabb állag, határozottan savanyú. Nem homogén massza, inkább könnyű hab.” „Darabos, olyan, mint a romlott túró, csinálja a gyomorsavat.” „Állagra egészen tűrhető: se nem túl folyós, se nem túl szilárd. Mondjuk kicsit gumis, vagy rezgős, és lisztes is kicsit.”

5. helyezett: S-Budget natúr joghurt 

AG 20140408 208
Ancsin Gábor / Dívány

Sajnos ez is a lisztes kategória, de ha már a Sparosak közül választ, akkor ezt vegye. A kommentjei is jobbak, és az ára is. Minket meggyőzött. Csak ne lenne annyira folyós...

„Lágy, krémes, nem tolakodó - nekem megfelel.” „Kicsit anyaghiányos, de nem bántó. Viszont olyan, mintha liszttel lenne sűrítve.” „Nem a kedvencem a natúr joghurt, ez is savanyú, mint a többi, de ehető.” „Folyós, ami nem előny, viszont jó savanykás, ami jó.”

5. helyezett: Danone natúr joghurt 

AG 20140408 203
Ancsin Gábor / Dívány

Ugyanannyi pontot kapott, mint a sparosak, negatívuma csak annyi, hogy elég drága, és egy kicsit unalmas is. Nem kifejezetten savanyú, viszont NEM LISZTES!

„Ez sem rossz, kissé savanykásabb de ez nem zavaró.” „Nem rossz ez, az állaga könnyű, és nincs mellékíze.” „Se íze, se bűze, unalmas, mint egy sajtótájékoztató.” „Szerintem ez tejföl.”

3. helyezett: Milfina natúr joghurt 

AG 20140408 211
Ancsin Gábor / Dívány

Harmadik helyen végzett az Aldi joghurtja, holtversenyben az Auchan saját márkásával. A pontok alapján nem egy rossz termék, viszont a kóstolók véleménye eléggé megoszlott ebben az esetben. Fele-fele arányban mondták, hogy lisztes, illetve hogy nem az. Ön mit gondol?

„Ez finom, nekem ez a joghurt.” „Egyszerre habos és lisztes, és nagyon, nagyon savanyú. Nem az esetem." „Pont megfelelően savanyú (ami azt jelenti, hogy eléggé, mivel imádom a savanyút). Kicsit darabos, de inkább darabos legyen, mint lisztes. Kicsit nyúlós, ragadós.”

3. helyezett: Auchan (madaras) 

AG 20140408 205
Ancsin Gábor / Dívány

Érdekes, hogy a drágábbik auchanos joghurt lett a harmadik, és az olcsóbb a második. Valahogy így volt az előbb a sparosnál is, nemde? Lágy joghurt, semmi lisztíz nincs benne és kellemesen savanyú.

„Lágy, viszont íze alig van, lehetne markánsabb. Viszonylag semleges.” „Teljesen homogén, de lisztes érzés nélkül, enyhén tejfölös íze van.” „Az eddigi legehetőbb, puha, mint az ártéri gyep, moderáltan savanykás.” „Végre! Nincs benne liszt! Krémes is, nem annyira savanyú. Jó cucc.”

2. helyezett: Auchan natúr joghurt (zöld-fehér) 

AG 20140408 210
Ancsin Gábor / Dívány

Szintén egy megosztó joghurt, mégis pontszámban verte a legtöbbet. Ennél a joghurtnál is látszik, van aki lisztesnek titulálta, van aki nem. A savanyúpártiak mindenesetre itt végre igazán elemükben lehettek. 

„Ipari műremek, annak tökéletes, tökéletesen beállított arányok, de nincs benne lélek.” „Jaj, de szomorú joghurt ez! Savanyú, savanyú, és kicsit lisztes.” „Ez kicsit marja a torkom, akkor már inkább a Jäger tegye.” „Az egyik legjobb joghurt a teszten! Jó savanyú, és nem lisztes.”

1. helyezett: Tesco, Creamfields 

AG 20140408 215
Ancsin Gábor / Dívány

Bár értékelésekben nem dicsérték agyon a Tesco saját márkás joghurtját, pontokban mégis ez volt a legerősebb. Jó hír, hogy nincsen mellékíze, az ára nagyon jó, és biztos, hogy mindig lesz az angol hiper hűtőpultjában. Még ha úgy is tűnik, a sok megosztó valamilyen joghurt között ez a semmilyen lett a nevető győztes..

„Sárgás, zselés állag, enyhén savanya.” „Középszerű, túl homogén, de nincs mellékíze.” „Meg lehet enni, de ne vegyék ezt a szülinapomra.” „Ha nem lenne lisztes, tök jó joghurt lenne”

Termék neve Ára (Ft) Fajlagos ára (Ft/kg) Pontszám (max. 30) Itt vettük
Tesco, Creamfields  199 398 21 Tesco
Auchan natúr joghurt (zöld-fehér) 49 326,6 19 Auchan
Auchan (madaras)  74 493,3 17 Auchan
milfina natúr joghurt  59 337,1 17 Aldi
Danone natúr joghurt  76 543 16,5 Auchan
S-Budget batúr joghurt  49 326,6 16,5 Interspar
Spar natúr joghurt  74 493,3 16,5 Interspar
Cserpes joghurt  250 1000 16 Kisbolt
Danone Activia  78 624 16 Tesco
magyar natúr joghurt  88 586,6 14 Auchan
Sissy natúr joghurt  59 337,14 13 Penny Market
Pilos natúr joghurt  49 326,6 10,5 Lidl
Bakony joghurt  125 714 9 Tesco
Tesco value, natural Yogurt  85 567 7 Tesco
Oszd meg másokkal is!
Mustra