Mentse meg szottyadt gyümölcseit - süssön muffint!

Az Indexen lehozott, januárban minden élő és holt által megosztott cikk szerint - mely a magyar ember fogyasztási szokásait elemezte – a muffin még mindig a netes keresési listák élén trónol.

Ebben az a meglepő, hogy már több mint tíz éve annak, hogy Stahl Judit meghonosította hazánkban a muffin műfaját. Emlékszem, volt pár év valamikor a kétezresévek derekán, amikor mindenki minduntalan muffint sütött – aztán az őrület elhalni látszott, és jött a cupcake, popcake, meg a makaron mánia.

mff1
Steiner Kristóf

Ennek ellenére úgy fest, mi, magyarok még mindig rajongunk a muffinért – ebben pedig jobban belegondolva semmi meglepő nincsen. Könnyen, gyorsan elkészíthető deszert, amit kedvünkre variálhatunk - akár még sós muffint is készíthetünk zsemle helyett.

További előnye, hogy muffinhozzávalóként bármilyen gyümölcsöt felhasználhatunk, amelyek már jóideje az asztalon árválkodnak, egy valaha volt gyümölcs-csendélet utolsó túlélőiként – legyen szó megpuhult körtéről, vagy megbarnult banánról. Ezt a verziót az egykori kedvenc „mozis nasim”, az „Izgi mákos mandulás” szelet inspirálta, amely zsenge tinikoromban minden művészmozi büféjében fellelhető volt.

Hozzávalók (12 darabhoz)

2 csésze liszt
1 csésze cukor (én nádcukrot használtam)
1 tasak sütőpor
1 csipet fahéj
½ csésze őrölt mandula
3-4 szottyos körte
1 citrom reszelt héja
1/3 csésze olaj, vagy kókuszzsír
1 kiskanál vanília esszencia, vagy aroma 
Egy kis darált mák a muffinok tetejére

Süssünk muffint!

mff2
Steiner Kristóf

1. A sütőt 190 fokra melegítem fel, és előtte mindent kipakolok belőle, mert párszor már megégettem magam (szó szerint), mikor a már kétszáz fokos katlanból próbáltam kihalászni a mindenféle ottfelejtett sütőedényeket.

2. Nekem van egy spéci turmixgépem, így én ebbe halmozom fel a kicsutkázott körtét és az olajat, és a vaníliát. Addig pörgetem, amíg egynemű, folyékony masszát kapok – mindez persze botmixerrel is remekül működik.

3. Egy keverőtálba felhalmozom a lisztet és az őrölt mandulát – ám ha nem kapok ilyet, az egész mandulát még az előző lépés során egyszerűen összeturmixolom a körtével. Most azonban – mivel előre daráltat vettem – a liszthez szórom a fahéjjal, cukorral, citromhéjjal, és a sütőporral együtt, majd alaposan összekufircolom.

4. Most jöhet bele a körtés massza – az egészet beleöntöm, közben pedig finoman emelgetem, kavargatom egy fakanállal. Nem túl vadul, mert azzal tönkretenném. Nekem úgy jött ki, hogy nem is kellett hígitani, pont jó állagú volt a négy körtével, de ha nagyon kavarhatatlan, egész nyugodtan lehet egy kis vízzel szelidíteni. Nagyjából olyan állagúnak kell lennie, mint egy sűrű főzeléknek – nem pedig olyannak, mint mondjuk a kőrözött.

5. Minden muffinkapszliba két evőkanálnyi tésztát kanalazok, majd meghintem őket darált mákkal, és már mehetnek is a sütőbe, ahol nagyjából 22 perc alatt mennyei mannává sülnek.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek